(15.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Ten parlament to schválí a vy to budete mít pojištěné do výše těch 400 tisíc. Já vám umím přivést stovky lidí, kteří si skutečně těch 400 tisíc tam dali s vědomím, že je budou mít ze zákona pojištěny. To je ještě jeden argument, který je velmi důležitý pro to, abyste zvážili tu druhou část argumentace, kterou tady vedeme.

Na to, že náš přístup je líbivý a předvolební - no já si myslím, že není. Řekněme si to upřímně, tady je zhruba 400 tisíc lidí včetně rodinných příslušníků, kterým chceme něco nahradit, protože si myslíme, že na to mají právo. A to jim nenahradíme z ničeho jiného než z peněz těch ostatních, protože stát nemá jiné peníze než ty, které sebere svým občanům. Takže ti, kteří budou muset platit na takovéto rozhodnutí, těch je víc než těch, kteří dostanou. Takže si nejsem úplně jist, na čí straně je argument líbivosti. Myslím si, že naopak ten náš návrh je málo líbivý, protože většímu počtu voličů sbíráme než těm, kterým chceme dát.

Ten náš argument má jeden jediný motiv - abychom prostě všem měřili stejným metrem. Jsme přesvědčeni, že když teď klienty kampeliček odbudeme, tak z nich nikdy neodstraníme ten pocit, že jsme neměřili stejným metrem klientům IPB, klientům Universal, klientům Moravia a klientům kampeliček. Můžeme přinést tisíce právních argumentů a systémových argumentů a všechny budou správné, nicméně ten pocit spravedlnosti tý báby Dymákový v tom Strmilově, ten bude říkat úplně něco jiného.

Proto vás ještě jednou velmi prosím, abyste zvážili podporu tomuto návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se někdo dále do rozpravy? Není tomu tak. Končím rozpravu k tomuto bodu.

Ptám se pana navrhovatele, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Není tomu tak. Prosím tedy pana zpravodaje, aby zrekapituloval návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Michael Kuneš: V diskusi vystoupili čtyři poslanci. V podstatě zazněl jeden návrh na zamítnutí, takže teď budeme hlasovat o zamítnutí. Pokud ne, tak o propuštění.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme tedy hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu zákona. O tomto návrhu rozhodneme - všechny vás odhlašuji.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 353, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 353 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 143 vyslovilo 53 a 82 bylo proti.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 354 a ptám se, kdo je pro přikázání tohoto návrhu k projednání rozpočtovému výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 354 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 146 vyslovilo 132 a jeden byl proti. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, bod který nyní zahájíme, je posledním bodem z bloku prvních čtení, která dnes můžeme projednat, protože zbývají tři prvá čtení, která předkládá ministr Rusnok, který je omluven na jednání dnešního dne.

Proto upozorňuji, že po projednání tohoto bodu začneme projednávat blok "Zprávy, návrhy a další body". Vzhledem k tomu, že bod 141, který je první, taktéž předkládá ministr Rusnok, který je na dnes omluven, budeme pokračovat bodem 113.

Současně prosím zaměstnance Kanceláře, aby se pokusili zajistit účast předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Pakliže by se pan předseda rady nemohl takto náhle dostavit, aby nám oznámili, v kolik hodin je schopen se do sněmovny dostavit, a pokračovali bychom dalšími body.

 

Dalším bodem tedy v tuto chvíli je

 

61.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Miloslava Vlčka, Svatomíra Recmana, Ivana Pilipa a dalších na vydání zákona
o státním dluhopisovém programu k získání finančních prostředků na poskytnutí návratné finanční výpomoci
ze státního rozpočtu ke krytí výplaty náhrad ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen
/sněmovní tisk 1059/ -prvé čtení

 

Návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1059 a stanovisko vlády k němu jako tisk 1059/1. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Bohuslav Sobotka. Vidím, že došlo ke změně dohody mezi navrhovateli. Tento návrh uvede pan poslanec Miloslav Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych předložil poslanecký návrh o státním dluhopisovém programu na získání finančních prostředků na poskytnutí návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu ke krytí výplaty náhrad ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen - tisk 1059.

Státní dluhopisový program je navržen v souladu se zákonem o dluhopisech. Jeho účelem je z výnosů tohoto dluhopisového programu získat finanční prostředky na poskytnutí návratné finanční pomoci ze státního rozpočtu na výplaty náhrad ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen ve výši 1,2 mld. Doba splatnosti závazků plynoucích z tohoto státního dluhopisového programu je nejpozději uplynutím 20 roků ode dne účinnosti tohoto zákona. Tato částka 1,2 mld. je na to, aby byl pokryt rozdíl pojištěné částky mezi 100 tisíci a 400 tisíci. Toto by bylo z úvodního slova všechno.

Poprosil bych kolegy a kolegyně, aby tento návrh propustili do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Michal Kuneš.

 

Poslanec Michael Kuneš: Opět je úloha zpravodaje poměrně jednoduchá. Budu navrhovat propuštění do druhého čtení, protože je to logická návaznost na předcházející bod. Dám prostor spíš těm, kteří by měli připomínky k tomuto návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Doktor má slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Splním již avizovaný návrh na zamítnutí s odkazem na to, že samozřejmě vždy nějaké plénum, které prosazuje rozdílné kauzy, by se mělo snažit měřit stejnou měrou, ale přece nejen v případě uvedených bank a retroaktivního naplnění. Tehdy Poslanecká sněmovna vyjádřila určitou vůli, avšak poskytla tyto peníze z neveřejných zdrojů, ze soukromoprávního fondu, ze soukromoprávního plnění. Návrh na vydání dluhopisů se přímo týká dluhové služby, resp. veřejných zdrojů a nakládání s daňovými výnosy.

Navrhuji návrh na zamítnutí tisku 1059.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do rozpravy k tomuto bodu? Pan poslanec Tlustý má slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych upozornit na to, co je zřejmé - že když jde o rozdávání peněz, je to s velkým halasem, s velkými důvodovými zprávami. Pan kolega Kalousek říkal, že dokonce předkladatelé mají odvahu ty peníze rozdávat, protože je dávají menšímu počtu lidí na vrub toho většího, ale zapomněl dodat, že tu odvahu mají proto, že ten větší počet lidí se to nikdy nedozví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP