(14.20 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Vidím, že vystoupení zaujalo, takže druhý člen vlády, který chce vystoupit, je druhý místopředseda vlády pan ministr Rusnok, který se zřejmě chce také k tomu vyjádřit.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Vážený pane předsedo, nehodlám se vyjadřovat k tomuto bodu, nýbrž obecně.

Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v souladu s tím, co už sdělil předseda Poslanecké sněmovny, beru jménem vlády zpět bod č. 49, tzn. sněmovní tisk 1099, vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2002. Zdůvodnění je následující a jednoduché. Prvá verze státního rozpočtu, která byla předložena do Poslanecké sněmovny a na niž navazoval tento vládní návrh, byla předložena s jiných schodkem než s tím, se kterým je předložena druhá verze, se kterou se již pracuje ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně. Proto je třeba i tento zákon, který navazuje na vládní návrh zákona o státním rozpočtu, upravit.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Pane ministře, já jsem vám rozuměl, že se chcete vyjádřit k tomuto zákonu, proto jsem vám dal slovo. Pokud jde o pana poslance Krásu, vzal jsem to na vědomí.

Mezitím oznamuji, že pan poslanec Šustr má náhradní kartu č. 4.

Nyní má slovo ještě jednou pan poslanec Krása.

 

Poslanec Václav Krása: Já se velmi omlouvám, že zdržuji sněmovnu.

Jsem rád, že pan místopředseda Rychetský vystoupil, a věřím, že dá poslancům dostatečné podklady k tomu, abychom věděli, jak je tato problematika upravena v zemích EU. Svůj návrh tedy stahuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji za vstřícnost. Nyní má úkol pan místopředseda vlády Rychetský, takže to pečlivě zkontrolujeme.

Dále je přihlášena paní poslankyně Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Vážený pane předsedo, navrhuji, abychom z návrhu programu této schůze vypustili body č. 13, 14 a 15 - tisky 233, 605606. Jménem skupiny navrhovatelů chci tyto tisky vzít zpět, a to s ohledem na to, že na naší minulé schůzi jsme přijali návrhy soudcovských zákonů. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Čili body 13, 14, 15 ze druhého čtení a adekvátní body ze třetího čtení. Ano.

Slovo má pan poslanec Mlynář.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, v souladu s jednacím řádem podávám návrh na zařazení nového bodu, a to bodu s názvem "Návrh na odvolání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání". Tento bod navrhuji zařadit jako bod 158 mezi Zprávy, návrhy a další body.

Svůj návrh odůvodňuji tím, že v minulých měsících a týdnech došlo u Mezinárodní arbitráže ve Stockholmu k rozhodnutí, které velmi závažným způsobem ovlivňuje Českou republiku, a v nálezu této arbitráže je explicite konstatováno, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání podle názoru arbitrů neplnila svou roli. S tímto názorem nejsem sám, předseda vlády České republiky Miloš Zeman v písemné odpovědi na interpelaci pana poslance Svobody se k této argumentaci rovněž připojil a konstatoval, že konání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je zodpovědné za neúspěch České republiky u soudní arbitráže ve Stockholmu. Rovněž místopředseda vlády pan dr. Rychetský v nedávném veřejném vystoupení tento názor potvrdil.

Domnívám se, že to je dostatečný důvod k tomu, aby se Poslanecká sněmovna tímto bodem zabývala a zařadila tento bod. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ponechal bych místopředsedovi parlamentu Langerovi možnost reagovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, já jsem se zájmem, nikoliv s překvapením vyslechl vystoupení a návrh pana kolegy Mlynáře. Se zájmem proto, že to je nepochybně zajímavý návrh, nikoliv s překvapením proto, že již předem avizoval, že s takovým návrhem vystoupí.

Nicméně jsme přesvědčen, že jedna věc je pocit člena zákonodárného sboru, druhá věc je odpověď předsedy vlády na interpelaci jednoho poslance Poslanecké sněmovny, a další věc je zákon, který jasně specifikuje a upravuje podmínky, za kterých může být Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ze své funkce odvolána. Ani jedna z těchto podmínek, které jsou stanoveny v tomto zákoně, nehovoří o pocitech a názorech předsedy vlády, o pocitech a názorech jednoho člena Poslanecké sněmovny.

Byl bych velmi rád, když se v poslední době stalo módou obviňovat toho či onoho politika za vyvíjení politického nátlaku na vyšetřovatele nebo na nějaký "nezávislý orgán", nejlépe kontrolní orgán, aby si ti, kteří takováto kritická slova říkají, sami zametli před vlastním prahem, protože to, co zde je prezentováno, co zde je předkládáno, to je nejen v rozporu s platným zákonem, ale je zejména velmi průhledným, čitelným a srozumitelným pokusem vyrovnat se s něčím, co se někomu nelíbí, způsobem, který já podle stejné logiky věci, jak jsou označovány některé věci za politický nátlak, nemohu označit jinak než právě za projev politického nátlaku. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já mám pocit, že toto je evidentní. Pane poslanče (k poslanci Mlynářovi), chcete k tomu ještě něco říci? (Poslanec Mlynář: Ano.) Takže slovo má pan poslanec Mlynář. Pak bych vás ovšem komentoval už jenom já.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Děkuji, pane předsedo. Prosil bych vás, kdybyste panu místopředsedovi Langerovi vyřídil a ujistil ho, že nejde o žádný politický nátlak, že návrh na zařazení bodu nemůže být při velkorysosti této sněmovny vnímán jako politický nátlak. Odkazuji na platný zákon o Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, který říká, že Poslanecká sněmovna může předsedovi vlády navrhnout odvolání rady, neplní-li rada opakovaně závažným způsobem povinnosti uvedené v § 5 odst. 1 a 2, nebo pokud opětovně neschválí pro závažné nedostatky výroční zprávu.

To, zda plní nebo neplní povinnosti, by mělo být právě předmětem diskuse, pokud bude nový bod zařazen a pokud o tom sněmovna rozhodne hlasováním. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, já si neodpustím poznámku, že kdybyste dal pouze návrh na zařazení bodu "Návrh na odvolání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání" a neprovedl byste to dovysvětlení důvodu, proč tento bod navrhujete k zařazení, tak by poznámka pana místopředsedy Langera nebyla možná a v půlce jeho vystoupení bych ho okřikl, že nemá nárok toto říci. Ale protože vy jste udělal tu hrubou chybu, že jste podal toto falešné zdůvodnění, pak tato poznámka byla naprosto nezbytná.

Vážení, překvapivá zpráva - pomíchaly se karty v našich počítačích, takže nemůžeme hlasovat. Proto desetiminutová přestávka do 14.38 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 14.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP