(Jednání pokračovalo ve 14.40 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Svolávám poslance k dalšímu jednání.

Předem avizuji, že dalším přihlášeným je kolega Matulka. Doufám, že alespoň on přijde.

K návrhu pořadu je přihlášen pan poslanec Štrait. Prosím ostatní kolegy o pozornost.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jen technická poznámka. Domnívám se, pane předsedo, že poslanec Matulka hovoří k církevnímu zákonu, ne k pořadu. Já jsem k pořadu.

Dovolte, abych navrhl vyřadit z pořadu této schůze bod č. 41, to je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 482/1991 Sb. o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů. Je to tisk 1065. Vládní návrh řeší velmi důležité věci ve vztahu k sociálnímu postavení některých skupin osob. Bohužel, návrh je značně nesystémový a zkomplikoval by situaci v celé šíři.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vyřadit bod 41 o sociální potřebnosti. To jsem rád, že komunistický poslanec to označuje za velmi plýtvavý zákon a že bude s námi pro, abychom toto plýtvání radikálně omezili. Je to velmi dobrá zpráva.

Slovo má paní poslankyně Volfová.

 

Poslankyně Jana Volfová: Na minulém zasedání jsem žádala o stažení bohu jednání o zálohovaném výživném s tím, že jej neprojednal výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Žádala jsem, aby byl stažen do projednání ve výboru. Výbor to stále ještě neprojednal, a proto se divím, že je tento bod zařazen na jednání sněmovny. Proto prosím, aby body 20 a 132, což je třetí čtení, byly staženy z tohoto jednání. Nedošlo k naplnění usnesení minulé sněmovny.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, navrhuji zařadit pevný bod na úterý 11. prosince jako první bod našeho jednání, který by zněl takto: "Zpráva předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o její odpovědnosti za dodržování právních předpisů v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a podmínek stanovených v rozhodnutí o udělení licence u provozovatelů televizního vysílání s licencí."

Můj návrh se neopírá o pocity, ale především o odpověď předsedy vlády na mou interpelaci, ve které konstatuje, že ve dvou arbitrážních řízeních bylo konstatováno, že Česká republika porušila smlouvu o ochraně investic. Upozorňuji na to, že podle § 5 zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání má rada za povinnost dohlížet na dodržování právních předpisů v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a podmínek stanovených v rozhodnutí o udělení licence či v rozhodnutí o registraci. Zároveň zákon dává možnost radě, aby změnila podmínky licence v případě, že je to nezbytné k dodržení mezinárodních závazků, jimiž je Česká republika vázána. Jsou tady nejméně dva velmi dobré právní důvody, proč by bylo dobré, abychom tento bod zařadili.

Zároveň si dovolím požádat, aby byl přítomen předseda rady, aby mu bylo umožněno vystoupit na půdě sněmovny. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dlouho jsem váhal, co po obchodním zákoníku bude hlavním hitem sezóny některých poslanců. Pochopil jsem, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, chtěl bych požádat pana předsedu, abych jeho prostřednictvím mohl vyzvat pana poslance Svobodu k práci, k poctivé, zodpovědné, každodenní namáhavé parlamentní práci, buď jeho osobně, nebo členů jeho poslaneckého klubu, které reprezentuje a kteří jsou také členem specializovaného orgánu Poslanecké sněmovny, kterým je stálá komise Poslanecké sněmovny pro rozhlasové a televizní vysílání.

Tato komise totiž na základě svého jednání z minulého týdne se rozhodla na zítřek v 19 hodin, tedy po skončení jednání Poslanecké sněmovny, uspořádat mimořádné zasedání, jehož jediným tématem je právě situace v oblasti rozhlasového, resp. televizního vysílání, a to v oblasti subjektů, které vysílají na základě licence. Je mi líto, že pan Cyril Svoboda toto neví, že mu to nikdo nesdělil. Druhé vysvětlení je, že to velmi dobře ví, ale že mu v tuto chvíli nejde o nic jiného - jako v případě prvním - než o vnášení nové další karty a vytváření si otloukánka z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Chtěl bych ještě jednou poprosit vás, pane předsedo, kdybyste ještě jednou sdělil panu poslanci Cyrilu Svobodovi, aby v této sněmovně skutečně pracoval a méně řečnil. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Svoboda chce uplatnit svůj názor. Pane poslanče, také se vás dotáži. Navrhl jste to pevně zařadit? Na organizačním výboru jsme se domluvili, že budeme zásadně, důsledně a radikálně postupovat po blocích. Prosím vás, zda byste mohl zvážit přeformulaci svého názoru, aby to byl do bodu Zprávy, návrhy apod., nikoli mezi první, druhá či třetí čtení. Tím byste první porušil usnesení organizačního výboru.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, v právu poslance navrhovat pořad schůze nejsem vázán žádným usnesením žádného výboru. Využívám svého práva.

Pevný bod je zařazen právě proto, že vím, že bude zasedat mediální komise. Bod by měl zhodnotit na půdě sněmovny to, co vyplyne z debaty v mediální komisi. Rada je odpovědná celé Poslanecké sněmovně, nikoliv jen mediální komisi. Proto na návrhu trvám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vy jste ale nevěděl, že vám řeknu tuto otázku, ale hlásil jste se. Chtěl jste říci něco jiného. Hlásil jste se v reakci na pana místopředsedu Langera. To jste asi zapomněl.

Poslankyně Dostálová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP