Začátek schůze Poslanecké sněmovny
27. listopadu 2001 ve 14.11 hodin

Přítomno: 193 poslanců

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 43. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Schůze byla svolána a návrh pořadu stanoven na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 15. listopadu. Následující den, 16. listopadu, vám byla rozeslána pozvánka.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami - pan poslanec Martínek má náhradní kartu číslo 2, paní poslankyně Brynychová má náhradní kartu číslo 12, pan poslanec Skopal má náhradní kartu číslo 13. Předpokládám, že již nikdo jiný další náhradní kartu nežádal.

Přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili paní poslankyni Brynychovou a poslankyni Petru Buzkovou. Má někdo nějaký jiný návrh? Nemá-li, zahajuji první hlasování.

 

Kdo souhlasí s těmito navrženými dvěma ověřovatelkami, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 145 poslanců hlasovalo 120 pro, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Ověřovatelkami 43. schůze Poslanecké sněmovny určili poslanci paní poslankyni Brynychovou a paní poslankyni Buzkovou. Prosím obě jmenované, aby zkontrolovaly přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a poté dohlédly na losování jejich pořadí.

Nyní omluvy. Do zahájení schůze o omluvu požádali z důvodů zdravotních poslanci Grulich, Havlíček a Laštůvka, ze závažných rodinných důvodů poslanec Kořistka a na zahraniční cestě je poslanec Kühnl. Z vlády jsou na zahraničních cestách předseda vlády Zeman a ministři Fencl a Kužvart.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 43. schůze.

Paní poslankyně Jirousová má ještě náhradní kartu číslo 3.

Co se týče pořadu, chci vám sdělit, že předseda vlády Miloš Zeman mě písemně požádal o vyřazení bodu 49, sněmovní tisk 1099, z pořadu schůze.

Po mé poradě s místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy poslaneckých klubů vás chci znovu upozornit na usnesení organizačního výboru, s nímž jste byli všichni na svých klubech seznámeni, o přeřazování bodů na pevný termín. Považuji to za racionální krok a prosím, aby byl dodržován.

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Jan Kavan mě písemně požádal, aby bod 100 - sněmovní tisk 1112 - návrhu pořadu byl projednán ve středu 5. prosince, a to jako první bod odpoledne. Navrhuji tedy ve smyslu usnesení organizačního výboru, abychom jeho bod zařadili na konec bloku smluv v prvém čtení, což můžeme příští týden operativně upřesnit.

Nyní vás chci ještě informovat, že jsme se na poradě též dohodli, že v pátek 30. listopadu odpoledne budeme projednávat návrhy zákonů v prvém čtení, přičemž bude respektována každá žádost klubu o vyřazení bodu z tohoto pátečního projednávání.

To je z mé strany všechno. Nyní se vyjádřete k návrhu programu vy. Mám zde v tuto chvíli osm přihlášek a jako první se hlásí pan poslanec Krása.

 

Poslanec Václav Krása: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vyřadit bod 98, vládní návrh zákona o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, tisk 1168. Jako zdůvodnění uvádím, že zákon o dobrovolnické službě spočívá v tom, že upravuje pouze některé druhy dobrovolnických služeb, jsou tam některá zvýhodnění, která jsou pouze u některých druhů dobrovolnických služeb, přičemž se to váže na aktivitu v této dobrovolnické službě. Jsem přesvědčen, že těžko je možné nějak aktivně najít efektivní možnost kontroly dobrovolnické služby. Evropské právo neupravuje tuto problematiku, a protože tento zákon byl předložen poměrně nedávno Poslanecké sněmovně, nepodařilo se zatím zjistit, jak je tato problematika upravena v evropských zemích. Proto navrhuji, aby tento bod nebyl na této schůzi projednáván.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se pan místopředseda vlády Rychetský.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené dámy a pánové, chtěl bych krátce reagovat na návrh pana poslance Krásy, který chce z pořadu této schůze vyřadit vládní návrh zákona o dobrovolnické službě s odůvodněním, že potřebuje zjistit, jak je to upraveno v jiných zemích, a s dalším odůvodněním, že neměl dostatek času se s tím seznámit.

Upozorňuji, že již 20 dní na půdě sněmovny tento tisk je, a dále upozorňuji, že OSN vyhlásila rok 2001 rokem dobrovolnické služby, a Česká republika je právě v situaci, že je jednou z mála zemí, která vůbec nemá právní úpravu v této oblasti, která by umožnila lidem, kteří bez nároku na odměnu dobrovolně poskytují pomoc - ať doma, nebo v zahraničí - sociálně potřebným nebo jiným, aby se jim alespoň zaručila základní právní garance z hlediska jejich případného onemocnění apod.

Naléhám prostřednictvím pana předsedy na pana poslance Krásu, aby tento návrh vzal zpět z toho důvodu, že mezi prvním a druhým čtením uplynou téměř tři měsíce, takže bude mnoho času na to, porovnat si to s úpravami v jiných zemích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP