(Jednání opět zahájeno v 11.50 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, vypršela doba určená pro přestávku, budeme pokračovat v jednání 40. schůze Poslanecké sněmovny. Jak jsme si odsouhlasili, součástí této schůze je také

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1993 Sb., celní zákon,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 887/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Jiří Rusnok. Volám pana poslance Ivana Pilipa jako zpravodaje rozpočtového výboru. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 887/7.

Otevírám rozpravu ke třetímu čtení. Nejprve pan kolega Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolím si požádat sněmovnu o dvě legislativně technické opravy. U pozměňovacích návrhů uvedených pod písmenem G bod 2 při přepisu stenozáznamu vypadla předložka "v" v poslední větě, která by pak zněla: "přičemž je takto akceptováno celním orgánem v rozhodnutí o jeho propuštění do příslušného režimu".

Bod 3 je také přepsán ze stena poněkud zmatečným způsobem. Dovolím si ho tedy přečíst tak, jak měl být v tomto pozměňovacím návrhu zapsán. V § 164 odst. 1 písm. c) za slova "do původního stavu" vložit slova "nebo provedení kalibrace či ověření měřidla podle zvláštního zákona, odkaz x (uvedení do požadovaného stavu)".

Další text pokračuje beze změny. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Paní kolegyně Němcová, poté pan poslanec Vojíř.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte i mně, abych přednesla jednu legislativně technickou úpravu. Když jsem podávala návrh, který je v tisku 887/7 uveden pod písmenem H1, zapomněla jsem načíst některé poznámky pod čarou. Proto bych chtěla tento návrh zpřesnit a přesné znění by mělo znít takto.

V § 4a odst. 1 je nutno doplnit poznámky pod čarou č. 1, 1a a 1b. Text bude znít: "Odst. 1. Celní zákony zpracovávají, poznámka 1, osobní údaje, poznámka 1a, bez souhlasu subjektu, 1b""a dále se pokračuje podle předloženého návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Vojíř, poté se hlásil pan poslanec Vlček.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Pane předsedající, dámy a pánové, měl bych jeden určitý problém, který prosím, aby sněmovna vyřešila nejspíš hlasováním o této záležitosti. V první fázi druhého čtení jsem svůj pozměňovací návrh přečetl, pak byla změněna určitá procedura, já jsem na svém návrhu sice trval, nicméně ve stenozáznamu to není, a tudíž se to logicky nemohlo objevit ani v tisku 877/7. Jedná se o velmi jednoduchou věc, která pokud bude přijata, ten zákon vylepší, a když nebude přijata, nikterak to zákon neohrozí. Proto bych prosil, jestli je možné o mém pozměňovacím návrhu hlasovat v tom smyslu, že bude součástí tisku 877/7. Když tak jsem ochoten ho přečíst, je velmi krátký.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, vy říkáte, že jste v opakovaném druhém čtení řekl, že trváte na tom pozměňovacím návrhu?

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Řekl jsem to panu zpravodaji a v momentě, kdy probíhalo to čtení, na mikrofon jsem to osobně neřekl, takže vznikl takovýto lapsus.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jako dobrota sama o sobě vtělená ve mne bych řekl, že můžeme nechat sněmovnu rozhodnout hlasováním o tom, zda souhlasí, aby o tomto návrhu bylo hlasování. To je maximum, co pro vás mohu v tuto chvíli udělat. (Poslanec Vojíř: To mi stačí, pane předsedající.) Pan kolega Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, mám také jednu legislativně technickou úpravu. Je to v písmenu I bod 6 na straně 33. Tam při přepisu ze stena došlo k vypuštění; v tom bodě v § 144 vypadlo za paragrafem písmeno b. Takže jen doplnit písmeno b.

Dále k písmenu I mám to, že stahuji I11, 12, 13, 14, 15, 16 a 18.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Pan kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Mám také jen jednu legislativně technickou úpravu, což je chybička, která se vloudila do textu usnesení hospodářského výboru, a sice v bodě A26 je napsáno "odst. 2 písm. e)" a patří tam "odst. 2 písm. d)", jako Dana. Záměna písmena e za d. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Díky. Kdo se další hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nevidím žádné přihlášky, a proto rozpravu končím. Nyní dávám prostor vystoupit se závěrečným slovem nejprve panu ministrovi.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, o důležitosti přijetí novely celního zákona jsem se zmínil již v předcházejících čteních, proto mi dovolte, abych se nyní pouze stručně zmínil o některých skutečnostech, které se této novely dotýkají.

Jak už jsem řekl ve svém úvodním i závěrečném slově při druhém čtení 31. října, budu podporovat pozměňovací návrhy, které k novele celního zákona přijaly rozpočtový výbor, hospodářský výbor a ústavně právní výbor. Podporovat budu také většinu pozměňovacích návrhů, které při druhém čtení uplatnili mnozí poslanci a poslankyně.

Podporovat nemohu ty pozměňovací návrhy, které by měly oslabit postavení celních orgánů jako orgánů činných v trestním řízení, a návrhy, které de facto opakují to, co je již v celním zákonu nebo ve vládním návrhu novely uvedeno v jiných ustanoveních, resp. to navrhují jinými slovy.

Ve svém vystoupení ve druhém čtení jsem nejvíce pozornosti věnoval problematice možnosti nahradit činnost celní správy v oblasti celního hodnocení činností soukromých firem. Myslím, že důvody, které existují pro nepřijetí této právní úpravy, jsem vysvětlil dosti podrobně, proto s pozměňovacími návrhy, které se týkají této problematiky, rovněž nemohu souhlasit.

Děkuji za spolupráci a děkuji vám za to, že jste zařadili tento bod ještě na tuto mimořádnou schůzi, a prosím o shovívavost. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní dávám slovo zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP