(11.20 hodin)
(pokračuje K. Vymětal)

Navrhované zavedení tzv. registračních pokladen je zaměřeno na podle mého názoru rovné podmínky všech podnikatelů a směřuje proti nepoctivým podnikatelům, kteří neplatí daně. Současně vytváří podmínky pro spravedlivé měření daní a nezávislost výběru daní a to je cesta - podle mého názoru -, jak poctivého podnikatele chránit a vytvářet korektní vztah podnikatele a státu. Současně návrh zákona vytváří podmínky pro lepší ochranu spotřebitelů, zákazníků, protože pro uplatnění záruční lhůty a reklamace je doklad o koupi nenahraditelný.

Proti dosavadním nepřijatým návrhům tentokrát poslanecký návrh rozumně uvádí výjimky, na které se povinnost zavedení pokladen nevztahuje, jako na podnikatele využívající paušální daně, na prodej cenin, tisku, taxislužbu, na nahodilé a jednorázové platby apod. Současně návrh obsahuje až tříleté přechodné období možnosti využívat dosavadní numerické a alfanumerické pokladny.

K obsahu návrhu zákona je podle mého názoru potřeba vést diskusi o čtyřech odkazech na prováděcí předpis, ve kterém mají být stanoveny i povinnosti, což může být předmětem diskuse a mělo by být stanoveno zákonem přímo.

Dámy a pánové, z obsahu návrhu zákona vyplývá, že prováděcí předpis musí nabýt účinnosti současně se zákonem, jinak nelze zákon zavést do praxe. Ovšem v rozporu s paragrafem 86 odst. 4 zákona o jednacím řádu předkladatelé návrh prováděcího předpisu sněmovně nepředložili. Já mám informaci, že předpis je snad připraven, že předkladatel tak učiní před jednáním výboru, jinak by nebylo možné zákon doprojednat.

Oceňuji současně, že vláda nabízí ve svém stanovisku doplnění finanční účasti státu na zavedení pokladen, což jistě odstraní některé připomínky.

Chtěl bych říci na závěr, že pokud se někteří poslanci chystají tento návrh podrobit tvrdé kritice, že směřuje k likvidaci našich podnikatelů, chtěl bych sněmovnu informovat o stanovisku Svazu obchodu ČR, ve kterém jeho prezidentka uvádí, že žádá o jednoznačnou podporu předloženého návrhu, a současně konstatuje, že návrh umožňuje další vytváření rovných podmínek podnikání pro všechny podnikatelské subjekty v České republice, protože v žádném případě nemůžeme ohrozit z finančního hlediska malého a středního podnikatele. Dále svaz pro připomenutí uvádí, že návrh zákona letos v dubnu podpořilo přes 90 % organizované podnikatelské veřejnosti, reprezentující zhruba 2 miliony pracovních míst.

Dámy a pánové, ze všech uvedených důvodů doporučuji propustit prvním čtením předložený návrh a přikázat jej k projednání hospodářskému výboru podle návrhu organizačního výboru a dále rozpočtovému výboru, které se rovněž řešená problematika bezprostředně dotýká. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásila paní poslankyně Hana Orgoníková.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, dámy a pánové, již jedenkrát jsem vystupovala k vládnímu návrhu zákona o registračních pokladnách v dubnu letošního roku, který byl smeten z jednacího stolu stejně jako obdobný návrh v prosinci 1999. Přesto já i řada mých kolegů poslanců jsme přesvědčeni o tom, že je nutné přijmout podobnou normu, a proto jsme připravili zákon o některých podmínkách ochrany vnitřního trhu jako poslaneckou iniciativu.

V podstatě jde opět o fiskální registrační pokladny, ale poněvadž nejde jen o to, naplnit státní kasu, pojali jsme tento zákon poněkud jinak. Zákon má zavést pořádek v podnikatelské sféře a měl být přijat již počátkem devadesátých let. Nikdy by totiž nevznikla šedá ekonomika, a pokud by vznikala, tak v omezené míře. Chceme, aby byl vnitřní trh chráněn před nepoctivými podnikateli nebo těmi, kteří čtou mezi řádky zákonů.

Konečným cílem zákona je ochrana občana poctivého podnikatele a občana spotřebitele. Neznám zákon, který by nabádal k podvodům, ale pokud někdo využije mezer v současné zákonné soustavě a obohacuje se na úkor občanů, pak je tomu třeba zabránit. Zejména v současné době, kdy se ukazuje, odkud získávají finance mafie a ano, řekněme i teroristé, je jasné, že je třeba odzvonit všemu, co zavání nepořádkem. Nikdo nemůže sahat na něco, co mu nenáleží.

Nebudu opakovat podrobně principy, na kterých je zákon založen, o těch jsem již hovořila letos v dubnu, pouze je několika slovy připomenu. Jde o princip rovnosti a daňové spravedlnosti mezi obchodníky, princip rovnosti a spravedlnosti mezi občany, princip měřitelnosti, princip nezávislosti a princip ochrany dat. Dosud užívané pokladny pouze registrují při prodeji výstupy a je na občanovi, zda si vezme výstupní lístek, či nikoliv. Tato pokladna nemá zpětnou vazbu. Fiskální registrační pokladna má zabudován polovodičový čip s fiskální pamětí. Pokladna také registruje výstupy při prodeji, ale současně ukládá veškeré operace do fiskální paměti, včetně DPH. Za určité daňové období vyjede celkový roční obrat a tato čísla pak porovná finanční úřad s daňovým přiznáním podnikatele. O tom již hovořili i moji předřečníci.

A když už jsem u daní, tak zavedením fiskálních registračních pokladen se odhaduje - a to jsou čísla Svazu obchodu ČR - přírůstek do státního rozpočtu ročně minimálně v rozmezí 10 až 13 miliard Kč.

Při práci nad zákonem jsme využili všechny podněty, které zde zazněly při projednávání vládních návrhů zákonů. Spolupracovali jsme se Svazem obchodu ČR, legislativním odborem Poslanecké sněmovny a Ministerstvem financí. Byla zavedena přechodná období a zohlednili jsme paušální daň pro malé podnikatele, samozřejmě se nebráníme dalším zlepšením zákona. Vláda se vyjádřila k tomuto zákonu souhlasně, dokonce sama navrhuje zlepšení ve vztahu k podnikatelům.

Mohu říci, že jsem přednášela na semináři, který pořádal Svaz obchodu ČR 4. října v Hradci nad Moravicí, o fiskálních registračních pokladnách podnikatelům. Diskuse nad tímto návrhem zákona, která následovala, byla velice věcná a podnětná. Rozhodně nebyla odmítavá.

Co říci závěrem? Netvrdím, že tento zákon odstraní hned všechny nešvary. Tvrdím ale, že musí projít. Vždyť ho podporují sami poctiví podnikatelé. Proto apeluji na poslance KDU-ČSL, kteří mají zavedení registračních pokladen ve svém volebním programu, obracím se na poslance klubu KSČM i na poslance Unie svobody, aby podpořili tento návrh zákona k projednání ve druhém čtení. A pokud bude někdo proti, pak se ptám: Má snad patronát nad podvodníky? (Ohlas v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Orgoníkové. Ptám se, zda se dále někdo hlásí do obecné rozpravy. Prosím, pan poslanec Doležal má slovo. Mluvte, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dovolte, abych i já vystoupil k tomuto tématu. Rozumím důvodům, pro které předkládá skupina poslanců tento návrh. Problém je ten, že mi připadají idealistické a ty základní podmínky stejně nevyřeší. Neznám pokladnu, která by dokázala zfackovat zákazníka, který si nevzal doklad o zaplacení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP