(12.10 hodin)
(pokračuje Špidla)

Žádný z nich se nepotvrdil a nepotvrdí se ani tento, jakkoli často bude pronášen ve sněmovně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Zuzka Rujbrová a připraví se pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, ty z vás, kteří vědí, že jsem byla spolupředkladatelkou dvou předcházejících návrhů zákona o registrovaném partnerství, asi překvapí, když řeknu, že se chci připojit ke kritice vlády. Chci kritizovat vládu za to, že návrh zákona o registrovaném partnerství nám předložila až v době, kdy se sestavují místa na kandidátních listinách, kdy do voleb zbývá pár měsíců a kdy řada z nás bude opět zvažovat svoji případnou podporu tohoto návrhu zákona s ohledem na svůj volební úspěch nebo volební neúspěch, že zase budeme poslouchat různá "ale".

Vzpomínám si, že u prvního návrhu převažovala, a to zejména z pozic klubu KDU-ČSL, "ale" omlouvaná skutečností, že bezprostředně před volbami máme daleko důležitější věci na práci než přijímat zákon, který se týká pouze menšiny. U druhého návrhu ze stejných adres jsme slyšeli, že si dovedou představit diskusi o podobném návrhu zákona, který by ovšem musel být řešen jinak.

Dnes však se orientujeme jinam. Zaujalo mě tvrzení pana poslance Payna o tom, že pokud v Evropě nás už řada států předběhla a podobné zákony přijala, že to bylo vyvoláno příznivým společenským klimatem. Já stejně jako vy dostávám dopisy a e-maily stejného textu a s různými podpisy proti návrhu zákona o registrovaném partnerství. Od těch, kteří proti tomuto zákonu námitky nemají, převážně dopisy nedostáváme.

Mám někdy pocit, že jsme tady zavřeni příliš dlouho a že bychom se měli podívat také do veřejnosti, že bychom si měli připomenout, že Česká republika byla prvním státem v Evropě, který přestal homosexuály a lesbičky kriminalizovat, že jsme byli mezi prvními, kdo je přestali léčit, a že veřejnost - a vyplývá to i z výzkumů veřejných mínění - má zcela jiný názor na problematiku této skupiny.

Ráda bych vám řekla, že se mi špatně poslouchají i slova o toleranci, protože si nemyslím, že lidé, kteří jsou homosexuálně orientovaní, by chtěli, abychom je v této společnosti tolerovali. Tito lidé si přejí být s námi rovni. Jsem přesvědčena, že rovnost patří mezi základní ústavní principy tohoto státu. A v zájmu této minority, ale i v zájmu jejich rodin, rodičů, kteří se bojí o osud svých dětí v této společnosti, vás prosím, abychom tento návrh zákona podpořili. Nemyslím si, že jediným cílem a posláním manželství je založení rodiny. Kdybychom se postavili na tento princip, mohli bychom se začít ptát, zda je důvod zakázat bezdětná manželství nebo to, aby osamělí rodiče vychovávali své děti.

Zkusme tedy nebýt tolerantní, ale respektovat práva druhých. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Tlustý, připraví se pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych i já se zapojil do této diskuse. Není mým cílem sdělovat tu názor poslaneckého klubu ODS přestože názor, který tu vyjádřím, je názorem většiny tohoto poslaneckého klubu, nicméně respektujeme názory menšinové a respektujeme to, že otázky tohoto typu jsou otázkami, ve kterých (?) z poslanců hledá odpověď na položenou otázku z pohledu svého osobního názoru na lidství a kulturu a méně s ohledem na představy svých politických klubů.

Ve svém vystoupení bych chtěl za prvé svým voličům zřetelně objasnit, proč budu hlasovat tak, jak budu hlasovat, to znamená proti návrhu na zřízení institutu registrovaného partnerství. Chtěl bych, aby všichni věděli, proč takto hlasuji, aby si nemysleli, že to je proto, že mám raději jednoho kolegu než druhého. A zároveň chci zabránit tomu, abychom si tady hráli na schovávanou a nechávali se odvést k náhradním tématům, o která tady vůbec nejde.

Tady se nejedná ani o erotiku, ani o sexuální orientaci, a už vůbec ne o nějakou toleranci. A všichni, kdo ve svých projevech zdůrazňujete, že půjde o to, kdo tolerantní jsme a kdo tolerantní nejsme, podvádíte nejenom nás, ale celou veřejnost. My jsme totiž k této orientaci tolerantní již dlouho všichni. V tomto státě není postihována tato orientace, je tolerována a každý si může ve smyslu své sexuální orientace dělat, co chce, nikdo mu v tom nebrání.

Naše nadcházející hlasování tedy nebude o tom, jestli něco tolerujeme nebo netolerujeme, my to prostě dnes tolerujeme. Půjde o něco jiného. Totiž o zřízení institutu registrovaného partnerství, což je opět v duchu pokrytectví nepřesný název, který si dovolím pojmenovat přesněji: jde o zřízení institutu homosexuálního manželství. To je přeci podstata tohoto návrhu. My budeme hlasovat o tom, jestli do naší společnosti chceme vnést nový institut, institut homosexuálního manželství. A já patřím k těm, kteří manželství bez přívlastků považují za institut, který společnost vytvořila na ochranu dětí, na podporu jejich výchovy. A proto velmi bedlivě poslouchám názory těch, kteří nám se snaží vnutit myšlenku homosexuálního manželství, a jedno z jejich názorů vím absolutně jistě: dlouhodobě prosazovatelům homosexuálního manželství jde o jediné: jde jim o umožnění výchovy dětí v tomto homosexuálním manželství. A to je přesně ten důvod, proč nebudu podporovat jeho vznik, protože se nechci dožít toho, jak dva pánové vysvětlují svému synovi, který z nich je maminka.

Děkuji vám. (Potlesk klubu ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Marek Benda, připraví se pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, musím říci, že pan kolega Tlustý mi část toho, co jsem chtěl říci, sebral, ale přesto si myslím, že některé poznámky musí zaznít.

Tady běží mimoběžná diskuse, kdy část poslanců se baví o tomto návrhu zákona a o tom, jestli je nebo není správný, a druhá část poslanců - jeho takzvaní obhájci - vyprávějí o sexuální orientaci a o potřebě tolerance společnosti k tomu. Myslím si, že tímto způsobem se nad zákony debatovat nedá. Zkusme debatovat nad tím, co je předloženo, ne nad zbožnými přáními, protože dobře víme, kam zbožná přání vedou.

Máme před sebou návrh, který, jak už tady upozornil pan kolega Tlustý, fakticky směřuje k tomu, aby se v homosexuálním manželství vychovávaly děti. Když se podíváte na § 11 Vztahy k dětem, praví se tam: "uzavření partnerského soužití není překážkou výkonu rodičovské odpovědnosti partnera vůči svému dítěti ani překážkou svěření takového dítěte do jeho výchovy". Čímž říkáme, že toto nemůže být posuzováno podle toho, jestli ten který z rodičů, který má vychovávat dítě, má doma partnera druhého pohlaví nebo téhož pohlaví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP