(16.00 hodin)
(pokračuje Rujbrová)

Starostou je zvolen kandidát, který obdržel nejvyšší počet hlasů."

V § 46 se za písm. h) vkládá nové písm. i), další se přeznačí. Písm. i) zní: "jméno a příjmení kandidáta, který byl zvolen starostou".

V § 50 odst. 2 se za písm. e) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písm. f), které zní: "seznam obcí, ve kterých nebyl zvolen starosta".

V § 55 odst. 1 zní: "mandát člena zastupitelstva obce a stejně tak i mandát starosty vzniká zvolením; ke zvolení dojde ukončením hlasování".

V § 56 se vkládá nový odst. 4, který zní: "Uprázdní-li se mandát starosty, stává se novým starostou zastupitel, který jako kandidát na starostu obdržel další nejvyšší počet odevzdaných hlasů."

V této souvislosti navrhuji doplnit zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, obecním zřízení, takto. V § 84 odst. 2 v písm. l) se za slova "volit starostu" vkládají slova "pokud nebyl zvolen ve volbách do zastupitelstva obce nebo pokud zanikl mandát takto zvoleného starosty a z dalších zastupitelů nikdo na funkci starosty nekandidoval".

V § 91 odst. 1 zní: "Ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva svolává starosta tak, aby se konalo do 15 dnů od vyhlášení výsledků voleb, popřípadě do 15 dnů od právní moci usnesení soudu o stížnosti proti vydání osvědčení o zvolení členem zastupitelstva v obci." Odkaz na poznámku 31: Nebyl-li starosta ve volbách do zastupitelstva obce zvolen, učiní tak dosavadní starosta. Ustavujícímu zasedání předsedá starosta. Pokud nebyl starosta ve volbách do zastupitelstva obce zvolen, zvolí jej zastupitelstvo na svém ustavujícím zasedání, kterému do jeho zvolení předsedá zpravidla nejstarší člen zastupitelstva. Ustavující zasedání zvolí místostarostu a další členy rady obce.

§ 103 odst. 2 zní: Nebyl-li starosta zvolen ve volbách do zastupitelstva obce, zvolí jej do funkce zastupitelstvo obce z řad svých členů. Stejným způsobem postupuje zastupitelstvo při volbě místostarosty (místostarostů). Starosta a místostarosta musí být občanem České republiky, za výkon své funkce odpovídají zastupitelstvu obce. Starosta zvolený ve volbách do zastupitelstva obce může být odvolán pouze v případě, kdy o tom rozhodne místní referendum.

Odkaz na poznámku 33. Poznámka 33 pod čarou: Zákon č. 298 Sb., o místním referendu.

V § 107 odst. 1 se za slova "nově zvoleného zastupitelstva obce" doplňuje: "v případě, že nový starosta nebyl ve volbách zvolen,".

V § 107 odst. 2 se za slova "jestliže zastupitelstvo obce" doplňuje čárka a vkládají slova "v níž nebyl ve volbách starosta zvolen," .

Dále zákon č. 131/2000 Sb., o hl. m. Praze, navrhuji změnit a doplnit takto.

§ 89 odst. 1 zní: "Volit a odvolávat starostu městské části, pokud nebyl zvolen ve volbách do zastupitelstva městské části nebo pokud zanikl mandát takto zvoleného starosty a z dalších zastupitelů nikdo na funkci starosty nekandidoval, volit a odvolávat zástupce starosty městské části a další členy rady městské části."

V § 97 odst. 1 se na úvod vkládá věta: "Na volbu starosty městské části se použijí ustanovení zákona upravující volbu starosty obce."

A konečně navrhuji změnu v zákoně č. 298/92 Sb., o místním referendu, ve znění zákona č. 132/94 Sb. a zákona 132/2000 Sb., kde navrhuji následující znění a doplnění. V § 9 odst. 1 vložit nový odstavec - ostatní přečíslovat - který zní: "V referendu rozhodují oprávnění občané o odvolání starosty zvoleného ve volbách do zastupitelstva obce."

V § 10 písm. c) se za slova "odvolání starosty" doplňují slova "zvoleného zastupitelstvem".

Toto celé je můj pozměňovací návrh označený písmenem 1.

Druhý můj návrh směřuje k § 45 odst. 1, kde navrhuji vypuštění druhé až páté věty.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Exner, připraví se paní poslankyně Jungová.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, za prvé bych chtěl vznést pozměňovací návrh týkající se bodu 3 v nově rozdaném sněmovním tisku 968/3. V tomto bodě došlo zřejmě k legislativně technické chybě vynecháním slova "nebo". Když jsem se znovu zamyslel nad samotným textem, navrhuji, aby tento bod v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí zněl následovně. V § 5 odst. 2 se slova "úřadu této obce nebo města" nahrazují slovy "obecního nebo městského úřadu příslušné obce nebo města nebo Magistrátu hl. m. Prahy".

Za druhé bych chtěl upozornit sněmovnu, ale hlavně zpravodaje, na to, že oba pozměňovací návrhy v tomto tisku číslo 15 a 16 upravují znění § 27 odst. 1, případně odst. 2, a to v téže věci tak, že každý z těchto pozměňovacích návrhů to upravuje jiným způsobem. Domnívám se, že záměr výboru byl pravděpodobně takový, aby bylo nově formulováno znění § 27, pokud jde o odstavce 1 a 2, a že tudíž pozměňovací návrh pod písm. 15 je zřejmě zmatečný a má být vynechán. Je třeba, aby to předseda posoudil a navrhl řešení této situace.

Za druhé bych si chtěl osvojit dva pozměňovací návrhy z tisku 968/2. To byl tisk, který shrnoval pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení, a to pozměňovací návrh pod písm. A5, který zní: V § 17 odst. 3 se slovo "místo" nahrazuje slovem "adresu". V tomto paragrafu a odstavci jde o nahlášení členů a náhradníků okrskových volebních komisí, kde je nepochybně třeba znát celou adresu, aby se na ně starosta obce mohl obrátit podle požadavků v následujících paragrafech navrženého textu zákona.

Dále si chci osvojit bod pod písmenem A23, který rovněž byl z nového usnesení výboru vypuštěn, ale v poněkud jiném znění. Navrhuji, aby tento bod nyní zněl: "V § 61 se dosavadní text označuje jako odst. 1 a doplňuje se nový odst. 2, který zní:

"(2) Usnesení soudu o neplatnosti hlasování nebo neplatnosti voleb se oznamuje Ministerstvu vnitra."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP