(15.50 hodin)
(pokračuje Bláha)

(5) Pokud nebudou dosaženy podíly opakovaného použití uvedeného v odst. 3 až 4, stanoví Ministerstvo životního prostředí České republiky prováděcím předpisem povinnost zavést zálohový systém pro vybrané druhy obalů.

A zmiňovaná poznámka pod čarou 11a) zní: § 23 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.

To je celý návrh. A ještě poznámku na závěr. Pokud jste mě dobře poslouchali, tak i uvedená čísla zvláště roku 2005 v podstatě v řadě komodit, zvláště např. ve skle, již dneska svým způsobem ve stejné podobě jsou naplňována. Čili i tam je stav do roku 2005 o zachování toho, co na trhu je, a pak je tam to určité navýšení, které jsem citoval.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Lang.

 

Poslanec Pavel Lang: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jak již jsem avizoval, chtěl bych přednést dvě legislativní úpravy. Týká se to usnesení hospodářského výboru, tisk 962/3: došlo tam při předpisu ke dvěma chybám. Jsou tam na předposlední a poslední straně dvě tabulky. Legislativní úpravou bych chtěl zlegalizovat tabulku na poslední straně. Tabulka na předposlední straně je chybná.

A v té tabulce - a to je ta druhá legislativně technická úprava - v řádku s názvem "ze skla" ve sloupci "k 31. 12. 2002" došlo přepisem k chybě. Místo číslovky 32 je uvedena číslovka 35, takže vrátit zpátky na 32.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se, kdo se další hlásí do podrobné rozpravy. Prosím, pan poslanec Gongol má ještě nějaký vylepšující návrh, který ho právě v této setině vteřiny napadl.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Ano, pane předsedo, je to tak. Můj pozměňovací návrh č. 1: žádám o doplnění v tomto znění: "Podrobnosti o výběru a užití poplatku budou stanoveny vyhláškou." Všechno.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Táži se ještě jednou, zda někdo jiný se hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí. Předpokládám, že ani pan ministr, ani pan zpravodaj nechtějí závěrečná slova. Končím po necelých dvou hodinách druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji.

 

Dostáváme se k bodu

 

15.
Vládní návrh zákona o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 968/ - druhé čtení

 

V minulé schůzi 21. září jsme při třetím čtení souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu. Táži se pana ministra Grosse, zda nám to chce vysvětlit nově teď při druhém čtení. Chce, jak je vidět.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedo, nebudu dlouho zdržovat Poslaneckou sněmovnu, chci jenom říci, že v průběhu jednání, které probíhalo, si myslím, že drtivá většina problémů se podařila dohodnout, a věřím, že v tuto chvíli je situace taková, že nebude nic bránit tomu, abychom postoupili do třetího čtení a na této schůzi ukončili projednávání tohoto zákona, a to dokonce s velkou nadějí, že bude schválen i v Senátu České republiky.

Tolik ode mne na úvod a myslím si, že můžeme postoupit dále.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně. Táži se pana poslance Beneše, zda chce vystoupit.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Ano, pane předsedo a děkuji za slovo. Pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové, jak už pan ministr naznačil, projednávání této materie se - optimisticky doufám - blíží ke konci. Jenom bych chtěl upozornit, že jsme přerušili podrobnou rozpravu ve druhém čtení, vrátili jsme k projednání výboru, přičemž usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí máte pod sněmovním tiskem 968/3.

Jestli dovolíte, dovolil bych si navrhnout proceduru stejnou, jakou jsme tady měli jednou při novele zákona o státním majetku, kdy jsme ji vraceli do druhého čtení, a já jsem poté, co náš výbor ji projednal, poprosil ty poslance, kteří dávali některé pozměňovací návrhy v onom prvním druhém čtení, aby případně přistoupili k mikrofonu a pouze řekli, že dávají své pozměňovací návrhy. A proto, abych byl korektní ke všem paním a pánům poslancům, tak bych si dovolil zrekapitulovat, že usnesení výboru obsahuje návrhy B1 a B13 pana poslance Exnera. Ostatní nejsou obsaženy v pozměňovacím návrhu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Z pozměňovacího návrhu pana poslance Kvapila je obsažen pouze pozměňovací návrh C2. Z pozměňovacího návrhu pana poslance Vidíma nezbylo ani torzo. Pan poslanec Zajíček uspěl se svým pozměňovacím návrhem, zatímco pan poslanec Hrnčíř neuspěl. Pan poslanec Koudelka uspěl s pozměňovacím návrhem G1 a neuspěl s pozměňovacími návrhy G2 a G3.

Proto si, vážený pane předsedo, ještě jednou dovoluji navrhnout, aby poslanci, kteří dávali pozměňovací návrhy v minulém druhém čtení a trvají na svých pozměňovacích návrzích, pouze zopakovali, že na nich trvají. Samozřejmě to stačí, neboť ve stenozáznamu jsou uvedeny a jsou i předmětem sněmovního tisku 968/2 ze druhého čtení, které bylo následně opakováno.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí, čemuž rozumím tak, že už jsme ve sféře obecné rozpravy logikou věci. Takže končím obecnou rozpravu, zahajuji podrobnou, do které je jako první přihlášena paní poslankyně Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Návrh, který vám chci v podrobné rozpravě předložit, je svým způsobem výsledkem diskuse posledních dnů a týdnů, ve kterém zaznívají z různých částí politického spektra stále častěji hlasy volající po přímé volbě prezidenta republiky. Domnívám se, že tato diskuse je žádoucí, ale kde by byla daleko více na místě, je v diskusi o přímé volbě starosty, tedy osoby, která řídí příslušný region a která, jak nám říká zkušenost předcházejících let, je dost často spíše kompromisní osobou nežli skutečnou osobností, která zvítězila počtem hlasů u voličů, která požívá důvěry ve svém regionu a která by byla schopna tento region v zájmu občanů města nebo obce vést. Podávám tedy komplexní pozměňovací návrh, který zní:

V § 22 odst. 1 se doplňuje písm. f) a další se přeznačí. Nové písm. f) zní: jméno a příjmení jednoho z kandidátů, kterého navrhuje do funkce starosty, příp. údaj, že starostu nenavrhuje.

V § 22 odst. 3 se za prvou větu vkládá věta: Prohlášení kandidáta, který je volební stranou navrhován do funkce starosty, musí obsahovat též souhlas s kandidaturou na tuto funkci.

V § 25 se za větu "U každého kandidáta se uvede jeho jméno, věk, povolání, část obce, nebo nečlení-li se obec na části, obec, ve které je kandidát přihlášen k trvalému pobytu, a název politické strany nebo politického hnutí, jejímž je kandidát členem, popř. údaj o tom, že je bez politické příslušnosti." vkládá věta: "U kandidáta na funkci starosty se uvede i tato skutečnost a jeho jméno a příjmení je vyznačeno podtrženě."

V § 45 se vkládá nový odstavec 5, další se přečíslují, který zní:

"(5) Z kandidátů na starostu, kteří obdrželi mandát, určí Český statistický úřad jejich pořadí podle počtu hlasů, které byly odevzdány pro každého z nich.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP