(16.10 hodin)
(pokračuje Exner)

Vzhledem k tomu, že výbor původně navrhl vypustit § 18 odst. 4, ale v novém znění návrhu se to už nevyskytuje, a tento odstavec stanoví, že předseda okrskové volební komise může jednotlivými úkony pověřit ostatní členy okrskové komise, ale že v současné době není stanoveno nic o místopředsedovi volební komise, mohlo by se stát na základě tohoto paragrafu, že by předseda okrskové volební komise pověřil výkonem funkce, kterou on vykonává, v době své nepřítomnosti někoho jiného než místopředsedu. Ale domnívám se, protože místopředseda je řádně v zákoně stanoveným postupem určen, že v tom případě, když tam odst. 4 zůstane, je potřeba výslovně stanovit roli místopředsedy.

Navrhuji, aby v § 18 odst. 4 se doplnila nová první věta, která zní: "Místopředseda okrskové volební komise zastupuje předsedu v době jeho nepřítomnosti." A dále bude následovat dosavadní text odstavce 4. Tím se vyloučí, aby předseda, když mu třeba místopředseda není sympatický, pověřil výkonem této vlastně určené funkce jiného člena volební komise v době své nepřítomnosti.

Pokud jde o mé pozměňovací návrhy přednesené v minulém druhém čtení, v souladu s tím, co navrhl zpravodaj, nebudu je přednášet, ale trvám na pozměňovacích návrzích označených v tisku 968/2 pod písmenem B čísly 3 - 11, číslem 14, čísly 16 - 20, 22 - 23, 25 - 26, 28 - 30.

Zároveň bych chtěl upřesnit některé své pozměňovací návrhy buď proto, že nejsou uvedeny v tisku 968/2 přesně tak, jak jsem je přednesl, anebo z toho důvodu, že vývoj situace po novém projednání ve výboru se poněkud posunul a že je potřeba stanovit přesnější nové znění. To se týká nejdříve pozměňovacího návrhu B2, kde v tisku je uvedeno v závorce "v případě přijetí je potřeba tuto změnu promítnout do celého znění zákona", ale tento text byl součástí mého návrhu, a to tak, že tato změna se promítá do celého znění zákona. Čili tam zůstane samotný text mého návrhu s tím, že tato změna se promítá do celého znění zákona.

Dále bych rád upřesnil pozměňovací návrh pod označením B12, kde rovněž návětí, jak je v tisku uvedeno, není uvedeno tak, jak bylo předneseno, a správně má znít: V příloze k zákonu "počty podpisů na peticích podle § 21 odst. 4" se posledních šest řádků nahrazuje textem - a potom je samotný text návrhu, jak je uvedeno v tisku.

Dále se úprava - a tady jde o moje doplnění - týká pozměňovacího návrhu pod označením B15, který zpřesňuji takto. V § 22 odst. 2 se na konci věty první a druhé doplňují slova: "zvýšený o jednu třetinu a zaokrouhlený na celé číslo nahoru" a věta třetí se zrušuje. Zároveň se ve druhé větě slovo "tolik" nahrazuje slovy "takový počet". V daném případě jde o legislativně technickou úpravu.

V bodě B24 se můj pozměňovací návrh týká § 37 a současně s tím § 54 odst. 1 písm. c). Pro jistotu přečtu celý text tohoto návrhu znovu: V § 37 se doplňuje odst. 3, který zní: "(3) Jsou-li při opětovném zahájení hlasování zjištěny porušené pečeti, v hlasování se nepokračuje." Současně se v § 54 odst. 1 písm. c) na konci doplňují slova: "nebo odevzdala zápis, ve kterém se konstatuje, že hlasování nebylo možné dokončit, i když současně nedošlo ke zpracování výsledků voleb bez tohoto volebního okrsku podle § 43 odst. 2". Pokud by však byl přijat můj pozměňovací návrh, který je označen jako B27 a který rovněž zpřesním, nebo pozměňovací návrh, jak ho navrhuje výbor v tisku 968/3 pod číslem 18, potom konec věty, který zní "i když současně nedošlo ke zpracování výsledků voleb bez tohoto volebního okrsku podle § 43/2", by byl nadbytečný, a tudíž v tomto případě bude text končit slovy "že hlasování nebylo možné dokončit".

V pozměňovacím návrhu pod B27 jen upřesňuji, že uvádím další variantu pro případ, nebude-li návrh výboru pod číslem 18 nebo můj návrh uvedený v tomto bodě přijat, zatímco původně tam bylo číslo 16, ale jde o to, že výbor nyní ten samý návrh má pod jiným číslem. Proto toto potřebné zpřesnění.

Poslední upřesnění se týká mého pozměňovacího návrhu označeného jako B31. Vzhledem k tomu, že výbor přijal můj návrh na to, že by se měla zakázat předvolební agitace ve volební místnosti a jejím okolí, ale zařadil ho do jiného odstavce, než jsem původně navrhoval, bude tento můj návrh nyní znít: V § 64 se na konci první věty doplňují slova "nebo která poruší ustanovení § 30 odst. 3".

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Hrnčíř k tomu něco má nebo se hlásí? Ať se přihlásí, děkuji. Paní poslankyně Jungová, pak pan poslanec Kvapil.

 

Poslankyně Yvona Jungová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si předložit sněmovně tři pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, sněmovní tisk 968.

Můj první pozměňovací návrh se týká znění § 45 odst. 1. Při projednávání ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí bylo přijato znění tohoto paragrafu, ve kterém ovšem, jak se domnívám, nebyla postižena situace, kdy kandiduje do zastupitelstva nezávislý kandidát anebo když na kandidátce politické strany je uvedeno jméno pouze jednoho kandidáta. Abychom mohli ošetřit i tuto možnost, předkládám následující znění v § 45 odst. 1.

§ 45 odst. 1. Český statistický úřad ze zápisů o průběhu a výsledku hlasování, předaných podle § 43 okrskovými volebními komisemi, zjistí, kolik hlasů bylo odevzdáno pro každého kandidáta na kandidátní listině a kolik pro každou kandidátní listinu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP