(15.40 hodin)
(pokračuje Kužvart)

Já děkuji řadě zajímavých úvah. Mám pocit, že i když tady zazněly i úvahy o tom, že by bylo lepší úplně to vlastně vyloučit - ty nevratné obaly - až po to, že nebudeme nic určovat, ta předloha vládního návrhu je čímsi, co je kompromisem, který vyplývá z požadavku EU.

Několikrát tady byla zmíněna studie, o které mluvil i jeden z mých předřečníků, předseda výboru Ing. Beneš. Já mám podklady o tom, že tato studie není oficiální studií Evropské komise. Uvědomme si, že těch studií můžeme mít teoreticky vzato nekonečně mnoho a jejich výstupy se budou lišit například tím, kdo je zadal, s jakým cílem, z jakých podkladů se vycházelo. Já mám tedy pocit, že je užitečné, když tady zazní určitá syrová data, čísla.

Na závěr bych chtěl konstatovat, že naopak při naší komunikaci s Evropskou komisí je potvrzeno, že spíše bude schválen návrh té směrnice týkající se roku 2008, s těmi vyššími kvótami. Znovu opakuji - je to férové vůči podnikatelské veřejnosti, dát jí spíš ten delší výhled.

A na závěr bych chtěl doložit oprávněnost tohoto požadavku i tím, že výhled do roku 2008 s těmi 80 % byl přijat v garančním výboru pro životní prostředí všemi hlasy přítomných poslanců a poslankyň, naopak v hospodářském výboru to, co omezuje ten výhled, s horizontem 2005, byl tento návrh přijat pouhou většinou jednoho hlasu. Já mám pocit, že i toto vypovídá o tom, že se nebavíme jenom o ochraně životního prostředí, nakládání s odpadovými obaly, ale že se jedná skutečně o normu technickou, normu, která má zásadní význam pro podnikatelskou veřejnost. Bylo by velmi rozumné dát podnikatelské veřejnosti delší výhled.

Ještě jednou děkuji za pozornost, kterou tomuto zákonu sněmovna věnovala.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Děkuji panu ministrovi a zahajuji podrobnou rozpravu, do které se jako první přihlásil pan poslanec Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážený pane předsedo, páni ministři, kolegyně a kolegové, chtěl bych svým krátkým návrhem vyřešit problém, o kterém se tady hovořilo, a to jsou lahve z polyvinylchloridu - PVC.

Již dnes jsou zakázány zákonem 125/1997 Sb. Je ovšem nebezpečí, že po nabytí účinnosti nového zákona 185/2001 Sb., o odpadech, od 1. 1. 2002 nebude tento zákaz v platnosti. Jelikož však je velká většina lidí, ne-li všichni, zajedno v tom, že tyto obaly jsou vážným ohrožením životního prostředí a jejich recyklace je vyloučena a jejich spalování také, navrhuji, aby za dosavadní § 4 zákona se vložil nový § 5, který zní: "§ 5 S účinností od 1. ledna 2008 je zakázáno vyrábět a dovážet obaly zhotovené z polyvinylchloridu (PVC) a výrobky v takovýchto obalech." Ostatní paragrafy se pak přečíslují.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jako druhý pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji doplnit zákon o obalech o tyto pozměňovací návrhy:

Za prvé. Hlava IV § 41 - Ochranná opatření a opatření k nápravě. Doplnit bod 6 tohoto znění:

"Bod 6. Nedosáhne-li se k 31. 12. 2005 recyklací PET lahví ve výši 50 %, zavádí se pro všechny výrobce a dovozce poplatek, a to takto: do obsahu 0,33 l poplatek ve výši Kč 1 za kus; do obsahu 1,5 l poplatek ve výši Kč 2 za kus; nad obsah 1,5 l poplatek ve výši Kč 3 za kus."

Za druhé. § 42 - Pokuty. § 42 odst. 3 zní: "Pokutu do 20 mil. Kč uloží příslušný správní úřad osobě..." A pokračuje se dle současného znění.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Aubrecht.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové, dovoluji si předložit dva drobné pozměňovací návrhy k pozměňovacímu návrhu hospodářského výboru.

Za prvé. V nově vloženém § 46 v předposlední větě nahradit číslovku "80" číslovkou "70".

Za druhé. V doplněné příloze 3 v poznámce pod čarou nahradit číslovku "80" číslovkou "70".

Krátké zdůvodnění. Cílem je, aby pro obaly tetrapack platily kvóty jako pro recyklaci papíru. Podle současného návrhu kvót pro recyklaci v příloze zákona by byl tento odpad považován za kompozitní, pro nějž nejsou určeny kvóty. Přitom se jedná o materiál, který lze recyklovat buď na desky, nebo rozložit na jednotlivé složky - buničina, hliník, plast. Povinnost lze splnit sdruženým plněním přes autorizovanou společnost, tedy společně s papírovými obaly.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Bláha. Ten je mimochodem poslední písemně přihlášený do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Jan Bláha: Děkuji. Pane předsedo, člene vlády...

 

Předseda PSP Václav Klaus: Členové vlády, prosím vás, jestli mě slyšíte v kuloárech, dostavte se na jednání a nenechávejte zde osamoceného nebohého ministra životního prostředí. (Kužvart: Já se nebojím.)

 

Poslanec Jan Bláha: Děkuji. Jak jsem avizoval v obecné rozpravě, dovolím si přednést úpravu, o které jsem hovořil a která se týká zmiňovaného § 7. Vložily by se tam tři nové odstavce a poznámka pod čarou. Tyto odstavce by řešily v podstatě zmiňovaný podíl nápojů, což je právě zákon č. 258. Proto ta poznámka pod čarou o ochraně veřejného zdraví. Jde o § 23. Hovořily by o tom procentuálním vyjádření pro toho, kdo uvádí na trh výrobek jako takový - jaká procenta by tam byla do roku 2005 a do roku 2008.

Proč tři odstavce? Ten třetí řeší i tu situaci, kdy v podstatě nabízí všem těmto, kdo uvádějí na trh výrobky, aby se rozhodli buď pro procentuální vyjádření de facto na ten podíl recyklace, nebo pokud tak neučiní, aby byla možnost stran - tady je návrh z mé strany - Ministerstva životního prostředí zavést svým právním předpisem povinnost zálohového systému i na vybrané druhy nápojových obalů jako takových. To jen pro ten případ, abychom se mohli skutečně rozhodnout, že chceme dosáhnout určitého podílu vratných obalů, a aby mohl vůbec nastat a aby ten, kdo o něj usiluje, a ten, kdo ho dneska má, věděli, že nebudou v nevýhodě vůči všem jiným, kteří by, řekněme, tento systém nehodlali z různých důvodů akceptovat a nenabízeli tím pádem nám, spotřebitelům, tu nabídku, o které jsem mluvil.

Budu citovat. Do § 7 se vkládají nové odstavce 3, 4 a 5 s poznámkou 11a), které by zněly:

"Odst. 3 s odkazem 11a) - Podíl nápojů - s odkazem 11 a) vyjma mléka, ovocných džusů a nápojů nesycených oxidem uhličitým - uvedených ročně na trh v opakovaně použitelných obalech musí být minimálně 35 % do 1. 1. 2005 a 65 % do 1. 1. 2008 z celkového množství uvedeného ročně na trh."

"Odst. 4 - Podíl mléka, ovocných džusů a nesycených nápojů uvedených ročně na trh v opakovaně použitelných obalech musí být minimálně 20 % do 1. 1. 2005 a 30 % do 1. 1. 2008 z celkového množství uvedeného ročně na trh."

A odstavec 5.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP