(11.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Akcionář podle navrženého znění majetkově ručí i za hospodaření správce, který mu byl vnucen.

Je zde také možno zmínit nevyjasněnou působnost správního řádu, kdy řada ustanovení týkajících se vzniku, zániku, sloučení, rozdělení a splynutí účastnických fondů se nevypořádává s rozsahem účastníků správního řízení spojených s rozhodováním o uvedených skutečnostech. Bez odpovídající úpravy v zákoně by např. orgán státního dozoru zřejmě musel v případě prvního vzniku účastnických fondů zahrnout do správního řízení téměř dva a půl milionu účastníků, neboť jejich zájmy budou bezesporu rozhodováním dotčeny.

Jako ukázka zneužívání argumentů zesoulaďování s evropských právem může sloužit znění § 7 odst. 2, kde je několik perliček. Jsou jistě výsledkem svérázného překladu zahraničních materiálů. Místo v právním řádu běžně užívaných termínů "bezúhonnost" či "odborná způsobilost" se v novele setkáme s vágními pojmy typu "dobrá pověst", "dostatečná kvalifikace a zkušenost", "vhodnost osoby pro důvěryhodnou a transparentní činnost" a k tomu všemu postrádá novela definici těchto pojmů.

Vedle uvedených chyb jsou zde další nejasnosti nejen právního, ale i věcného a technického rázu. Já si dovolím v závěru říci, že i přes deklarované cíle, které by jistě byly pozitivní, pokud by tento text k nim vedl, obsahuje novela mnoho nedostatků, pro které ji nelze v praxi aplikovat. Někdy se jako jeden z důvodů pro přijetí zákona uvádí oblíbený argument harmonizace s právem Evropské unie, ovšem v tomto případě by bylo možno toto právo aplikovat pouze na dva nebo tři paragrafy zákona a k tomu by stačila jenom dílčí drobná novela, nikoliv tak rozsáhlá, jako je nám předkládána.

Domnívám se, na základě této normy by akcionáři museli zvažovat, zda je ekonomické penzijní fond vlastnit, a že by byla vnesena nejistota do systému dlouhodobých úspor, a to by byla jistě ta nejhorší služba, jaké se může střadatel od svého zákonodárce nadít.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji paní poslankyni Němcové. My jsme si určili, že ve 12.00 hodin je přestávka. Já zde mám tři přihlášky - poslance Štraita, Krásy a Doležala. Myslím, že uděláme teď přestávku a začneme ve 13.00 hodin otevřením obecné rozpravy. Děkuji. Vyhlašuji polední přestávku do 13.00 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP