(16.10 hodin)
(pokračuje Exner)

Zdůvodnění: Pro posouzení oprávněnosti podpisu na petici je pro různá zastupitelstva třeba znát i části obce nebo obvody. Slovo "místo" na petici to nevyjadřuje a naprosto oprávněně by při kontrole petic mohly vzniknout pochybnosti o tom, jestli občan, který sice bydlí v obci, nikoliv však v části obce, pro kterou se volí příslušná část zastupitelstva, může petici podepsat.

Navrhuji dále v příloze k zákonu posledních šest řádků nahradit textem: "Do pěti set obyvatel 5 procent a 7 procent, nad pět set do tří tisíc obyvatel 4 procenta a 7 procent, nad tři tisíce do čtrnácti tisíc obyvatel 3 procenta a 7 procent, nad čtrnáct tisíc do padesáti tisíc obyvatel 2 procenta, nejméně tisíc, a nad padesát tisíc obyvatel nejméně tisíc a nejméně tisíc.

Zdůvodnění: Počet podpisů, počítaný navíc z počtu obyvatel a nikoliv z počtu voličů na petici, by neměl být vyšší než potřebný počet podpisů pod peticí potřebnou pro vznik politické strany. Nesmyslně vysoké počty podpisů jinak diskreditují nezávislé kandidáty a jejich sdružení, jsou nepřiměřeně velkou organizační, časovou a ekonomickou překážkou v uplatnění pasivního volebního práva. Získat tisíc podpisů pro nezávislého kandidáta nebo sdružení nezávislých kandidátů je dostatečně náročné i v Praze. Původní návrh zákona a dokonce i současné platné znění přílohy v některých případech v Praze vyžaduje na petici pro to, aby se sdružení nezávislých kandidátů mohlo stát volební stranou, kolem 90 tisíc podpisů, což snad každý uzná, že je nesmyslně vysoké číslo.

Navrhuji v § 22 odst. 1 nové znění písm. b): "b) označení volebního obvodu, jsou-li volební obvody vytvořeny". Zde se jedná o jazykovou úpravu, na kandidátce by mělo být označení jen toho volebního obvodu, kterého se kandidátka týká, množné číslo v návrhu zákona zde není na místě.

V § 22 odst. 1 písm. d) navrhuji slova "část obce, nečlení-li se obec na části, obec", nahradit slovy "obec, a člení-li se obec na části, městské části nebo městské obvody, i část obce nebo městskou část, nebo městský obvod". Původní text není dost srozumitelný. Pro volby do zastupitelstev městských obvodů a částí je údaj nezbytný, pro volby do zastupitelstev obcí , které mají části, jde o údaj důležitý.

Dále navrhuji v § 22 odst. 2 první i druhou větu na konci doplnit slovy: "zvýšení o jednu třetinu a zaokrouhlení na celé číslo nahoru". Zároveň navrhuji třetí větu vypustit. V tomto návrhu jde o to, že na kandidátkách může být více kandidátů, než je volený počet členů zastupitelstva. I v obcích, kde je více členů zastupitelstva než 7, jak je navrženo ve vládním návrhu, může být jen jedna kandidátka a je žádoucí, aby zastupitelstvo mohlo pracovat v plném počtu, když některý člen ztratí mandát. Potřeba náhradníka může vzniknout i v jiných případech. Kde nebudou další kandidáti vhodní pro to, aby kandidovali, nemusí samozřejmě volební strana na své kandidátní listině možnost rozšíření využít, aniž by to mělo nějaký záporný vliv.

Tady současně děkuji jak vládě, tak výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, že tento návrh byl konečně pochopen, a i když v návrhu je v omezeném rozsahu , tak že je přijat ve vládním i výborovém návrhu a vlastně řeší určité situace, které dosud činily problémy.

V § 22 odst. 3 navrhuji za slova "pominou ke dni voleb do zastupitelstva obce" doplnit slova "nebo budou odstraněny podle § 55 odst. 6". Tady jde o to, že na svém prohlášení kandidát v případě, že má nějaké překážky v tom, aby byl kandidátem, aby byl potom členem zastupitelstva, má prohlásit, že zajistí, aby tyto překážky pominuly ke dni voleb, avšak § 55 odst. 6 mu dále umožňuje, aby takové překážky odstranil ve lhůtě, která je v tomto paragrafu uvedena, a to po ustavující schůzi příslušného zastupitelstva. Jde zde tedy o uvedení do souladu s možností postupovat podle § 55 odst. 6.

V § 23 odst. 3 písm. b) navrhuji slova na konci "obsahují-li tyto náležitosti všechny kandidátní listiny, odmítne všechny" nahradit slovy "obsahuje-li tyto náležitosti více kandidátních listin, odmítne všechny". Zdůvodnění: Jde o opravu věcně chybného textu. Dosáhne se tím shody s odst. 2 písm. b) ve stejném paragrafu. V § 25 odst. 3 navrhuji slova "část obce nebo nečlení-li se obec na části" nahradit slovy "část obce, městský obvod, městská část nebo, pokud se obec takto nečlení". Jde o zpřesnění textu v souladu s § 22.

V § 30 odst. 1 navrhuji slova "může vyhradit" nahradit slovem "vyhradí". Jde tady o možnost vylepení volebních plakátů a jiných agitačních materiálů. Tato možnost by podle mého názoru neměla záviset na osobním rozhodnutí jedné osoby, v daném případě starosty obce. Při akceptování změny budou zajištěny rovné podmínky ve všech obcích pro všechny volební strany.

Dále navrhuji v § 31 odst. 3 na konec za slovo "okrsků" doplnit slova "a to nejméně jeden na 350 voličů". Jde o to, aby prostory pro vyplňování volebních lístků byly v dostatečném počtu, a uvedený počet toto zajišťuje.

Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí ve svém pozměňovacím návrhu č. 13 akceptoval návrh, o kterém již hovořil pan poslanec předseda Beneš ve svém vystoupení, a to zákaz volební agitace a propagace pro volební strany, nezávislé kandidáty v objektu, v němž je umístěna volební místnost, a v jeho bezprostředním okolí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP