(15.20 hodin)
(pokračuje Recman)

Mohu říci za sebe a své kolegy, že necítíme právě proto, že jsme hlasovali proti tomuto rozpočtu, nějakou politickou zodpovědnost za plnění a schválení tohoto dluhopisového programu, na druhé straně musím říci, že náš vstřícný přístup spočívá v tom, že nebudeme podporovat návrh na zamítnutí tohoto zákona a nebudeme bránit projednání tohoto zákona v Poslanecké sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nikdo, rozpravu končím. Vzhledem k tomu, že vetem tří poslaneckých klubů - KDU-ČSL, US a ODS - byl zamítnut postup podle § 90 odst. 2 jednacího řádu, probíhá normální čtení tohoto návrhu zákona.

Byla ukončena rozprava a já nyní dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem panu ministru financí, pokud o to projeví zájem. Ano, projevil.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, uvedl jsem ve svém úvodním slově, že jsme si vědomi toho, že je to postup, který není zcela zažitý v Poslanecké sněmovně ve vztahu k rozpočtu a jeho schodku, nicméně jsem také uvedl, že důvodem pro tento postup je snaha o levnější obsluhu stávajícího státního dluhu a jeho očekávaného přírůstku v letošním roce. Jde o to, že současná obsluha, která má rozhodující váhu na krátkodobých instrumentech, tzn. dluhopisech s krátkou dobou splatnosti, resp. státních pokladničních poukázkách, znamená zvýšené nároky na obsluhu tohoto dluhu a samozřejmě tím pádem ubíráme prostředky pro jiné použití ve prospěch veřejných financí.

Dále mi dovolte, abych reagoval na dotaz pana poslance Recmana. Chci konstatovat, že plnění státního rozpočtu v letošním roce má své pozitivní i negativní stránky. Existuje určitý nedovýběr především na dani z přidané hodnoty, který pravděpodobně výrazně souvisí s velmi ambiciózním úkolem, který byl v rozpočtu zapsán. Na druhé straně v některých jiných příjmových položkách a zejména daních, které souvisejí s příjmy fyzických osob, dále s pojištěním na sociální zabezpečení, zdravotním pojištěním a politikou zaměstnanosti, jsme na lepších výsledcích, než které byly očekávány.

Pokud jde o celkový výsledek státního rozpočtu, domnívám se, že je velmi pravděpodobné, že ten záměr, který státní rozpočet obsahuje, bude naplněn zhruba v té úrovni. Samozřejmě, že deficit bude zvýšen o ty položky, o které byla výdajová stránka rozpočtu dodatečně zatížena rozhodnutím Poslanecké sněmovny, to znamená vydáním dluhopisů na následky sucha, na odškodnění účastníků spoření v družstevních záložnách, dále tam byly obligace na vyrovnání závazků vůči SRN ze vztahu k bývalé NDR. V tomto rozsahu samozřejmě původně plánovaný deficit bude zvýšen, nicméně existuje šance na určitou úsporu v tom základním rozpočtu. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře, velmi se omlouvám. Chci požádat pravou část Poslanecké sněmovny, zda by se zklidnila a umožnila vám vaše vystoupení v přijatelné atmosféře. Kolegyně a kolegové, velmi na vás apeluji, abyste se zklidnili a nenutili mě jmenovitě vás vyvolávat a volat k pořádku.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji vám, pane předsedající. Znovu opakuji, že existuje reálná šance na splnění deficitu v původní plánované výši s výjimkou dodatečně schválených výdajů. Existuje i šance na určitou úsporu, kterou bychom chtěli řešit, nad limitní, tedy nad rozpočtované výdaje, které dosud nebyly pokryty vydáním dluhopisů z loňského roku, tzn. z rozpočtu roku 2000. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo má zpravodaj.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych poděkovat panu ministrovi, že potvrdil, že není obvyklé, aby dluhopisy byly vydávány rok dopředu, jak je v tomto případě navrhováno oproti naší uplynulé historii. Protože si umím představit, že pro řadu lidí je tato situace poněkud komplikovaná a nesrozumitelná, chtěl bych ji všem připodobnit na jednoduchém příkladu. Je to asi něco podobného, jako když někteří zaměstnanci ve finanční nouzi požadují výplatu své mzdy předem. Myslím, že je jasné, že vláda tak činí, protože potřebuje peníze. Bylo by ovšem dobré, kdyby bylo veřejnosti i nám lépe zdůvodněno, proč sociální demokraté chtějí výplatu z dluhopisů o rok dopředu.

Jinými slovy, trvám na svém návrhu na zamítnutí této předlohy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Přistoupíme k hlasování o navrženém usnesení: "Poslanecká sněmovna zamítá předložený návrh zákona."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 373. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 156 pro návrh 80, proti 55. Návrh byl přijat.

 

(Krátká pauza pro kontrolu hlasovacího zařízení.) Je to v pořádku? Ne, zpochybnění. Pan poslanec Šulák, který žádal peníze… (Skandovaný potlesk a hluk v sále.) Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážení přátelé, váš potlesk je velice dojemný, ale navzdory tomuto potlesku vám musím říci, že jsem chtěl hlasovat proti, takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Odhlásil jsem vás a budeme hlasovat o námitce.

 

Poslanec Ivan Pilip: Pane předsedající, nerozumím zpochybnění hlasování. Pan poslanec konstatuje, že hlasoval proti, a na sjetině je proti. Domnívám se, že této námitce není možné vyhovět.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ne. Já jsem sjetinu neviděl, takže jsem tomu rozuměl tak, že pan poslanec Šulák hlasoval paradoxně, i když chtěl peníze pro sociálně demokratickou vládu, pro zamítnutí toho zákona, a chtěl samozřejmě hlasovat proti.

 

Poslanec Ivan Pilip: Ale na mikrofon řekl "proti", takže bych to zvážil.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Z logiky… Pane poslanče, není potřeba vystupovat! (Smích a potlesk.) Pane poslanče ne, nezlobte se. Myslím, že jsme se k tomu postavili zcela jasně. Zpochybnit můžete návrh, nechoďte ani k tomu mikrofonu.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, myslím, že jsem hovořil naprosto jasně a vaše dedukce jsou zavádějící. (Opět smích a hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, chtěl bych poděkovat ČSSD za to, že vás má, protože nejenom my, ale i televizní diváci si mohou udělat svůj vlastní obrázek. (Potlesk a pobavení v sále.)

V každém případě zazněla námitka zpochybňující hlasování, námitka vycházející ze splnění zákonného předpokladu, že ten, kdo zpochybňuje, hlasoval pro návrh usnesení

***




Přihlásit/registrovat se do ISP