(21.10 hodin)
(pokračuje David)

Nebo se snad někdo domnívá, že v této praxi, jejíž chybnost je zde prezentována a jejíž chybnost je zřejmá, že pokračovat bude? Asi těžko.

Máte možnost zjistit, že v minulých letech byla chybná dokumentace. Možná se vám podaří dokázat, že - a bylo by to jistě v pořádku - došlo v minulých letech i k nějakým chybným jevům. Pak je otázka, proč toto nezjistil někdo jiný v minulých letech, např. pan ředitel, který za to byl zodpovědný a který byl ve funkci od března 1990. Chtěl bych říci, že nás především musí zajímat případy, kdy došlo k poškození pacienta. Já o takovém případu nevím. Jestliže se, jak bylo řečeno, pacient rozdýchá na operačním sále před plánovaným odběrem, je to jistě zarážející. Já o takovém případu nejsem informován. Bylo by docela zajímavé zjistit, jak vypadá dokumentace tohoto případu v tomto jednotlivém případu, protože jde o desítky případů poměrně nepřehledných, které se týkají minulé praxe na tomto pracovišti. Chtěl bych říci, že k tomuto případu byla ustavena ústřední znalecká komise.

Čili o co jde. Všichni, kteří jsou informováni, vědí, že v pondělí, to znamená na začátku příštího týdne, vystoupí předseda příslušné komise jmenované Českou lékařskou komorou a sdělí, jaké jsou nálezy jeho týmu, který se problematikou zabýval. Nechali jsme si posoudit chyby v dokumentaci od odborníků, a jak jsem o tom tady již hovořil, a také víme, že od 9. listopadu se věcí zabývá policie. Já jsem se o tom dozvěděl až za tři týdny a také by bylo zajímavé zjistit, proč ředitel nemocnice informuje svého přímého nadřízeného až za tři týdny po tom, co celou věc předal policii. Proč teprve za tři týdny toto oznámí a proč to oznámí teprve v situaci, kdy je v ostrém konfliktu s pracovníky vlastní nemocnice. To jsou věci, které nás musí vést k pochybnostem.

Je tedy zcela jednoznačné a těžko to někdo popře, že v tuto chvíli zřejmě nedochází v nemocnici k žádným dalším chybám tohoto typu. Transplantační centrum má jiného vedoucího primáře anesteziologického oddělení, který je odpovědný za zjišťování mozkové smrti v daném případě jako člen týmu a který sám zjistil a zdokumentoval případy několik let zpět. V tuto chvíli nedochází k těmto pochybením, v tuto chvíli je zřejmě pro někoho účelné velmi drastickými slovy oslovovat veřejnost tak, aby byla zděšena. A je možná úplně jedno, jestli celá tato kauza vyšumí do ztracena, že si toho nikdo ani nevšimne a nebude se o tom psát. Tady jde o to, aby právě teď byly zmobilizovány sdělovací prostředky a ukázalo se, že tady k čemusi závažnému údajně dochází. Bráním se tomu, aby byla zpochybňována činnost transplantačních center a aby byla veřejnost matena představou o tom, že je ohrožováno její zdraví. "

Určitě je dnes velmi dobře ocitovat vystoupení pana poslance Kořistky, z něhož účelovost celé této kauzy je nad slunce jasná. Pan poslanec Kořistka: "Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení ministři, chtěl bych teď reagovat na předřečníka. Jsem přesvědčen, jestli tady někdo začal dělat nějaké útoky a zlehčovat problém, byl to ministr David svým vystoupením. Chtěl bych říci, že celá otázka byla panu ministrovi, jak to tady sdělil, avizována v měsíci listopadu, zatímco já jsem tvrdil naopak, že mi to nemohlo být známo a nebylo mi to sděleno. Na interpelaci, kterou přednesl pan kolega Janeček někdy v únoru, seděl jsem tady, slyšel jsem odpověď pana ministra. Bylo zde sděleno, že po třech měsících se celou záležitostí začal vážně zabývat, že nepokládal za důležité, aby do ní zasáhl, protože se dověděl, že se tím zabývají orgány činné v trestním řízení. Pokud by celou záležitost neuchopila média, a nejen na severní Moravě, ale celostátní, jsem přesvědčen, že celá kauza dodnes spí. Ano. Byla zde vytvořena odborná komise České lékařské komory, která tři měsíce zasedá, a i když urgovala materiály, které chtěla pro svou činnost, do dnešního dne nevydala jediný verdikt k jedinému případu. Ptám se, jak tato komise pracuje. Kdy předloží své konkrétní závěry. Bohužel informace, které mám, hovoří o tom, že členem této komise je právě jeden z lékařů, u kterého jde o jasný střet zájmů.

Chtěl bych tady upozornit ještě na jednu otázku, kterou zde řekl pan ministr. Ano, on o tom hodně věděl. Věděl o tom víc než poslanec Janeček. Chtěl bych se tedy zeptat, proč celou otázku tři měsíce neřešil. Jsem přesvědčen, že na základě těchto zlehčujících údajů, těchto skandálních výroků, které tady pan ministr předložil, by měl premiér Zeman uvažovat o odvolání tohoto ministra z jeho funkce. Děkuji."

Pan poslanec Kořistka určitě omylem trefil hřebík na hlavičku. Co se vlastně řeší, co je to, ta celá otázka, tento důležitý aspekt ještě připomenu. Pan poslanec Kořistka projevil radost z šíření fám a řekl to celkem jasně, že bez médií by celá věc spala. Kromě toho jasně řekl, že mu nestačí, že se podezřením z trestné činnosti zabývá policie, která to má v náplni práce, chce aby se tím, a já dodnes nevím čím, zabýval ministr zdravotnictví, který žádnou trestnou činnost vyšetřovat nemůže. Ministr může zřídit ústřední znaleckou komisi, a to v případě podezření z poškození zdraví a pak musí věc stejně předat orgánům činným v trestním řízení.

Do onoho 1. 6. jsem nedostal ani jeden podnět, z něhož by plynulo podezření, že došlo v nějakém případě v Ostravě v souvislosti s transplantacemi k poškození zdraví. Vtip je prostě v tom, že mi bylo spíláno, že jsem nevyšetřoval ono blíže nespecifikované "to". Kdyby to totiž někdo specifikoval, ukázalo by se buď za prvé, že podezření z trestného činu vyšetřovat nemohu. Za druhé podezření, že došlo k poškození zdraví, mně nikdy nikdo do toho slavného 1. 6. a ještě dlouho potom nepředložil. Za třetí podezření, že v chorobopisech chybějí dokumenty, musí zjistit ředitel a primář a ti také musí zjednat nápravu. Nikdy nikdo po žádném ministrovi zdravotnictví nechtěl, aby se zabýval osobně chyběním nějakých papírů v chorobopisech. Také netuším, k jakému jednotlivému případu by měl zřizovat znaleckou komisi. Snad k případu Lux, ale tam není podezření z poškození zdraví, ale jenom podezření z šíření poplašné zprávy, kvůli níž se desítky lidí nedočkaly transplantace. A to je zase trestný čin, který ministr vyšetřovat nemůže. Rád ho jako poslanec předám policii.

Pokládám za nutné ocitovat ještě i menší část svého tehdejšího třetího vystoupení a musím zdůraznit, že na tomto stanovisku nemám co měnit. Řekl jsem: "Nemám vůbec nic proti tomu, aby se tím zabýval ještě někdo další. Kromě toho, že pro mne pracovala stanoviska expertů, kromě toho, že to šetří policie, kromě toho, že to prošetřuje komise České lékařské komory, nemám nic proti tomu, aby byla ustavena komise, která se tím bude dále zabývat. Mně to vůbec nevadí, protože výsledky šetření této komise budou směřovat do minulosti, kdy za resort zodpovídal někdo jiný. To bych chtěl zdůraznit. Nic proti tomu tedy nemám. A pokud tady vznikl dojem, že jsem dost jasně neřekl, že nemám nic proti vzniku této komise, kromě takové maličkosti, že to velmi silně zpochybní transplantace a transplantologii ve veřejnosti, když se ještě více kromě tedy nesmyslných filmů o tom, jak se kradou orgány, že se ještě více bude psát o tom, jak se orgány odebírají lidem bez průkazu smrti apod. To mně na celé věci vadí, protože odpovídám za to, aby veřejnost vnímala transplantace jako normální součást moderní medicíny, a nikoliv jako něco, co je zahaleno tajemstvím." Konec citátu.

Dále podotýkám za nutné tady ocitovat i tehdejší projev pana poslance Chytky, který i po dvou letech zaráží svou nesmyslností, a hlavně upozorňuje na to, že opakovaně hovořil o prodeji orgánů, o něčem, o čem nikdy neexistoval jediný důkaz ani náznak důkazu kromě fantasmagorických vyprávění bývalého ředitele Luxe. Snad pod vlivem anonymních telefonátů.

Poslanec Radim Chytka: "Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, i já podporuji zřízení této parlamentní vyšetřovací komise. Proč? Pan ředitel Lux upozorňuje svého zřizovatele, Ministerstvo zdravotnictví, na podivné praktiky týkající se transplantace a prodeje lidských orgánů. Je to zcela logické, protože ředitel FN v Ostravě nemá právo jmenovat a odvolávat přednosty jednotlivých klinik. Tyto přednosty jmenuje jak ministr zdravotnictví, tak ministr školství. To znamená, že to není věc pana ředitele, aby si u sebe udělal pořádek. Je to záležitostí zejména zřizovatele. Zároveň pan ředitel Lux upozorňuje na skutečnost Policii České republiky. Policie České republiky začne tuto kauzu prošetřovat, ačkoliv se jí zabývala už přes půl roku, a jak nám před chvílí potvrdil pan ministr vnitra, do této chvíle je celá věc v šetření. Nyní podtrhuji, že v průběhu toho, co policie celou kauzu vyšetřuje, je náhle bez udání důvodů k včerejšímu dni pan ředitel Lux odvolán. "

Já jsem ovšem důvody udal, ale udávat jsem je nemusel.

Druhý, kdo v celé kauze hraje důležitou roli, je pan dr. Kula, který byl oním doktorem expertem, který právě pana ředitele na skutečnosti týkající se transplantací a prodeje lidských orgánů upozorňuje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP