(14.30 hodin)

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, Dohoda o výsadách a imunitách Mezinárodního tribunálu pro mořské právo je mezinárodní smlouvou, jejímž účelem je zajistit účinné a nerušené plnění funkcí Mezinárodního tribunálu pro mořské právo na území smluvních stran dohody. Mezinárodní tribunál pro mořské právo byl jako specializovaný soudní dvůr zřízen Úmluvou OSN o mořském právu z roku 1982, jejíž stranou se Česká republika stala roku 1996. Příslušnost tribunálu se vztahuje na řešení všech sporů a žalob týkajících se výkladu nebo aplikace úmluvy a na veškeré záležitosti stanovené v kterékoliv jiné dohodě, která zakládá příslušnost tribunálu.

Dohoda o výsadách a imunitách Mezinárodního tribunálu pro mořské právo byla přijata roku 1997. Podepsalo ji 21 států a 6 států se na základě ratifikace či přístupu již stalo smluvními státy dohody. ČR dohodu nepodepsala a její smluvní stranou se tedy v současnosti může stát pouze na základě přístupu. Obsahem dohody je především úprava výsad a imunity tribunálu a osob účastnících se na činnosti tribunálu. Rozsah výsad a imunit uvedených v dohodě odpovídá rozsahu výsad a imunit, který je tradičně přiznáván významným mezinárodním organizacím a osobám podílejícím se na jejich činnosti.

Přístupem k dohodě projeví ČR konečný souhlas s tím, že bude dohodou vázána. Za významné považuji, že tímto krokem ČR napomůže vstupu dohody v platnost a prokáže zájem o rozvíjející se činnost mezinárodních institucí založených Úmluvou OSN o mořském právu. Navrhuji tedy, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR vyslovila souhlas s přístupem ČR k dohodě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. I tento návrh projednal zahraniční výbor a i tentokrát bych požádal zpravodaje zahraničního výboru Michala Doktora, aby návrh výboru odůvodnil.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Tak ani v případě tisku 846 nejsem vázán konfliktem zájmů, proto dovolte, abych vám doporučil přijmout usnesení, kterým Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou o výsadách a imunitách Mezinárodního tribunálu pro mořské správo. Toto usnesení přijal zahraniční výbor na své 45. schůzi dne 2. května 2001.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče, říkal jste, že jste v konfliktu zájmů, nebo ne? Aha, už jsem se lekl, že jste vlastníkem jisté části podmořského dna.

Otvírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, a proto rozpravu uzavírám. Přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení, které zní:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou o výsadách a imunitách Mezinárodního tribunálu pro mořské právo."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 115 a stále nemohu uvěřit tomu, o čem hlasujeme. Kdo je proti?

Z přítomných 149 pro návrh 121, proti jeden. Tento návrh byl přijat.

 

Dalším bodem je bod, kterým je

 

55.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu
přijetí změn ve Stanovách Mezinárodní agentury pro atomovou energii
/sněmovní tisk 935/ - prvé čtení

 

Prosím ministra zahraničních věcí Jana Kavana, aby tento návrh uvedl.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, materiál přijetí změn ve Stanovách Mezinárodní agentury pro atomovou energii, které dnes předkládám k posouzení, schválila vláda 21. března letošního roku. Jedná se o změny stanov týkající se přechodu z jednoročního cyklu financování Mezinárodní agentury pro atomovou energii na dvouletý a úpravy ve složení Rady guvernérů této agentury. Tyto změny byly přijaty 1. října 1999 na 43. zasedání Generální konference Mezinárodní agentury pro atomovou energii a podléhají podle jejich stanov schválení dvěma třetinami členských zemí v souladu s právním řádem této země. V případě ČR jde o tzv. prezidentskou smlouvu, a proto změny ve stanovách podléhají schválení vládou ČR a následně i Parlamentem ČR. Poté bude možné požádat prezidenta republiky o vystavení listin o přijetí a následně je uložit do depozitáře, to je u vlády Spojených států amerických.

Zaváděný dvouletý cyklus plánování a financování rozpočtu Mezinárodní agentury pro atomovou energii je významným příspěvkem ke zvýšení efektivity její činnosti. Většina jejích aktivit trvá déle než jeden rok. Jde zejména o investiční projekty v rámci technické pomoci, u nichž převádění nevyužitých finančních prostředků z jednoho finančního roku do druhého bylo velmi složité a někdy i nemožné. Změna rovněž usnadní koordinování finančních toků s dalšími agenturami OSN. Dvouletý cyklus plánování a financování by měl být poprvé zahájen v roce 2002 až 2003, pokud do té doby vstoupí změna v platnost. Přechod na dvouletý finanční cyklus se nedotkne způsobu placení členských příspěvků. ČR může hradit svůj příspěvek ve dvou stejných částkách v prvním a druhém roce, to znamená, bude zachován současný režim. Na výši výdajů státního rozpočtu v jednotlivých letech nebude mít tato změna žádný vliv.

Další změnou ve stanovách Mezinárodní agentury pro atomovou energii je zvýšený počet členů Rady guvernérů z 35 na 43. Za úspěch je možné považovat vyrovnání proporcionálního zastoupení regionálních skupin v této radě a deklarování práva státu příslušné do regionální skupiny. Pro ČR bude schválená úprava znamenat větší zastoupení než doposud. Dle dřívější úpravy měla východoevropská regionální skupina, do níž ČR náleží, jedno stálé místo a 2 2/3 místa voleného, dle nové úpravy jsou to 2 stálá místa a 4 1/6 místa voleného. To umožní i České republice lepší zastoupení ve vrcholném orgánu Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Česká republika se svým počtem provozovaných jaderných zařízení řadí mezi vysoce vyspělé země, jejichž zájem na možnosti ovlivňovat rozhodnutí Rady guvernérů, a tudíž mít i odpovídající zastoupení v ní je považován za zcela oprávněný. V případě zastoupení ČR v Radě guvernérů vzniknou rozpočtové výdaje cca 250 tisíc korun za rok. Z této částky budou financována jednání pracovníků Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a Ministerstva zahraničních věcí na Radě guvernérů, a to v rámci schváleného rozpočtu kapitol jmenovaných resortů. Počet pracovníků státní správy se nezvýší.

Změny ve stanovách Mezinárodní agentury pro atomovou energii jsou v zájmu ČR, umožní jí lepší zastoupení ve vrcholném orgánu Mezinárodní agentury pro atomovou energii a mají nepodstatný vliv na zvýšení výdajů státního rozpočtu, nekladou nároky na zvýšení počtu pracovníků státní správy a jsou zcela v souladu s českým právním řádem a mezinárodními závazky ČR.

V této souvislosti si proto dovoluji vám doporučit schválení návrhu vládního materiálu přijetí změn ve Stanovách Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Překvapivě do třetice tentokrát znovu zpravodaj pan poslanec Michal Doktor, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych se s odvoláním na obsah vystoupení pana ministra zahraničí omezil na vyslovení doporučení, aby Poslanecká sněmovna postoupila tisk 935 k dalšímu projednání zahraničnímu výboru, to je do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

Otvírám obecnou rozpravu, do které nemám přihlášku, proto rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Jiný návrh nevidím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP