(11.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Toto je přece další vysvětlení toho, proč se nám "záhadně" ze 40 stává 180.

Nyní mi dovolte přejít ke druhé části mého vystoupení, ve kterém bych chtěl adresovat celkem čtyřem institucím a osobám několik otázek, které mají dva jedině možné cíle, které si dnes Poslanecká sněmovna a my všichni můžeme klást. Dnes už lze jediné - potrestat viníky. Očekávám, že vláda sociální demokracie a pan předseda Zeman budou postupovat v duchu hesla padni komu padni. Za druhé lze usilovat o snížení škod. Není totiž pravda, že tato kauza je skončena. Každý den, dnes, zítra a pozítří, každou hodinu nakládá ČSOB s takto získanými aktivy a bude jednat o jejich prodeji, převedení na Konsolidační banku. Každý den, dnes, zítra a pozítří, ovlivňuje ČSOB, Konsolidační banka, výši ztráty, kterou nakonec daňoví poplatníci zaplatí. Není proto pravda, že tato vyšetřovací komise předkládá zprávu jakoby v duchu hesla "vyšetřování skončilo…", protože tato kauza je živá. Tato Poslanecká sněmovna to musí vzít na vědomí a musí se pokusit vzniklé škody minimalizovat, a proto ony otázky nejdříve pro orgány činné v trestním řízení, protože těm bude celý spis předán.

Otázka číslo 1: Kdo připravil pařížský dokument a kdo nese za tento návod k postupu státu trestní zodpovědnost? Podle mého názoru jsou totiž zodpovědni nejen ti, co konali, to je státní úředníci, ale i ti, co jen tento návod připravili.

Druhá otázka: Nebyly v souvislosti s tzv. pařížskou schůzkou - připomínám, že se uskutečnila mezi pány Kavánkem, Vermierenem, Mertlíkem a Tošovským - porušeny v této souvislosti zákony?

Otázka číslo 3: Nemělo před podpisem smlouvy a státní záruky ministerstvo a vláda k dispozici právní analýzy toho, jaké dokumenty vlastně vláda a stát nakonec podepíší? Přesně řečeno, ať orgány činné v trestním řízení zkoumají, kdo a jak připravil ony transakční dokumenty.

S tím souvisí čtvrtá otázka: Není pozoruhodné, že výsledná podoba podepsaných transakčních dokumentů je nápadně podobná tomu, co je obsaženo v pařížském dokumentu?

Otázka číslo 5: Je pravda, že celé převzetí IPB bylo bývalým ministrem financí Mertlíkem přímo koordinováno s pány Bakalou z Patria Finance a Kavánkem z ČSOB? Je pravda, že v týdnu před uvalením nucené správy došlo k řadě četných osobních i telefonických styků mezi touto čtveřicí, tzn. mezi pány Mertlíkem, Mládkem, Bakalou a Kavánkem?

Otázka šestá: Existuje nějaká právní či ekonomická či jiná souvislost mezi rolí, kterou sehrála v této kauze společnost Patria Finance, a tím, že KBC odkoupila její akcie po úspěchu v této transakci?

Otázka číslo 7: Útok střadatelů na IPB byl vyvolán úniky informací z Ministerstva financí a ČNB. Jakým způsobem unikly tyto informace, kdo je za to zodpovědný?

Otázka číslo 8: Jaká byla motivace zodpovědných státních úředníků při uzavírání nevýhodného obchodu, který daňové poplatníky bude stát stovky miliard? Myslíte si - a to je otázka nejen pro vyšetřovací orgány, ale pro celou veřejnost, skoro bych řekl - opravdu věříme tomu, že to byla jen hloupost, nebo byla ve hře nějaká zainteresovanost právě na tomto průběhu celé akce?

Otázka speciálně pro pana ministra Mertlíka: Je pravda, ptám se, pane ministře Mertlíku, zda jste přijímal ve svém bytě pány Bakalu a Kavánka těsně v období, které předcházelo uvalení nucené správy?

Otázka pro ministra financí napřed do minulosti. Na stávajícího ministra financí: Právní posudek smluv prokazuje jejich právní nezpůsobilost. Byla vyvozena nějaká zodpovědnost těch úředníků Ministerstva financí, kteří je připravovali a kteří jsou za jejich podobu osobně zodpovědni?

Druhá otázka na ministra financí: Jak je možné, že ČSOB dnes nakládá bez kontroly s majetkem IPB, když ještě dnes není dořešeno, která aktiva si ponechá a která přenese do Konsolidační banky?

Otázka číslo 3 pro ministra financí: Jak jsou ošetřeny případy, kdy v rámce garance ČSOB uplatní takové nároky, které vznikly její vlastní chybou, kdy zapomněla učinit nějaký právní krok a podobně? Jak má vláda a Ministerstvo financí ochráněno, že nebudeme platit chybnou správu aktiv samotnou ČSOB?

Otázka čtvrtá: Potvrďte, pane ministře, zda záruka poskytnutá ČSOB vypršela 19. června 2001. Pokud ano, znamená to, že Ministerstvo financí a vláda už ji nemusejí plnit,, nebo byla prodloužena? Pokud ano, na základě jakého dokumentu byla její platnost prodloužena? A jak je toto prodloužení v souladu s novým zákonem o rozpočtových pravidlech? Je takovéto prodloužení platné?

Otázka následující: Je pravda, že ČSOB, Patria Finance či jiné společnosti ze skupiny AKBC usilují dnes, zdůrazňuji dnes, o získání dalších lukrativních smluv od státu, a to tentokrát na obhospodařování těch aktiv, která mají být převedena za peníze daňových poplatníků z ČSOB do Konsolidační banky? Dodávám do závorky - pokud ano, ČSOB nejen prodá, nejen bude vymáhat u věřitelů, ale bude mít zcela pod kontrolou i takto "prodané" aktivum.

Otázka šestá na ministra financí: Je pravda, že Konsolidační banka zvažuje právě tuto variantu ponechání těchto "odkoupených" aktiv právě ve správě takovýchto společností spřízněných s ČSOB?

Poslední otázka na ministra financí: Pane ministře, co jste udělal za poslední tři měsíce pro to, aby se pozice státu zlepšila, když sám uznáváte, že podmínky těchto smluv nejsou pro český stát výhodné?

Otázka na vládu směřující do minulosti, skoro bych řekl, že je to taková kuriózní otázka, protože si neumím představit, jak by mohla vypadat odpověď. Zní takto: Jak mohla vláda na uzavřeném zasedání před nucenou správou vědět o budoucím rozhodnutí nuceného správce, že to bude právě ČSOB, kdo koupí IPB?

Druhá otázka na vládu: V novinách se objevily spekulace, že bývalý ministr Mertlík vládu neinformoval přesně o celém scénáři a o všech jeho souvislostech, a tedy, řečeno jednoduše, že ostatní členové vlády se stali obětí tohoto neúplného a nepřesného informování. Jsou tyto kuloárové a mediální zprávy pravdivé? Táži se vlády.

Otázka číslo 3: Jak to, že vláda nerespektovala zákony, když má být pro občany právě ona příkladem? Jak to, že při uzavírání těchto transakčních dokumentů se zjevně vláda dopustila pochybení směrem k platným zákonům této země?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP