(18.30 hodin)

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, teď snad bez nějakých větších problémů mohu říci, že to opravdu není konfliktní zákon, aspoň doufám. On se tento zákon nejevil konfliktní ani při minulém druhém čtení, nebýt vystoupení pana poslance Payna, který vznesl řadu otázek a zpochybnění. Nakonec se zákon vrátil díky jeho vstoupení zpět do příslušného výboru. Výbor rozhodl, že zákon nemá ty vady, na které bylo upozorňováno, a k dosavadnímu textu přijal jeden pozměňovací návrh, který se týkal novely přestupkového zákona. S tímto doplněním a tímto novým pozměňovacím návrhem chci předem vyslovit souhlas. Byl bych rád, kdyby návrh po tomto revidovaném projednávání, které prakticky setrvalo na původních pozicích, umožnil dokončení legislativního procesu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu kolega Cisár.

 

Poslanec Vladimír Cisár: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na své 51. schůzi projednal vládní návrh zákona o užívání státních symbolů a o změně některých zákonů. Po vyslechnutí ředitele dr. Henycha, zpravodajské zprávě poslance Cisára a po rozpravě přijal následující usnesení:

I. Trvá na svém usnesení č. 242, tisk 814/1.

II. Doporučuje Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh zákona o užívání státních symbolů a o změně některých zákonů, tisk 814, ve znění tisku 814/1, s tímto pozměňovacím návrhem: část druhá se vypouští, ostatní části se přečíslují.

III. Pověřuje předsedu výboru poslance Petra Mareše, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu.

IV. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal jako zpravodaj zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona na schůzi.

V. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych jen potvrdit nebo podpořit slova pana ministra v tom, že teď skutečně tento zákon je bez problémů. My jsme vrátili tento zákon z obav, že bude ukládat nepatřičné povinnosti občanům, že bude omezovat nakládání občanů se státními symboly. Tento zákon upravuje nakládání veřejných organizací se státní symbolikou. To je myslím správné, tam stát ukládat povinnosti může. Ukládal ovšem v tom původním znění, které je teď právě odstraněno pozměňovacím návrhem výboru, také povinnosti občanům pod sankcí dodržovat tento zákon, to znamená nakládat přesně vymezeným způsobem se symboly, a to tak, že by v jistých případech mohl být tento zákon vykládán poněkud restriktivně a znemožňovat normální používání státních symbolů. To jsme nechtěli, a jak jsme se shodli s ministerstvem, ani Ministerstvo vnitra to nemělo v úmyslu. Proto jsme odstranili druhou část zákona, která novelizovala přestupkový zákon, a to tak, že přestupkem bylo nedodržování zákona, a nechali jsme v přestupkovém zákoně pouze úpravu, která tam už je, která sankcionuje hanobení symbolů. To myslím je v pořádku a tato úprava je zcela dostačující.

Proto si myslím, že by bylo dobře, aby tento zákon byl schválen.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Obecnou rozpravu končím a zahajuji podrobnou rozpravu. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Vladimír Cisár: Děkuji, pane místopředsedo. Budu velice stručný. Dámy a pánové, dovolte mi přednést několik drobných pozměňovacích návrhů.

Za prvé v § 3 odst. 2 písm. d): "vyobrazit na čestných odznacích a na bojových - změna - praporech ozbrojených sil České republiky".

Dále doplnění zákona. Doplňuje se za část IV část V: "Část V. Změna zákona č. 76/59 Sb., o některých služebních poměrech vojáků, a změna zákona č. 219/99 Sb., o ozbrojených silách České republiky."

§ 5 bod d) se mění takto: "propůjčuje bojové prapory". Následující části se přečíslují.

Krátké zdůvodnění. Tyto změny mají za cíl návrat k tradičnímu označení bojových praporů jednotlivých armádních složek. Pojem zástava je rusismem, který se do našeho právního řádu dostal v 50. letech a i z pohledu lexikologů je nesprávný.

Další pozměňovací návrh, § 7 odst. 3: "Při příležitostech uvedených v odst. 1 lze namísto státní vlajky použít - změna - státní prapor." Zdůvodnění: Zákonné zavedení novotvaru napodobenina státní vlajky znehodnocuje ústavní zákon, který přesně stanovuje podobu státní vlajky. Schválení tohoto pozměňovacího návrhu je ovšem vázáno přijetím pozměňovacího návrhu v Ústavě ČR rozšířením výčtu státních symbolů o státní prapor.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do rozpravy? Pan kolega Žižka. Koukám, že vás, kolegové, tento zákon velmi zaujal.

 

Poslanec Jan Žižka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám skutečně velmi krátký pozměňovací návrh, a to v § 2 písm. k) se za slova "Bezpečnostní informační služba" vkládají slova "a Úřad pro zahraniční styky a informace".

Velice krátké zdůvodnění. Úřad pro zahraniční styky a informace podle § 9 zákona 148 Sb., o ochraně utajovaných skutečností, ve znění pozdějších předpisů, obdobně jako další zpravodajské služby zajišťuje a provádí bezpečnostní prověrky svých příslušníků, zaměstnanců a uchazečů o přijetí. S tím je tedy povinen vydávat a odnímat těmto osobám osvědčení a certifikáty podle tohoto zákona. Podle § 10 a) citovaného zákona má tedy v tomto rozsahu postavení Národního bezpečnostního úřadu a vykonává tedy státní správu. Vydání osvědčení je tedy nesporně rozhodnutím, které má na mysli právě § 5 návrhu zákona o užívání státních symbolů České republiky. Vím, že obdobný návrh byl projednáván ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a při tomto projednávání zvítězil názor, že Úřad pro zahraniční styky a informace je zahrnut do obecného pojetí, tak jak zákon zní. Nicméně já jsem přesvědčen o tom, že Úřad pro zahraniční styky a informace, byť je součástí Ministerstva vnitra, má přece jen zvláštní postavení, a domnívám se, že z toho, co jsem zde citoval, by si zasloužil explicitně vyjmenovat právě v § 2 písm. k).

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Úřad vám bude určitě vděčný za to, že na něj myslíte. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo, podrobnou rozpravu končím. Končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Vážené kolegyně a kolegové, mám velmi smutné sdělení. Nemám zde již žádný bod, který bychom mohli dnes projednávat, a proto dnešní jednání končím.

 

(Jednání skončilo v 18.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP