(11.50 hodin)
(pokračuje Klaus)

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, abych byl vystřídán při řízení schůze, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 50 z přítomných 148 hlasovalo 73 pro, 65 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Další se hlásil poslanec Ransdorf, po něm poslanec Beneš.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Myslím si, že není dobré, že v této sněmovně v této souvislosti planou emoce, že jsme se vzdálili věcné stránce projednávání příslušného návrhu, ale přesto si dovolím komentář na adresu vystoupení kolegy Tlustého. A sice slova jednoho moudrého muže, který rozhodně nepatřil ke komunistické straně, který řekl, že nestoudný si i z ostudy udělal kabát. (Výkřiky ve sněmovně.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové, situace je velmi vypjatá, velmi napjatá. Mám pocit, že je to tím, že vládní návrh hovoří o falši, populismu a závisti. O falši v tom, že tento návrh slibuje, že vyřeší problém, za který sociálně demokratická vláda kritizovala předchozí vlády, to znamená za daňové nedoplatky. Je to faleš na druhou. Populismus koneckonců předvedl jeden z řečníků, který tady citoval průzkumy veřejného mínění. Mne by docela zajímalo, jak vypadaly průzkumy veřejného mínění v roce 1945 z hlediska zestátňování velkých podniků. Upozorňuji, že se to nezastavilo na zestátňování velkých podniků. A ta závist? Na to komunisté hráli celou dobu a hrají vždycky.

A jen tak mimochodem - nechceme-li rozsvítit nebo chceme-li zhasnout, tak jsme neměli zestátňovat v osmačtyřicátém.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Hofman.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, nebudu moralizovat, uvedu jenom fakta. Když si zajdu pro státní sociální podporu, musím vypisovat formulář. Když ho vypíšu špatně a úřad toto zjistí, dostanu podle zákona o přestupcích pokutu. Bylo to kolikrát, když se v mé poslanecké kanceláři zastavila starší občanka nebo občan, který si stěžoval na to, že mu pověřený úřad udělil pokutu za to, že neuvedl správně všechny své majetkové poměry, které podle tohoto formuláře musí uvést správně. Jednalo se například u jednoho případu o zahrádku, kdy ta dotyčná nedostala státní sociální podporu kvůli tomu, že vlastnila zahrádku a předtím ji neprodala.

A já se teď ptám, jak tedy dělíme občany. Jak tady kolega Tlustý řekl na a, b, c, d, nebo na občany první, nebo druhé, nebo třetí kategorie? Protože pro někoho platí to, že se mu může vlízt i do kredence, jak se u nás říká, jestli tam nemá uloženou stovku navíc, a pro druhého platí to, že si může beztrestně vykazovat na finančním úřadě soustavnou ztrátu, a přitom jeho rodinní příslušníci a další si stavějí neskutečné majetky. Není to teď ta závist, vím, o čem mluvím. S tímto se setkávají i vyšetřovatelé závažných trestných činů. Uvedu zase konkrétní případ, kdy jsou zastavovaná tělovýchovná zařízení firmám, které jsou chudé jak kostelní myš, za to, že jejich rodinní příslušníci nebo známí bez toho, aby na daňovém přiznání uvedli jakýkoliv příjem, si tyjí a žijí si celkem spokojeně a dobře. A vyšetřovatelé se tady k tomu nemohou ničeho dopátrat a nemůže se to dodanit.

Tak tedy proč, když říkáte, že majetkové přiznání ne. Tak tedy co? Abychom se tady nějak vyrovnali s vymáhatelností práva, jak nám tady říkají kolegové a kolegyně z Unie svobody, jak tedy budeme vymáhat právo tady při tomto, co se v České republice dělo a děje. Nějaká rovina na to, jak právo vymáhat a zejména v závažné trestné činnosti, v praní špinavých peněz z drog a z jiných nekalých obchodů, například z výher, tak tedy co potom v tom budeme dělat. Ona tady už nastala doba nějakým způsobem tady tu právní džungli trochu zkulturnit a aspoň trochu nějakou zahrádku na ní vybudovat.

Děkuji za pozornost a zamyslete se nad tím, kolikrát co říkáte, protože je to velmi špatné, když za vámi přijde podnikatel, který řekne, že je členem jedné pravicové strany, ale bohužel nemůže souhlasit s tím, co ta pravicová strana prosazuje. A týkalo se to zejména majetkových přiznání, protože sousední firma mu už dluží několik desítek milionů korun, a přitom je ve ztrátě a vesele prosperuje.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Langer, potom poslanec Zuna.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, pane ministře, kolegyně a kolegové. Dovolte mi na tomto místě učinit doznání. Jsem pro zavedení majetkových přiznání. Skutečně, protože rozumím tomu, že mají v určitém případě smysl. Neboť co je podstatou majetkových přiznání? Je to rozhodnutí státu, že bude zasahovat do soukromí svých občanů, je to rozhodnutí veřejné moci omezit soukromí každého jednotlivého občana, který ten stát tvoří. K tomu může dojít. Myslím, že by k tomu mělo docházet ovšem pouze v tom případě, když první je ten občan, který přichází za státem a říká "státe, já od tebe něco chci". V tu chvíli stát může zareagovat tím, že řekne "chceš-li ode mě ty něco, potom já od tebe žádám, abys něco strpěl, abys nějak konal".

Je-li toto podstata majetkových přiznání, potom prosím, aby pan ministr financí přinesl do Poslanecké sněmovny nový zákon o majetkových přiznáních, který bude tuto povinnost ukládat každému občanovi České republiky, který přichází na jakýkoliv úřad a žádá, aby stát z prostředků daní a daňových poplatníků mu vyplatil tu či onu sociální či jinou dávku. A v tu chvíli stát mu odpoví ano, učiním tak, když ty mi dokážeš, že na to máš skutečně nárok. Jinými slovy - nechť ten, kdo po státu něco chce, se svlékne klidně donaha. Nicméně ten, kdo od státu nechce vůbec nic, ať ho stát nechá být.

Pane ministře financí, prosím, přineste takovýto zákon a já budu dělat všechno pro to a věřím, že budu úspěšný při přesvědčování svých stranických kolegů, že tento zákon v takovéto podobě ODS určitě podpoří.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Zuna.

 

Poslanec Milan Zuna: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, prosím vás, neberte mé vystoupení tak, že bych vás chtěl omezit ve vašich právech diskutovat. Domnívám se ale, že k tomuto zákonu již bylo řečeno tolik, že bychom se měli zdržet další iniciativy. Každý z nás už je přece rozhodnut o tom, jak bude hlasovat. Prosím vás, hlasujme a zabývejme se jinými zákony, mnohem důležitějšími.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Chtěl bych jen technicky zareagovat na vystoupení pana místopředsedy Langera. Myslím si, že jeho názor je v podstatě správný, ale má jednu vadu. V takovém provedení, jaké navrhuje, institut majetkového přiznání by byl administrativně velmi náročný, protože například pokud by pan místopředseda Langer měl automobilovou nehodu a žádal by, aby policisté tuto nehodu vyšetřili, v podstatě by žádal službu od státu. V tom případě by musel jít na finanční úřad a vyplnit žádost a požádat o majetkové přiznání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP