(14.50 hodin)

(pokračuje Sehoř)

O dalších silnicích, jako 1/48 a 1/11, to platí ve stejné úrovni. Dokonce jsem měl v ruce i materiál Ministerstva dopravy a spojů, kde se hovoří o napojení infrastruktury na okolní země, a tam se o těchto silnicích D47, 1/48, 1/11 vůbec nehovoří. Kde jsou tedy priority vlády? Byly jen v tom, že se formálně schválil fond dopravy, a tím to pro vládu již končí?

Třetí poznámka, než se dostanu ke konkrétním návrhům, je o tom, že návrhy na financování některých činností z fondu dopravní infrastruktury jsou podle mého názoru odporující zákonu. Říkal jsem to tady už v prvním čtení rozpočtu. Všem vám do lavic byl rozdán jako sněmovní tisk 750/1 zápis z dozorčí rady fondu. Jedná se o tři záležitosti, a to je financování dluhové služby, které podle mého názoru by měl zajišťovat státní rozpočet v hodnotě 3,6 miliardy korun, pak reprodukce investičního majetku, která také nepatří do fondu, nýbrž do státního rozpočtu, v hodnotě 709 milionů 12 tisíc korun, a správní činnost na Ředitelství silnic a dálnic a správu a údržbu silnic v hodnotě 405 milionů korun.

Při prvním čtení rozpočtu pan ministr Mertlík slíbil, že tato záležitost se bude řešit v rámci druhého čtení. Pak budu rád poslouchat, jakým způsobem tyto záležitosti vyřešíme.

Pokud jsem měl v ruce návrh usnesení vlády, která se zabývala touto problematikou, tak uznala, že programy 327 010 a 020 patří přesunout z fondu do kapitoly 327 státního rozpočtu, nicméně už třeba program 327 380 doporučuje, aby byl placen z fondu, tady je to ale trochu nám všem jedno, protože v tomto programu nejsou žádné peníze, je tam nula korun, což je poněkud pikantní, že se schvaluje jeho financování. Pak je ale zajímavé, že vláda souhlasí s financováním správy uvedených organizací, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo dopravy a spojů, ale je to v rozporu s názorem NKÚ, takže skutečně nevím, jak si s tím fond poradí. O dluhové službě se usnesení vlády, o kterém mluvím, vůbec nezmiňuje.

Myslím si, že jakési okamžité částečné řešení by bylo vyjmutí uvedených částek z fondu dopravy a převedení do státního rozpočtu. Dlouhodobé řešení ale vidím buď ve zvýšení příjmu fondu, tak aby nebyl příliš závislý na rozpočtu, nebo aby Ministerstvo financí a následně sněmovna více věnovaly dotacím fondu ze státního rozpočtu, tak jak se v tomto roce zatím nestalo.

Tím jsem se dostal ke konkrétnímu návrhu. Navrhuji tedy, aby byla vložena do státního rozpočtu částka 3,6 miliardy korun na hrazení dluhu, a to splátky Evropské investiční banky a splátky za garance Českých drah. Za druhé vložit do kapitoly 327 státního rozpočtu 709 milionů 12 tisíc korun pro hrazení reprodukce investičního majetku v dopravě, za třetí vložit do kapitoly 327 státního rozpočtu 405 milionů pro hrazení správní činnosti Ředitelství silnic a dálnic a právy a údržby silnic.

Zdrojem pro tyto částky v úhrnné hodnotě 4 miliardy 714 milionů 12 tisíc korun by byl Státní fond dopravní infrastruktury. Tím nevznikne v investicích více peněz, zůstanou na stejné úrovni, ale zavede se alespoň v této věci pořádek.

Dovolte mi ještě kromě té části se ještě zmínit o drobném návrhu, který se týká financování průmyslových zón. V poslední době byla prezentována slibná průmyslová zóna Nošovice, která by svými 250 ha mohla přivést velkého investora do kraje s vyšší nezaměstnaností. Pro první pomoc by si vyžádala asi 20 milionů na výkup pozemků. Dovolím si tedy navrhnout, aby ze státního rozpočtu bylo uvolněno 20 milionů, a to alternativně buď z vládní rozpočtové rezervy, nebo z kapitoly 327, programu 327 410, a to na výkup pozemků průmyslové zóny Nošovice. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Sehořovi. Slovo má paní poslankyně Ivana Hanačíková, připraví se pan poslanec Milan Cabrnoch.

 

Poslankyně Ivana Hanačíková: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, navrhuji v kapitole 398 - Všeobecná pokladní správa - snížit vládní rozpočtovou rezervu o 5 milionů korun a navýšit o tuto částku v kapitole Všeobecná pokladní správa program 398 110 na účel zdravotní a sociální víceúčelové budovy v obci Petrovice u Blanska. Odůvodnění: Probíhá zde výuka zdravotně postižených občanů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Milan Cabrnoch, připraví se pan poslanec Ivan Pilip.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, budu mít jeden pozměňovací návrh a jeden stručný komentář.

Dovolte mi, abych navrhl v kapitole 335, položka 3350209292 "agregace akcí atd., atomový program" - snížit o částku 18 milionů korun a tuto částku použít v kapitole 398 - Všeobecná pokladní správa - převést tuto částku ve výši 18 milionů korun na novou položku programu 398 110 Výstavba a technická obnova zdravotnických zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí s názvem "Nemocnice Městec Králové, jednotka Chrip".

Chtěl bych upozornit, že nejde o akci, která by nebyla projednávána, je to pozměňovací návrh, který byl schválen výborem pro sociální politiku a zdravotnictví téměř jednomyslně a z mně neznámých, zřejmě technických důvodů, se neobjevil v usnesení rozpočtového výboru. Prosím, abyste tolerovali doplnění této akce.

Dále bych vás chtěl požádat o podporu pozměňovacího návrhu uvedeného v usnesení rozpočtového výboru pod číslem 237. Jedná se o dotaci ve výši 6 milionů na provozní výdaje městského Kojeneckého ústavu v Kolíně. Chtěl bych upozornit, že kojenecký ústav, jehož zřizovatelem je město, je v případě kolínského kojeneckého ústavu naprosto jedinečná organizační forma zdravotnického zařízení. Do minulého roku byla podstatnou částí financována péče poskytovaná v Kojeneckém ústavu v Kolíně z rozpočtu zřizovatele, tedy okresního úřadu, což v následujícím roce ze zákonných důvodů již není nadále možné. Ostatní kojenecké ústavy v naší zemi zřizují okresní úřady a jiní zřizovatelé, kteří budou bez větších problémů z prostředků státního rozpočtu provoz těchto zařízení financovat.

Chci upozornit ty z vás, kteří o tom možná shodou okolností nevědí, že kojenecký ústav je zdravotnické zařízení, které ale není napojeno na veřejné zdravotní pojištění, tedy kompletně, včetně léčby, včetně léků a dalších prostředků, a je financováno z rozpočtu zřizovatele a město jako zřizovatel tuto funkci pro zařízení, které svým rozsahem daleko překračuje rámec kraje a je využíváno víceméně celostátně, městský úřad a rozpočet města nemůže pokrýt náklady na financování provozu tohoto zařízení.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Ivan Pilip, připraví se pan poslanec Josef Jalůvka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP