(15.30 hodin)

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, velmi jsem si přál, aby byl zákon o finanční kontrole ve veřejné správě přijat, a hlasoval jsem pro něj před pěti minutami. Myslím, že je chyba, že přijat nebyl. Ale nebyl přijat proto - a ruku na srdce -, že předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů těsně před hlasováním vstal a gestikulací naznačoval, jak mají jeho kolegové hlasovat, že mají být proti. Pravděpodobně se spletl. To se stává. Mně je to líto, ale napravit revokací to nejde. (Potlesk pravé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Samozřejmě můžu vzít vinu na sebe v tom, že mé hlasování nebylo podle toho, jak by se asi hlasovat mělo. Ale pravda je, že každý poslanec hlasuje sám za sebe, a jestliže kterýkoliv z poslanců navrhne revokaci hlasování, je povinností o této revokaci hlasovat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Jenom repliku na slova kolegy Výborného. Nejsem členem klubu sociální demokracie, a jestliže pan předseda Škromach něco svému klubu doporučuje, zpravidla udělám pravý opak. Přesto mě hlasování, tak jak bylo řízeno, zmátlo také. Dokonce jsem hlasovat nestihl a vznáším obdobnou námitku jako kolegyně Buzková.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, zodpovědně prohlašuji, že jsem četl záměrně velmi pomalu i v zájmu toho, aby všichni poslanci, kteří chtějí hlasovat, mohli dojít do sněmovny. Prodlužoval jsem čtení, mluvil jsem velmi pomalu, velmi výrazně. Prostě zodpovědně prohlašuji, že nemohlo dojít k omylu nějakým záměrně zorganizovaným způsobem. Na tomto trvám, že vás nemohl nikdo jiný zmást než vy sám sebe. Nikdo jiný to nemohl udělat.

Má ještě někdo zájem vystoupit v této dodatkové rozpravě? Pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, mám pocit, že jedině správný možný postup je přednést návrh na revokaci přijatého usnesení, nikoliv vznášet námitku ohledně hlasování, protože potom by to musela být námitka, která by byla definována jako námitka proti pochybení a nepozornosti některých poslanců Poslanecké sněmovny, a myslím, že bychom se dostali do velmi trapné situace vůči veřejnosti, kdybychom něco takového připustili. Tedy potom jediný možný procedurálně správný postup je vznést návrh na revokaci přijatého usnesení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Palas.

 

Poslanec Jaroslav Palas: Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych reagoval na vaše slova. Já totiž z vystoupení kolegyně Buzkové jsem pochopil, že nevznáší připomínku k tomu, že bychom byli prostřednictvím řídícího schůze navedeni k hlasování nějakému opačnému. Prostě jsme byli zmateni a nevěděli jsme, o čem hlasujeme. (Smích.) Prosil bych, aby to bylo bráno na vědomí. Byli jsme dezorientováni a hlasovali jsme prostě špatně. (Smích.) Děkuji za pozornost.

Prosil bych, aby to bylo bráno v potaz a sněmovna to uznala. Děkuji.

 

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím vás, nechme technické hříčky. Prostě paní místopředsedkyně vznesla námitku a myslím, že o ní budeme hlasovat. Jestli ji nazveme tak nebo onak, získá-li většinové hlasování, samozřejmě budeme postupovat někam dál. Nezíská-li většinové hlasování, skutečně přejdeme k dalšímu bodu.

Doporučoval bych, abychom se z technického hlediska nemátli dále ještě více, protože každé další vystoupení to komplikuje. Myslím, že jsme slyšeli dvě vystoupení. Jedno bylo paní poslankyně Buzkové, druhé neméně jasné poslance Výborného. A každému dalšímu sděluji, že každá další věta každého dalšího kazí jasnost toho, o čem teď budeme hlasovat. Proto doporučuji, abyste každý uspořili své hlasivky na něco důležitějšího.

Jestli souhlasíte, dám hlasovat o námitce proti výsledku hlasování paní poslankyně Buzkové.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 28 z přítomných 195 poslanců 97 hlasovalo pro, 61 hlasovalo proti. Návrh nebyl přijat.

 

Vážení kolegové, skoro bych se domníval, že teď není nárok na opravná hlasování. Byla tak jasně vyhrocená situace, že by si každý z nás musel useknout ruku, kdyby zmáčkl jiné tlačítko, než chtěl zmáčknout. Považuji to za naprosto lidsky nedůstojné, aby někdo v této chvíli něco takového udělal bez ohledu na to, k jakému výsledku hlasování došlo. (Potlesk pravé části sněmovny). Teď je zodpovědnost každého - třikrát jsem si překontroloval, jestli jsem se náhodou nezmýlil a jestli mi svítí to správné tlačítko. Jestli to neudělal někdo jiný, dělá hrubou osobní chybu. (Sílící šum ve sněmovně.)

Hlásí se pan poslanec Macháček.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, reaguji na slova místopředsedy Poslanecké sněmovny kolegy Langera a vznáším námitku proti původnímu hlasování o zákonu, který byl takto přijat. Čili nikoli o čem se tady diskutovalo, ale v souladu s tím, co řekl pan kolega Langer, že chce, aby bylo jasno, tak já vznáším návrh na revokaci tohoto hlasování - revokaci tohoto hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já, pane poslanče, nepřijmu tento návrh. Jasně jsem formuloval, že se nebudeme přít o formu, že nebudeme říkat, o čem hlasujeme. Hlasujeme o tom, jestli o tom chceme znovu hlasovat, nebo nikoliv. Já jsem jasně zformuloval tuto otázku a řekl jsem: "Nebudeme se přít o to, jestli je to námitka nebo nové hlasování nebo co." Myslím, že jste to všichni slyšeli, tak znělo hlasování, o kterém jsem dal hlasovat. A mně o výsledek tohoto hlasování na mou duši osobně nejde.

Pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, žádám o dvacetiminutovou přestávku na jednání poslaneckého klubu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Je 15.39 hodin. Prosím, abychom v 16.00 hodin přesně zahájili hlasování.

 

(Jednání přerušeno v 15.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP