(9.20 hodin)

(pokračuje Hort)

A pan ministr životního prostředí tvrdí, že ministerstvo spolupracuje. Já bych tady samozřejmě mohl vykládat mnoho a mnoho případů. Jen třeba poslední případ - dopis z Ministerstva životního prostředí ze dne 29. září 2000. V tomto dopise se uvádí, že k žádosti o podporu Ministerstva životního prostředí je třeba vydání našeho podpůrného stanoviska a řádně zpracovaná analýza rizik, kterou - samozřejmě - nechal okresní úřad dávno zpracovat, a tato analýza někde na Ministerstvu životního prostředí je. A takto bych mohl pokračovat dál a dál.

Proto opět tvrdím - stačila by mi odpověď pana ministra Kužvarta, že se osobně zúčastní jednání, protože na Ministerstvu životního prostředí nemá okresní úřad téměř s kým jednat. Například tento dopis, který jsem citoval, má hlavičku ministra dr. Miloše Kužvarta, ovšem podepsaná je v zastoupení nějaká paní bez udání funkce na Ministerstvu životního prostředí.

Proto tedy opět žádám jednoznačnou odpověď od pana ministra Kužvarta, zda je ochoten osobně se zúčastnit jednání s pracovníky okresního úřadu v Třebíči, ze kterého bude pořízen zápis, protože poslední jednání proběhlo v červnu 1999 a do dnešního dne okresní úřad i přes několik žádostí neobdržel z tohoto jednání žádný zápis. Pokud pan ministr nepřislíbí osobní jednání, navrhnu usnesení, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra Kužvarta na moji písemnou interpelaci.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, teď jsem měl chvilku dojem, že tady řešíme dvě skládky pod stejným jménem ze stejného okresu Třebíč, protože tvrzení, že se o to nezajímám, může pocházet pouze od toho, kdo nebyl přítomen mému jednání s přednostou okresního úřadu, kdo nebyl přítomen mému jednání s vedoucím referátu životního prostředí okresního úřadu Třebíč. Může takovéto tvrzení pocházet pouze od toho, kdo se nezúčastňuje jednání pracovních skupin, do kterých jsem nominoval příslušné pracovníky jak ministerstva, tak České inspekce životního prostředí.

Znovu opakuji, že ten základní problém je v tom, aby okresní úřad tuto věc měl jako svoji prioritu, žádal na řešení příslušné finanční prostředky a tyto prostředky aby byly přes Ministerstvo vnitra poskytnuty okresnímu úřadu. To, že Ministerstvu financí jsem postoupil svůj dopis jasně formulující, že tato věc má prioritu - a znova říkám, že s panem poslancem se shoduji, že to je velmi nešťastná situace, že je to havarijní situace, kterou je nutno řešit - tedy tento můj postup je doložitelný. Já ale nemám žádnou další možnost, jak do této věci zasahovat. A pochopitelně jednání, která proběhla a na nichž bylo vše řečeno, a mé jednání s kýmkoli o této věci by se od předchozích nelišila ani o milimetr, byla taková, že další jednání by nemělo smysl. Prostě takováto jednání mají smysl tehdy, když můžeme zajistit příslušné prostředky. Znovu tedy opakuji, jde o prioritu, kterou si sám stanoví okresní úřad, ty finanční prostředky získá od Ministerstva vnitra přes Ministerstvo financí. Jiná cesta tady prostě není a nevede.

Nemám tedy k tomu nic, co bych dodal, jednání proběhla, jakékoli opakované jednání by bylo opakování téhož. To, že na Ministerstvo financí se obracím se svou podporou, je jednoznačné.

A to, že na hlavičkovém papíře je podpis "v zastoupení", pokud má pan poslanec zájem, rád mu postoupím spisový řád Ministerstva životního prostředí. Je jasné, že statutární zástupce může v zastoupení toto podepsat, a ten podpis odhaduji, že je podpis první náměstkyně paní dr. Dany Římanové.

Čili vše, co bylo učiněno touto formou, je naprosto řádné, a pochopitelně za těmito kroky si stojím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Kužvartovi, slovo má přihlášený poslanec Vojtěch Vymětal.

 

Poslanec Vojtěch Vymětal: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážená vládo, vážené dámy a pánové, já v celé této kauze jsem do jisté míry také angažován, protože před nějakou dobou jsem se tím relativně podrobně zabýval a materiály, které k tomu mám, dosahují již řádu decimetrů, nikoli jen centimetrů.

Souhlasím s tím, že ta kauza je velmi složitá. Připomenu, že v době, kdy na skládce bylo na havarijní situaci zaděláváno, působila velmi negativně činnost některých vysoce postavených funkcionářů Ministerstva životního prostředí. Jako doklad uvádím, že v oné době, kdy se tam skalice navezla, a následně, když okresní úřad ukládal správní pokuty, byla žádána inspekce Ministerstva životního prostředí s odkazem na situaci, ke které na skládce došlo, aby přijela na místo a věc prověřila. Orientačně řeknu, že ač těch žádostí bylo několik, po dobu dvou let se inspekce Ministerstva životního prostředí na skládku vůbec nedostavila. To samozřejmě lze písemně doložit. Čili vliv ministerstva v této kauze byl na onom začátku, kdy bylo na ten problém zaděláno, vyloženě negativní. Tolik jen na dokreslení situace.

K té věci samotné a ke stavu, v jakém je dnes, chci poznamenat jen toto.

Pan kolega Hort žádá, aby pan ministr se v té věci osobně angažoval. Pan ministr v rámci řešení, které by na skládce mohlo proběhnout, uvádí, že jediným řešením je získat peníze na skládku, na sanaci skládky, s tím, že skládka bude provozována. Údajně je k tomu znalecký posudek.

Sám jsem panu ministrovi předával znalecký posudek zcela opačný, který svědčí o tom, že skládku provozovat nelze, že je v havarijním stavu. O tom, že ta skládka v havarijním stavu je, svědčí i to, že - a teď udělám odbočku: havarijní stav je jakýsi pojem, ale současně je to situace, kterou vyhlašuje přednosta okresního úřadu, a v rámci této situace vyhlašuje ji ze zákona a má jisté pravomoci a jistá urgentní řešení. K této situaci v nedávné době na skládce došlo, přednosta okresního úřadu vyhlásil havarijní situaci, protože došlo k úniku skládkových vod, jak o tom pan kolega Hort hovořil. Došlo k tomu proto, že podloží skládky a drenážní systém je ve stavu zkorodovaném, havarijním, nefunkčním.

Pokud nyní pan ministr tvrdí, že způsob, jak získat peníze na sanaci skládky, je v řádném provozování skládky, musím konstatovat, že zřejmě není správně informován. Z toho důvodu si myslím, že požadavek pana kolegy Horta, aby se pan ministr v této věci angažoval osobně, protože termín, kdy pan ministr s přednostou okresního úřadu a s vedoucím referátu životního prostředí jednal, je skutečně tuším ten červen 1999, já jsem tomu jednání přítomen byl, a to je přece jenom už rok a několik měsíců, tedy doba dost dlouhá na to, aby skládka opět svůj negativní vliv uplatnila, doba dost dlouhá na to, aby informace, které pan ministr má a které zřejmě nejsou zcela aktuální, byly uvedeny na pravou míru. Proto se k požadavku pana kolegy Horta připojím.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP