(9.10 hodin)

(pokračuje Kužvart)

Přibývá případů, kdy sanace takovýchto případů budou vyžadovat řádově miliony korun, a okresní úřady nemají patřičnou rezervu. Ministerstvo životního prostředí přitom je odborným garantem kvality životního prostředí. I v tomto bodu přitakávám panu poslanci - jeho interpelaci. Právě z tohoto důvodu už v minulém roce jsem předložil poradě ekonomických ministrů materiál "Návrh opatření k řešení případů akutního ohrožení životního prostředí, kdy hrozí vznik závažných ekologických havárií". Jde především o plnění povinností státu dle zákona o vodách a odpadech. Cílem předkladu tohoto materiálu poradě ekonomických ministrů bylo pro takovéto případy jako skládka Pozďátky, skládka Hodonín na Chrudimsku, jako byla skládka Milovice na Nymbursku získat do státního rozpočtu na rok 2000 určitou rezervu.

Ta rezerva měla být ve výši 500 mil. Kč. Jak tehdejší ministr vnitra, tak i někteří členové vlády mě v této věci podpořili, ale prostě nebylo možno ze státního rozpočtu tuto rezervu ve výši - opakuji - 500 mil. Kč čistě pouze pro okresní úřady zařadit do stávajícího zákona o státním rozpočtu na rok 2000. Tento problém je velmi komplikovaný, velmi složitý. Já zde nebudu rozpitvávat, kolik tam bylo podáno žalob. Pan poslanec zmínil, že i na mého předchůdce bylo podáno trestní oznámení. Já mám pocit, že to je dneska jaksi takový český sport, podávat trestní oznámení místo řešení konkrétního problému.

Všichni víme dnes i ze sdělovacích prostředků, jak ta situace tam vypadá. Ostatně obrátil se na mě svým dopisem i další poslanec s řešením tohoto problému. Takže bych to shrnul takto.

Základní problém této skládky, skládky v Pozďátkách na Třebíčsku, je v oblasti zajištění finančních prostředků na ukončení asanace skládky. V zásadě lze tyto prostředky získat dvojím způsobem. Buď dalším řádným provozováním skládky, samozřejmě za přísných omezujících podmínek, a vytvoření vlastní činností dostatečných prostředků pro průběžnou asanaci. Že skládku lze provozovat, dokladuje příslušný znalecký posudek. Vzhledem k situaci, že tato skládka je v konkursním řízení a není vůle zajistit řádného provozovatele, se toto řešení nerealizuje.

Druhou možností je pokrýt asanaci ze státního rozpočtu prostřednictvím okresního úřadu. Tyto prostředky však musí, vážená sněmovno, uvolnit Ministerstvo financí ve spolupráci s Ministerstvem vnitra.

Na dokreslení situace, jakým způsobem se Ministerstvo životního prostředí na této záležitosti podílí, bych chtěl zdůraznit, že v rámci jednání tzv. pracovní skupiny při okresním úřadu jsem pochopitelně nominoval jak zástupce České inspekce životního prostředí, tak zástupce příslušného odboru Ministerstva životního prostředí, kteří se v rámci své činnosti na této pracovní skupině podílejí. Čili není tomu tak, že bychom neměli zájem tento problém řešit. Není tomu tak, že bychom neměli zájem o informace, ale co je možná důležité zmínit ještě na okraj - ten hlavní problém tkví v tom, jaká je priorita tohoto problému pro samotný okresní úřad. Všichni víme, že zhruba na jaře tohoto roku byly určité prostředky v souhrnné výši 1,5 mld. Kč z okresních úřadů staženy. A všichni víme - a já jsem o této věci jednal opakovaně s Ministerstvem financí, přímo s místopředsedou vlády a ministrem financí - že při doložení těch důvodů budou prostředky na okresní úřady alokovány, a to nejen na záležitosti typu likvidace povodňových škod.

Mě udivuje, že se uvádí např. to, že Ministerstvo životního prostředí o tuto věc nemá zájem. My jednáme s Ministerstvem financí a velice důrazně doporučujeme právě na základě těch znaleckých posudků, že je nutno ze státního rozpočtu přes rozpočtovou kapitolu Ministerstva vnitra uvolnit prostředky na tuto asanaci. Nic více než tuto pomoc přes Ministerstvo financí a odbornou podporu v rámci činnosti České inspekce životního prostředí já pro tuto věc učinit nemohu. Jakýkoliv krok, který by vedl třeba k uvolnění prostředků z kapitoly 315 Ministerstvo životního prostředí, by porušil zákon, a to si zajisté nikdo ve sněmovně nepřeje. V rámci stávajících možností dělám maximum, a pokud budou další možnosti, jak v této věci postoupit, učiním tak.

Úplně na závěr chci konstatovat - s panem přednostou jsem se setkal. Jednali jsme na Ministerstvu životního prostředí. S vedoucím referátu životního prostředí Okresního úřadu Třebíč jsem také jednal, čili v této věci se snažím učinit maximum.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Kužvartovi. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Pan poslanec Petr Hort má slovo.

 

Poslanec Petr Hort: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové. Já nemohu než nesouhlasit s odpovědí pana ministra pouze v jednom bodě. Já jsem řekl, že mně stačí pouze příslib, že pan ministr je ochoten se osobně účastnit jednání, protože je potřeba v tomto složitém případě řadu věcí dostatečně vyjasnit. Protože tak jak jsem řekl, nechtěl jsem zdržovat tuto sněmovnu, případ je velmi složitý, ale pokud je třeba, musím se trošku rozpovídat.

Tady je viník znám. Je to firma, která typicky provedla tunel. Vybrala peníze z Fondu národního majetku a za tyto peníze neprovedla to, co provést měla. Na tuto firmu je podána řada trestních oznámení, na různé osoby je podána řada trestních oznámení. Tato jsou zdlouhavě řešena a Ministerstvo životního prostředí odpovídá nejasnými formulacemi na dopisy okresního úřadu. Pan ministr, i když to nemohu prokázat, ale údajně tvrdí na různých místech, že skládka v Pozďátkách ho nezajímá. A co mohu dokázat, je jeho formulace v odpovědi na mou písemnou interpelaci, že řešení havarijní situace je plně v kompetenci okresního úřadu. Jak už jsem řekl, takto obrovský ekologický problém může přesáhnout síly okresního úřadu.

Okresní úřad skutečně řeší nastalé problémy, ale já jsem řekl - a je to všeobecně známo - 10 000 tun zelené skalice leží na nedostatečně zajištěné skládce a při jakémkoliv větším přívalu vody z této skládky odtékají skládkové vody, které obsahují jednak těžké kovy kyanidy, ale hlavně různě koncentrovanou kyselinu sírovou. Naposledy 20. září letošního roku uniklo 500 kubíků skládkové vody. To už je velké množství. Pokud toto množství bude ještě větší při nějakých nenadálých případech, může dojít skutečně k vážné havárii.

Mohu říci jenom pro ilustraci, nedaleko skládky v Pozďátkách, jenom několik kilometrů od ní, pracuje Jaderná elektrárna Dukovany. Ministr životního prostředí a vůbec ministerstvo jsou velkými bojovníky proti jaderným elektrárnám. Já ale mohu s klidným svědomím tvrdit - jaderná elektrárna okresu Třebíč jen prospívá. Ovšem skládka v Pozďátkách okres Třebíč velmi silně zatěžuje a je velmi pravděpodobné, že může její havarijní situace přerůst v obrovskou ekologickou havárii.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP