(9.30 hodin)

Poslanec Petr Hort: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, bohužel tady tento problém nevyřešíme, to bychom ctěnou sněmovnu pouze zdržovali. Já bych chtěl - znovu opakuji - pouze osobní účast pana ministra při jednání, protože ze všech mně dostupných údajů vyplývá, že Ministerstvo životního prostředí nechce pomáhat při tomto problému. Okresní úřad Třebíč nechce, aby někdo vyřešil problém za ně, ale aby jim pomohl s tímto - tak jak už tady padlo - velmi složitý případem.

Pokud pan ministr nevyjadřuje ochotu k jednání, nechce dále jednat, tvrdí, že jeho jednání je dostatečné, navrhuji toto usnesení Poslanecké sněmovny: Poslanecká sněmovna nesouhlasí s písemnou odpovědí na interpelaci Petra Horta. To by stačilo, protože zdůvodnění k tomu není třeba.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Hortovi. Slovo má pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, nebojte se, nebudu vás unavovat dlouhým opakováním všech argumentů, které tady padly, ale vzhledem k tomu, že ten případ ve svém okrese rovněž sleduji již delší dobu, musím se k tomu také vyjádřit.

Pozitivně kvituji to, co zaznělo v odpovědi pana ministra Kužvarta z hlediska jeho snahy teď nějakým způsobem tu situaci řešit. Pozitivně kvituji jeho snahu domluvit se nebo dohodnout se s Ministerstvem financí tak, aby na řešení problému skládky v Pozďátkách byly uvolněny prostředky. Nechápu ovšem, nejsem schopen pochopit, proč celá věc musela probíhat v tak dlouhých a složitých tahanicích, aniž bych nějak bral v úvahu, kdo a do jaké míry havarijní situaci na skládce v Pozďátkách způsobil.

Myslím si, že i z hlediska celospolečenského, i z hlediska nadresortního, i z hlediska občanského je přece třeba vzít v úvahu to, že za prvé je tady vážně ohroženo životní prostředí. Je tady již delší dobu probíhající vážná havarijní situace. Je tady ohrožení vodního díla Dalešice, protože tam je přece povodí vodního díla Dalešice a ta skládka je docela blízko. Je tady ale ohrožena i důvěra občanů v to, že orgány veřejné správy a stát dokáží takovouto situaci řešit alespoň s určitým stupněm promptnosti. Je tady ovšem také velká pochybnost, jestli v době, kdy se skládka zakládala a přijímalo se řešení právě tímto způsobem, bylo možno, aby stát tím, že umožní takovýto způsob provozování takovéhoto nebezpečného zařízení, si vůbec mohl dovolit takto zacházet s tímto nebezpečným odpadem, zařízením apod., jestli bylo možno, aby se vzdal kontroly - nebo téměř vzdal kontroly - v těchto a podobných případech.

Myslím si, že pan ministr Kužvart, který je interpelován, nikoliv ministerstvo, ale ministr, nenese přímo odpovědnost. Lituji, že musí vylizovat důsledky nečinnosti nebo špatné činnosti někoho jiného. Ale rád bych podotkl, že tady je ohroženo životní prostředí - pan ministr Kužvart je ministrem životního prostředí - a myslím si, že to jednání mělo být vedeno daleko dříve a daleko důsledněji k tomu, aby bylo dalším možným následkům zamezeno.

Musím se vyjádřit tak, že mi nezbývá nic jiného, i když si pana ministra Kužvarta osobně velice vážím, než doporučit svému klubu, aby se připojil k návrhu usnesení pana kolegy Horta. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Karas.

 

Poslanec Jiří Karas: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, myslím si, že to podstatné již bylo řečeno. Rád bych dodal pouze následující. Já jsem před 14 dny zaslal panu ministru Kužvartovi petici občanů Pozďátek týkající se kritizovaného stavu. Pevně věřím, že pan ministr vyslyší hlasu našich spoluobčanů a že tato petice dodá patřičnou váhu všemu, co bylo řečeno před chvíli. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má Miloš Kužvart, ministr životního prostředí, připraví se pan poslanec Petr Hort.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, to, že ten problém má dlouhou historii, je známo. Určitě bychom, i pan poslanec, i já, mohli vykládat, jak bylo rozhodováno na úrovni okresního úřadu, jak byly klasifikovány odpady tam odkládané, jaké jsou nejrůznější studie, expertní posudky, které se dají označit jako posudky od renomovaných firem - jsou ale v rozporu. To vše by tady mohlo zaplnit bez problémů celé dopolední jednání vážené sněmovny.

Já mám z toho celého jednání jeden pocit, že je to svým způsobem vlamování se do otevřených, ale nepravých dveří, protože pracovníci Ministerstva životního prostředí se podílejí na činnosti oné pracovní skupiny při Okresním úřadu Třebíč. Já jsem s přednostou Okresního úřadu Třebíč jednal od počátku roku 1999, kdy bylo jasné, že je to problém, který si zaslouží řešení. S onou peticí zmíněnou panem poslancem Karasem jsem seznámen, obdrželi jsme ji s jeho průvodním dopisem. To jednání přímo na místě může mít jeden jediný smysl, když bude přítomen příslušný pracovník Ministerstva financí, který může finanční prostředky uvolnit, protože se situací jsem seznámen, s příslušnými pracovníky z okresu jsem jednal, situace je známa, Česká inspekce životního prostředí k tomu vydala své stanovisko. Jakékoliv další kroky mají smysl jen tehdy, když povedou k řešení. A to řešení je v získání prostředků na za prvé monitoring, za druhé - a to především - na sanaci oné skládky. Jinak jakékoliv další jednání je pouze opakováním toho, co už tady zaznělo několikrát z mé strany.

Ano, pro mne není problém se zúčastnit osobně tohoto jednání, jenom bych chtěl upozornit, že takovýchto obdobných situací je celá řada, kdy se nám podařilo při jednání s Ministerstvem financí uvolnit na tu či onu polozapomenutou skládku odpadů finanční prostředky. Pokud má takovéto jednání mít smysl, tak jedině za účasti toho pracovníka resortu financí, který ono rozhodnutí může učinit. Já s těmito prostředky nemohu nakládat, pouze jsem informoval písemnou formou Ministerstvo financí, že tato skládka je ohrožením životního prostředí, zde jsem ve shodě se všemi předřečníky, a že je nutno na ni uvolnit prostředky.

Na závěr - vlamujete se otevřených, ale nesprávných dveří. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Petr Hort.

 

Poslanec Petr Hort: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, já musím opět trošku zdržet. Domnívám se, že debata sklouzává poněkud špatným směrem. Já jsem řekl, že bych se rád zúčastnil osobního jednání, protože je potřeba vyřešit a vyjasnit si spoustu nejasných problémů. Tady nejde o získání finančních prostředků, tady jde o složitější problém. Skládka má vlastníka. Tento vlastník, jak už jsem řekl, je typickým tunelářem. Vlastník vybral peníze, skládku převedl na jinou firmu, samozřejmě tato firma má stejné majitele, ovšem tato nová firma nemá prostředky k provozování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP