(9.50 hodin)

(pokračuje Schling)

Kolik budou činit celkové náklady na odstranění stavby, v tuto chvíli nikdo neřekne, zatím na to není rozpočet vypracován. Mohu ujistit pana poslance Vymětala, že se jednalo o dobrou investici a že lidé, kteří tu věc vymysleli a realizovali, určitě dobře věděli, co činí, a že i odstranění tohoto provizoria a definitivní řešení bude příslušnými odborníky vypracováno na nejvyšší možné odborné úrovni.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně panu ministrovi. Táži se, jestli je někdo další, kdo se hlásí. Prosím, pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, chtěl bych k tomu něco dodat, protože jsem poslanec, kterého se to týká, jelikož bydlím v okrese Přerov. Tuto situaci jsme řešili spolu s okresem. Chtěl bych říci, že na této křižovatce, která sice zpomalila dopravu na "rychlostní" silnici, se za celou dobu, co tam křižovatka je, nestala žádná nehoda, to znamená bezpečnost se tímto neporušila, zpomalil se provoz, to je pravda, ale z druhé strany, kdyby se nestala tato věc, doprava, která je na celém staveništi Philips velmi intenzivní - v prvopočátku to byla hlavně zemina, vápno a věci, které se sypou - by se musela provozovat přes čtyři obce, přes jejich místní komunikace. Byl tam ohromný odpor, sedm tisíc lidí se tím zbavilo toho, že jim ve dne v noci jezdí těžké nákladní automobily kolem oken. Navíc následně vypočítané opravy místních komunikací, které by samozřejmě obce požadovaly, protože jsou jejich, by stály asi šestkrát tolik, kolik stála instalace a následná demontáž této křižovatky.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Kapounovi. Je někdo další, kdo se hlásí? Pan poslanec Vymětal. Předpokládám, že přijdete současně s návrhem usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedo. To ještě nevím, protože rozprava ještě proudí.

Chtěl bych ještě poprosit pana ministra Schlinga, protože neodpověděl stále na jednu otázku, z jakých finančních prostředků…

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já bych poprosil pana místopředsedu vlády Mertlíka… Mohli byste ho prosím upozornit, jeho kolegové? Prosil bych pana místopředsedu vlády, aby nerušil pana ministra, který je oslovován mluvícím poslancem a nevnímá, co mu pan poslanec říká.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ó, díky, pane předsedo! Chtěl bych pana ministra ještě požádat, aby odpověděl, kdo a z jakých finančních prostředků financoval výstavbu kruhového objezdu. Je pravda to, co říkal kolega Kapoun, já už jsem to řekl na začátku, že to je ze všech špatných řešení to nejlepší, co se mohlo udělat. Je mi líto, že definitivní kruhový objezd nebyl na začátku Hranic vybudován, tím by byla řešena celá staveništní doprava a bylo by to bez problému. Teď ho budujeme. A to je můj druhý dotaz, na který by mohl pan ministr reagovat, protože ten definitivní kruhový objezd bude hotov podle usnesení vlády k 30. 6., tedy k 1. 7. lze zrušit tento provizorní kruhový objezd, zda je možno takto říci občanům a řidičům, přepravcům, že se zprůjezdní zase silnice 1/47 u obce Drahotuše.

Ještě si neodpustím jednu poznámku. Pan ministr zde řekl, že členové vlády odpovídají na písemné interpelace poslanců tak, jak odpovídají, proto, aby se mohli poslanci prezentovat v Poslanecké sněmovně a aby i pan ministr mohl obšírněji odůvodnit své stanovisko veřejně. Já mám řadu interpelací v minulosti, které byly vyčerpávajícím způsobem členem vlády odpovězeny a vůbec jsem je do Poslanecké sněmovny nedával. Jsem dost vyděšen z tohoto názoru pana ministra dopravy, protože jestliže by měl být takovýto přístup k vyřizování písemných interpelací poslanců ze strany členů vlády, tak potom vůbec nechápu jejich smysl. Přece smysl není v tom, aby se tady někdo prezentoval ve sněmovně. Smysl je v tom, aby byl řešen problém, na který poslanec upozorňuje, a to vyčerpávající odpovědí člena vlády může být vyřízeno. Přece není smyslem interpelací předkládat je do sněmovny, aby se jednání sněmovny těmito otázkami zdržovalo proto, že pan ministr neodpoví úplně a myslí si, že by se tady měl prezentovat v Poslanecké sněmovně.

Z toho důvodu, jenom z tohoto důvodu navrhuji, aby Poslanecká sněmovna nepřijala písemnou odpověď pana ministra dopravy na moji interpelaci. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Vymětal prokázal dostatečně své hluboké vnitřní rozhořčení, nehrál-li to pro galerii, tak je to v pořádku. Chce pan ministr dopravy ještě něco k tomu dodat?

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové, domnívám se, že jsem odpověděl vyčerpávajícím způsobem, ale přesto uvedu, že oněch 2,4 milionu korun bylo vynaloženo ze státního rozpočtu, konkrétně z kapitoly 327 Ministerstva dopravy a spojů prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic, čísla faktur neznám, k tomu se musím přiznat.

Co se týká odstranění té stavby, domnívám se, že příslušný stavební úřad, tj. dopravní referát OÚ v Přerově, rozhodne o odstranění stavby tak, jak bude zapotřebí, a s politováním musím panu kolegovi Vymětalovi sdělit, že já k tomu žádné pokyny tomuto stavebnímu úřadu dávat nebudu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Ne-li, rozpravu končím. Mám zde návrh usnesení pana poslance Vymětala, že Poslanecká sněmovna nepřijímá odpověď ministra dopravy a spojů. Vážení kolegové, všechny vás odhlásím, zkuste se přihlásit znovu svými registračními kartami. Dám hlasovat.

 

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Vymětala, aby Poslanecká sněmovna nepřijala odpověď ministra dopravy a spojů?

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 122 z přítomných 103 poslanců 24 pro, 63 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme skončili projednávání této písemné interpelace.

Pan ministr Kužvart se omluvil z dnešního jednání, čili dojde na to příště.

Nyní máme interpelaci na předsedu vlády Miloše Zemana. Předseda vlády Miloš Zeman odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera na vládu České republiky ve věci sankcí vůči Svazové republice Jugoslávii. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk č. 752.

Otevírám rozpravu k této věci. Pan poslanec Exner jako první.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, především musím předsedajícího opravit. Moje interpelace nesměřovala na předsedu vlády, ale na vládu České republiky.

Sankce vůči Svazové republice Jugoslávii, jak jsou upraveny nařízeními vlády č. 13, 14 a 15 z roku 2000, byla rozhodnutím vlády minulý týden zrušena. Přesto si myslím, že minimálně pan předseda vlády tuší, že jeho nebo vládní - nevím přesně - odpověď na interpelaci se mně nelíbí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP