(17.30 hodin)

(pokračuje Lachnit)

U programu č. 2 bylo podáno 131 žádostí z Ostravska na dotace o souhrnné částce 456 milionů, k dispozici je 87 milionů. Další dva programy - Region a Regiozáruka - mají k dispozici 40 milionů korun.

Jak je z těchto údajů zřejmé, žádosti u programu pro podnikatele přesahují disponibilní prostředky téměř dvojnásobně, žádosti obcí téměř šestinásobně, a nebude proto možné uspokojit všechny žadatele a výběr bude pro meziresortní hodnotitelské komise velice obtížný.

K celkové částce finančních prostředků navržených pro všechny programy pro region Ostravska, tj. 477 mil. korun, je nutno ještě připočítat 100 milionů korun, které byly usnesením vlády č. 321 z 29. března 2000 z rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj přiděleny zahraničnímu investorovi, firmě Philips, pro budování subdodavatelské sítě na severní Moravě. Znamená to, že pro region typu NUTS 2 Ostravsko se na jeho podporu, zejména na vznik nových pracovních míst, vyčleňuje v roce 2000 téměř 583 milionů korun, včetně nákladů na administraci uvedených programů.

Nemohu panu poslanci Gongolovi z tohoto místa zodpovědně slíbit, že oněch uvedených 100 milionů bude Ministerstvem financí přesunuto z rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj do všeobecné pokladní správy, jakkoli bych si to nesmírně přál, protože by mně vlastně zbylo 100 milionů na další podporu. Myslím, že z mé odpovědi bylo jasné, že by podpory bylo v dnešní době potřeba minimálně dvojnásobně než té, které bohužel se nám zatím dostává.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec chce položit doplňující otázku?

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Já jsem svou otázku specifikoval zcela jasně: Jestli je to závazek i pro vás, ve vaší činnosti, to, co slíbil váš předchůdce.

Chtěl bych upozornit tuto sněmovnu, že kupř. pro onu zmíněnou firmu Philips se předpokládá, že bude vynaloženo 1 miliarda 600 milionů korun pro řádově 1000 nebo v krajním případě 3000 zaměstnanců. Vypadá to tedy, že bude minimálně na jednu pracovní sílu věnováno z prostředků tohoto státu 500 milionů korun. Podnikatelé dostávají maximálně 300 tisíc korun na jednu osobu. Proto si myslím, že je výhodnější podpořit naše podnikatele.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já tomu rozumím, že to není ani tak otázka, jako konstatace, výzva, ale pan ministr s tím souhlasí.

Prosím pana poslance Pejřila, aby uvedl svou interpelaci na ministra vnitra.

 

Poslanec František Pejřil: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, pane ministře, má interpelace se vztahuje k problému částečného uzavření dálnice D1 na 207. kilometru motorestu Rohlenka.

Dne 6. 6. t. r. byl dopravními značkami a svodidlem znemožněn příjezd obyvatelům obcí v okolí Rohlenky k čerpací stanici Aral. Zároveň byl též znemožněn sjezd a nájezd na dálnici ze strany silnice Brno - Olomouc. K tomuto problému uzavření nájezdu nedošlo poprvé. V loňském roce byl znemožněn nájezd a výjezd z dálnice D1 a došlo k dopravní nehodě. Regionu a jeho občanům přinášejí tyto nelogické akce problémy. Stručně řečeno, dálniční křižovatka Rohlenka - Santon je totiž nástupním prostorem do Moravského krasu, zajišťuje obslužnost okolních obcí, kde je řádově 27 tisíc obyvatel. Na katastrálním území se nachází cementárna v Mokré a je také nástupním prostorem do památkové zóny slavkovského bojiště.

Takže, pane ministře, mé otázky znějí:

1. Z jakého důvodu dochází k těmto uzávěrám? Loňská byla uznána ze strany Ministerstva vnitra a i Ministerstva dopravy a spojů za nesprávnou.

2. Proč nejsou o těchto rozhodnutích informováni starostové obcí, na jejichž katastru dochází k takovýmto závažným zásahům?

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Prosím ministra vnitra jako předpokládaného znalce každého kilometru dálnice D1. Teď ho z toho vyzkoušíme.

 

Ministr vnitra Stanislav Gross: Dobrý den, pane předsedo, tentokrát budeme na 207. kilometru dálnice D1.

Nejprve bych odpověděl na otázky a pak řeknu něco trochu více zeširoka. Otázka č. 1 - z jakého důvodu dochází k uvedeným akcím, tj. uzávěrám. Odpověď zní: Bohužel, zcela jednoznačně: protože úprava, tak jak je na 207. kilometru učiněna, byla a je v rozporu s platnými zákony České republiky. Upozorňuji, že úprava, která tam vznikla, ať se mi to líbí nebo nelíbí, prostě podle dokumentace tam ani být neměla, protože příslušná dokumentace sjezdů a nájezdů, pokud to tak nazýváme, v uvedené dokumentaci ke stavbě dálnice vůbec nebyla. Vznikly tak trochu živelně.

Odpověď je tedy zcela jednoznačná: Je to v rozporu se zákonem, a to ne z hlediska procesního, tzn., že by to nebylo v dokumentaci, a proto to budeme zavírat, ale z toho důvodu, že dálnice je definovaná v zákoně a jedna z definic, která v zákoně je, je taková, že dálnice může mít křižovatky pouze mimoúrovňové. Úprava, která takto živelně vznikla na 207. kilometru, vlastně znamená, že dálnice má úrovňové křižování, což je v rozporu se dvěma zákony České republiky.

Otázka č. 2 - proč nejsou informováni starostové. Tady je zapotřebí říci, že ze zákona žádný důvod k informování v těchto věcech nebyl, byla to rozhodnutí, která byla povinností státních orgánů udělat, tzn. nejen Ministerstvo vnitra, ale, a to především Ministerstvo dopravy a spojů, která se touto otázkou také zabývala s tím, že tu zůstává otázka toho, že by alespoň bylo vhodné, aby obce byly informovány.

Musím konstatovat, že před řadou let proběhlo k této věci jednání, bylo to jednání v roce 1992, ze kterého tu mám k dispozici zápis, kde byl přítomen starosta obce Tvarožná, tatáž fyzická osoba, která byla v té době starostou, je i dnes starostou, a tento starosta byl účasten jednání a jedním ze závěrů tohoto jednání bylo i to, že se nepočítá s propojením dálnice v tomto úseku s ostatní silniční komunikací v okolí. To znamená, že rozhodně nemůže pan starosta říkat, že o tom nic nevěděl, protože závěr byl učiněn již v roce 1992 za jeho přítomnosti. Jiná otázka je, proč realizace opatření trvala takovou dobu.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec a zároveň starosta je spokojen. Děkuji.

Jako další interpeluje poslankyně Šojdrová ministra školství E. Zemana. Prosím.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane ministře, obrátila jsem se na vás s interpelací ve věci nedostatku provozních prostředků v odborném školství.

Je to věc známá, že peníze jdoucí do učilišť prostřednictvím normativů již dnes na některých školách nedostačují ani na pokrytí základního provozu a na pokrytí odpisů.

Nebudu hovořit o konkrétní škole, protože se jedná o situaci v odborném školství a zejména v učilištích obecně. Je to situace, která trvá již dlouhodobě, a vy sám jste, pane ministře, v dnešní diskusi o zprávě vlády o plnění programu a o činnosti vlády hovořil o tom, že jste převzal školství s dluhem zhruba 5,6 miliardy, a zmínil jste se, že chcete i nadále navyšovat rozpočet. Víte, že loňský meziroční nárůst rozpočtu zhruba přes 7 miliard korun, rozpočtu kapitoly školství, byl spotřebován na krytí navýšení mzdových prostředků v souvislosti se zvýšením tarifů a snížením přímé vyučovací povinnosti učitelů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP