(Jednání opět zahájeno ve 14.48 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji odpolední část dnešního jednání. Jak již bylo pevně stanoveno, prvním pevně stanoveným bodem na dnešní odpolední část je přerušený bod 74 schváleného pořadu schůze, kterým je provoz na pozemních komunikacích, třetí čtení. Ještě předtím, než zahájím projednávání tohoto bodu, udílím slovo místopředsedovi Poslanecké sněmovny Ivanu Langerovi.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, v souladu s tím, co jsem avizoval před polední přestávkou, tak bych si dovolil Poslanecké sněmovně navrhnout tento procedurální návrh, který by snad mohl vést k tomu, aby se sněmovna zabývala kromě nepochybně důležité rozpravy k plnění Programového prohlášení vlády také konkrétními návrhy zákonů, a teprve poté se vrátila zpět k rozjednanému bodu.

Můj procedurální návrh tedy zní, aby po bodu 74, který jsme pevně stanovili, nenásledovalo pokračování bodu Zpráva o plnění Programového prohlášení vlády, nýbrž abychom pokračovali bodem č. 54, poté abychom pokračovali bodem 82, poté bodem 79, poté bodem 95 a 97. Pro vaši informaci jsou to všechno třetí čtení návrhů zákonů, u kterých si myslím, že bychom je měli projednat pokud možno ještě dnes, a teprve poté bychom mohli pokračovat v projednávání bodu Zpráva vlády o plnění Programového prohlášení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. Rozumím tedy návrhu pana místopředsedy Langera tak, že v tuto chvíli bychom se zabývali jeho návrhem na to, že bychom dnes odpoledne projednali třetí čtení a po jejich skončení by pokračoval bod Zpráva vlády o plnění státního rozpočtu.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 593, které zahajuji. Ptám se, kdo souhlasí s procedurálním návrhem pana místopředsedy Langera. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 593 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 177 vyslovilo 153 a 3 byli proti.

 

Konstatuji, že dalším bodem je

 

74.
Vládní návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích
a o změnách některých zákonů
/sněmovní tisk 477/ - třetí čtení

 

Ve třetím čtení byly odhlasovány všechny pozměňovací návrhy a v tuto chvíli zbývá hlasovat o návrhu zákona jako o celku. V tuto chvíli registruji procedurální poznámku pana poslance Matulky, poté procedurální poznámku paní poslankyně Šojdrové.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Paní předsedající, dámy a pánové, nejde o poznámku, ale o žádost, aby sněmovna zrevokovala jedno své hlasování, a to o pozměňovacím návrhu označeném F3. Je to pozměňovací návrh pana poslance Šustra, který byl schválen. Já jsem hlasoval pro tento návrh, to znamená, že mohu navrhnout revokaci, a činím to. Návrh dává nové znění odstavce 1 písm. c) v § 7. Přijali jsme znění, že řidič nesmí po čas řízení telefonovat, pokud nepoužívá hlasitého zařízení. Jsem přesvědčen, že minimálně z hlediska spisovné češtiny je návrh nesprávný, a neradi bychom se asi dožili toho, že jenom kvůli podivné češtině nám Senát tento návrh zákona bude vracet. On nám to možná vrátí z jiných důvodů, ale nedopusťme, ať nám to vrací z tohoto důvodu. Domnívám se, že panu poslanci Šustrovi šlo zhruba o totéž, co je ve vládním návrhu. Jsem přesvědčen, že jestliže zrevokujeme tento návrh, protože je skutečně nečeský, tam není čeština, to je nějaký mix mezi češtinou a slovenštinou, domnívám se, že se vůbec věcně nic nestane, jestliže žádám o revokaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP