(14.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, prosím, jedná se o návrh pana poslance Šustra, který byl přijat, a je to návrh F3.

 

Poslanec Dalibor Matulka: A já jsem pro něj hlasoval.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážená paní místopředsedkyně, prosím o revokaci hlasování č. 513. Na sjetině se objevilo NE, hlasovala jsem ANO. Jedná se o návrhy pod písm. C17 a C24. Návrhy se týkají povinného umístění sedaček pro dítě menší než 150 cm.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně, nejedná se o návrh na revokaci, ale vznášíte procedurální námitku proti tomuto hlasování.

Ocitám se v poněkud obtížné situaci, protože v případě, že někdo z poslankyň a poslanců si přeje vznést námitku proti hlasování, musí tak učinit bezprostředně. Já tedy podle mého výkladu jednacího řádu nemohu dát hlasovat o této námitce, nicméně, pokud někdo vznese námitku proti mému postupu jako předsedající, dám o tomto návrhu samozřejmě hlasovat.

Slovo má pan poslanec Benda, který se přihlásil k procedurální poznámce.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, omlouvám se, ale při tom, že souhlasím s vámi, že váš výklad jednacího řádu je velmi blízký tomu, jak ho používáme, myslím si, že je nedobré ho používat na včerejší večer a na velmi překotná hlasování, která tady opravdu probíhala, kde nebyla naprosto šance v průběhu hlasování kontrolovat, jak bylo hlasováno. Navíc plénum bylo přerušeno před závěrečným hlasováním. Víte dobře, že už jsme tady jednu takovou kauzu měli, kdy zpochybnění přišlo až po přestávce na oběd, kdy to člověk zjistil, až když si kontroloval hlasování.

Čili doporučuji, abychom této námitce vyhověli, a vznáším tím pádem námitku proti vašemu postupu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, pane poslanče. Pokud sněmovna v rozhodování o vaší námitce dá najevo, že se domnívá, že je v tomto případě přípustné o námitce rozhodnout až po takovémto časovém intervalu, a vaší námitce vyhoví, dám hlasovat o námitce paní poslankyně Šojdrové. Pokud sněmovna vaší námitce nevyhoví, bude to pro mne signál, že si sněmovna nepřeje po tak dlouhém časovém intervalu hlasování zpochybnit.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 594 a ptám se, kdo je pro námitku pana poslance Bendy? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 594 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 185 vyslovilo 124 a 26 bylo proti.

  

Budeme tedy hlasovat o námitce paní poslankyně Šojdrové, která se týkala hlasování pořadové číslo 513, ve kterém jsme rozhodli o návrhu uvedeném pod písm. C17 a C24.

Pan poslanec Jičínský se hlásí k procedurální poznámce. Prosím pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Paní předsedající, byl bych rád, kdyby se v této věci ještě vyjádřili zpravodaj a navrhovatel, protože přece jenom hlasování bylo příliš mnoho, abychom si oživili postoje těch, kdo nás o této problematice informovali.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, pan navrhovatel a pan zpravodaj se rozhodně vyjádří, ale až v případě, že vyslovíme souhlas s námitkou o meritorním hlasování k tomuto návrhu. Pak jim v každém případě dám slovo.

 

Nyní rozhodneme o námitce paní poslankyně Šojdrové.

V hlasování pořadové číslo 595 se ptám, kdo souhlasí s námitkou paní poslankyně Šojdrové. Kdo je proti této námitce?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 595 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 184 vyslovilo 126 a 27 bylo proti.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrzích C17 a C24.

Prosím o stanoviska pana navrhovatele a pana zpravodaje a současně prosím o klid, abychom je slyšeli. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Chtěl bych říci, že jsou to dva návrhy, které byly hlasovány společně, C17 s C24. Jedná se o zádržné systémy, tzn., jestli povinně na zadních sedadlech automobilu musí být sedačky pro dítě nebo pro osobu, která je menší 150 cm nebo je mladší 12 let, nebo nemusí být povinně. Povinně musí být - to jsme odhlasovali - na předním sedadle. Pokud bychom toto odhlasovali ve znění ústavně právního výboru, nemusely by být povinně tyto zádržné systémy, tzn. sedačky pro osoby, které jsou menší než 150 cm, na zadních sedadlech. (Hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid a současně prosím o stanovisko pana ministra.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Nedoporučuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP