(9.30 hodin)

(pokračuje Miloš Zeman)

V minulém roce se tento růst prakticky zastavil a v prvních čtyřech měsících tohoto roku došlo k určitému poklesu. Chtěl bych přitom zdůraznit málo známý fakt, a sice, že právě díky přílivu zahraničních investic se výrazně zvyšuje počet volných pracovních míst, který je dnes o 12 tisíc vyšší, než byl ve stejném měsíci před rokem. Proto je důvod předpokládat, že i v souvislosti s aktivní politickou zaměstnaností, nikoliv jenom s pasivním vyplácením podpor v zaměstnanosti, bude možné udržovat nezaměstnanost pod určitou kontrolou a vyhnout se katastrofickým scénářům.

Jak rovněž víte, vláda zvýšila minimální mzdu dohromady v několika krocích z 2 700 korun měsíčně na 4 500 korun, takže se minimální mzda poprvé dostala, byť velmi mírně, nad životní minimum, což samozřejmě může začít motivačně působit. Velmi oceňuji, že v rámci tripartity probíhá standardní a dobrá komunikace nejenom s odbory jako s představiteli zaměstnanců, ale i se zaměstnavatelskými svazy, a že právě v tripartitě byl poprvé projednán zákoník práce, který tato Poslanecká sněmovna většinou svých hlasů přijala.

Pokud jde o oblast bezpečnostní, rád bych zdůraznil, opět na základě tvrdých dat, že zatímco po sametové revoluci došlo k trvalému asi desetiletému růstu obecné kriminality, tento růst se v minulém roce podařilo zastavit a v prvních pěti měsících tohoto roku došlo poprvé k mírnému, asi 4% poklesu.

Přitom bych rád doplnil, protože včera při zcela jiné příležitosti jsme již zde měli možnost se tímto tématem zabývat, že součástí naší bezpečnostní politiky je i tzv. akce "čisté ruce", a chtěl bych vážně varovat ty, kdo se domnívají, že tato akce byla zastavena. Pravý opak je, vážené kolegyně a vážení kolegové, pravdou. Dovolte mi, abych zde uvedl jednu analogii. Když vláda oznámila program tzv. legislativní smršti, slyšel jsem posměšky, že žádná smršť není, a pak, že je pouze mírný vánek. Dnes, a chtěl bych poděkovat Poslanecké sněmovně za spolupráci, právě díky tomuto přívalu zákonů jsme výrazně zrychlili vstup do EU, protože byla přijata celá řada harmonizačních norem, i když lituji například nepřijetí novely trestního řádu, a věřím, že bude dosaženo politické dohody, která umožní tuto novelu na podzim tohoto roku projednat a přijmout.

V analogické situaci je dnes akce "čisté ruce". Bylo zdokumentováno zhruba 2 500 případů závažné ekonomické kriminality. Dovolte mi, abych uvedl pouze dva z nich. Je to případ lehkých topných olejů, kde fiskální ztráta za několik let činila přibližně 60 mld. korun, a případ nadhodnocených diamantů, které sloužily jako bankovní zástavy, kde ztráta činila přibližně 20 mld. korun. Chtěl bych konstatovat, že po personální změně v čele Nejvyššího státního zastupitelství byla podána trestní oznámení na základě podnětů České národní banky a dalších institucí pro ty případy, včetně tunelování bank, které se pět let - opakuji pět let - nešetřily a na něž usedal prach. A dnes již bylo zahájeno devět konkrétních trestních stíhání.

Chtěl bych upozornit, že ti kapitáni průmyslu, kteří osvěcovali svými úsměvy nekonečné recepce a předváděli se na nejrůznějších přehlídkách, dnes většinou již nemají majetkovou účast v podnicích, které přivedli do hluboké ztráty, a proti některým z nich již bylo zahájeno trestní stíhání. Chtěl bych vás upozornit, že ve vyšetřovací vazbě jsou již četní čelní představitelé kampeliček, některých bankovních domů a některých dalších institucí.

A pokud nám někdo namítá, že bychom měli tuto aktivitu svěřit specializovaným institucím, pak říkám ano, ale pouze upozorňuji, a jistě i pan poslanec Bubník se mnou bude souhlasit, že specializované instituce u nás dosud neexistují. Právě proto je nyní zřizováno specializované státní zastupitelství pro tzv. velkou ekonomickou kriminalitu v Praze, v Brně, v Ostravě a v Olomouci, neboť nelze předpokládat, že standardní vyšetřovatelé a standardní státní zástupci, kteří s tímto typem sofistikované kriminality nemají dostatečné zkušenosti, budou úspěšní proti finančně i právně velmi dobře vybaveným tunelářům. Právě proto jsme se dohodli s FBI o vybudování jakéhosi policejního atašé na americké ambasádě, který nám bude pomáhat právě při výměně zkušeností z boje proti ekonomické kriminalitě. Musím vás proto upozornit, že vláda tuto oblast bezpečnosti, oblast dosud nepotrestaných velkých zlodějů, byť při zachování presumpce neviny, pokládá za jednu z dominantních oblastí své činnosti v nejbližších dvou letech.

Dovolte mi, abych závěrem konstatoval, že v oblasti právní se tato vláda snažila zdokonalit právní, respektive legislativní rámec a usilovala i o to, aby byla započata dlouho připravovaná a také dlouho odkládaná reforma veřejné správy, která má decentralizovat ČR a přiblížit rozhodnutí občanům. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se na této reformě veřejné správy účinně podíleli.

Jsem rovněž rád, že byl přijat obchodní zákoník i občanský soudní řád, který do určité míry odstraňuje znevýhodnění věřitelů oproti dlužníkům. Lituji, že nebyly přijaty některé návrhy vlády, které mohly zmírnit daňové úniky, jako byl například návrh na zavedení registračních pokladen, nebo které měly přispět k zrychlení odhalování případů korupce, jako je například návrh zákona o majetkovém přiznání. Víte, že korupce je zvláštní vztah, kde není poškozený, neboť korupční vztah je pro oba dva partnery výhodný, a proto se tento korupční vztah nesmírně obtížně odhaluje, ať už by se jednalo o korupci novinářů, nebo jakékoli jiné skupiny.

Kolegyně a kolegové, mohu stručně shrnout, že jestliže před dvěma lety výkonnost ekonomiky měřená hrubým domácím produktem klesala, nyní roste. Jestliže před dvěma lety životní úroveň měřená reálnými mzdami klesala, nyní roste. Jestliže před dvěma lety nezaměstnanost rostla, nyní klesá. Jestliže před dvěma lety kriminalita rostla, nyní klesá. Jestliže před dvěma lety tuneláři zaplňovali všechny recepce, dnes je alespoň malá část z nich ve vyšetřovací vazbě.

Chtěl bych říci, že toto jsou fakta, toto jsou čísla, a chtěl bych upřímně poděkovat všem, kdo svými pozměňovacími návrhy nebo podporou vládních návrhů v této Poslanecké sněmovně i v jiných institucích k těmto úspěchům, které jsou úspěchy nás všech, a nikoliv pouze vlády, přispěli. Chtěl bych proto navrhnout, aby Poslanecká sněmovna vzala tuto zprávu na vědomí, i když jsem si vědom, že zde může zaznít kritika kühnlovského typu, tedy kritika, že tato vláda je neschopná a nic nedělá, a mohou být opět předloženy návrhy usnesení typu, že tato vláda neprospívá zemi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP