(9.40 hodin)

(pokračuje Miloš Zeman)

Nemám ani nejmenší právo bránit racionální opoziční kritice, chci pouze upozornit, že kritika vypovídá nejen o hodnoceném, ale i o hodnotícím a že některá prohlášení tohoto typu by proto dnes již mohla působit poněkud komicky.

Zcela závěrem bych rád řekl pouze tři věty, které vyplývají z toho, že vláda byla minule kritizována za to, že nepředkládá své bohulibé úmysly do budoucnosti, i když je pravda, že tyto úmysly do zprávy o činnosti vlády za minulé období nepatří. V závěrečné části této zprávy jsme se proto na jedné stránce pokusili zdůraznit, že vláda při zachování svých zahraničněpolitických priorit bude usilovat o další akceleraci ekonomického růstu, a to zejména v investiční oblasti, tedy tvorbě fixního kapitálu, soustředěné do zón s nejvyšším multiplikačním efektem, jako jsou infrastrukturní investice a bytová výstavba. Chtěl bych jednoznačně potvrdit, že základní rozpočtovou prioritou vlády pro příští rok bude školství, protože poté, co jsme museli řešit obtížné problémy zejména našeho bankovního sektoru, ale i podniků dovedených minulou politikou na pokraj krachu a hluboce zadlužených, se vracíme k této základní prioritě, neboť sociální investice, tedy investice do lidí, pokládáme za organickou a svým způsobem i nejdůležitější část našeho programu.

Konečně vláda bude usilovat o další reformu právního systému včetně zvýšené vymáhatelnosti práva a soudní reformy a v této souvislosti bude řešit i svůj nejsložitější úkol, boj proti velké ekonomické kriminalitě, která zaplevelila a znečišťuje naše podnikatelské prostředí minulých téměř deset let, ať už pochází od kohokoliv.

Kolegyně a kolegové, na průčelí této budovy, budovy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, je nápis "Blaho republiky budiž nejvyšším zákonem". Přeji nejen této vládě, ale přeji Poslanecké sněmovně, přeji nám všem, abychom přes všechny přirozené konflikty a nesváry, které jsou v demokratické pluralitní společnosti obvyklé, dokázali tento zákon naplnit. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které v tuto chvíli mám sedm písemných přihlášek. Jako první se přihlásil pan kolega Kasal. Chci se zeptat, hlásí-li se členové vlády, zda bys jim dal přednost. Ano, je tomu tak. Slovo má místopředseda vlády pro legislativu Pavel Rychetský, poté ministr financí Pavel Mertlík, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády Pavel Rychetský: Vážený pane předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, Zpráva o stavu realizace Programového prohlášení vlády a o činnosti vlády obsažená v tisku 656 je napsaná jinak než zpráva, kterou jsme předkládali před rokem. Odlišuje je i první kapitola nazvaná "Demokratický právní stát". Když se do ní podíváme, zjistíme, že neobsahuje žádné hodnotící soudy o tom, čeho se podařilo dosáhnout v oblasti legislativy, a že obsahuje pouze fakta o tom, jaké návrhy zákonů předloženy byly, jaké byly přijaty a co ještě dále hodlá vláda činit.

Chtěl bych vám jenom stručně říci, že od minulého června do června tohoto roku jsme vám, Parlamentu České republiky, předložili celkem 125 návrhů zákonů, z toho pouze 50 návrhů zákonů, které představovaly návrh na novelizaci existující právní úpravy, a 75 úplně nových návrhů zákonů, řadu z nich kodexového charakteru. Za stejné období jsme přijali a ve Sbírce zákonů publikovali 72 nařízení vlády. Převážná část těchto legislativních návrhů představuje naplňování závazků České republiky k harmonizaci práva, českého práva s acquis communautaire. Proto bych se chtěl věnovat především těm skutečnostem, které je vhodné, aby Parlament z této oblasti znal. Nejsou totiž jenom povznášející a povzbudivé, jsou současně do značné míry i zavazující a alarmující.

Stav transpozice směrnic Evropských společenství do našeho práva představuje k 31. březnu 2000 několik proměnlivých veličin, a to proto, že se průběžně mění nejen námi dosahované výsledky, ale pokud to někdo neví - bohužel - i výchozí počty platných předpisů Evropských společenství. Není žádným tajemstvím, že celkový počet platných právních předpisů Evropských společenství je 14 000. Ne všechny jsou však přímo relevantní pro Českou republiku, budou však u nás platit jako v každém jiném členském státě, až budeme členy Evropské unie. Pro tuto chvíli nám Evropská komise stanovila cestou screeningu 4 500 předpisů jako závazných pro hodnocení harmonizace našeho právního řádu. Tento počet činil v březnu 2000 již 4 685, z toho směrnic 984 a nařízení 1586. Z tohoto počtu bylo 236 směrnic plně transponováno do českého právního řádu, to je pouze 24 %, a 528 směrnic částečně, to je 55 %. Pokud ovšem k plně transponovaným směrnicím připočteme i ty směrnice, které transpozici nevyžadují, protože náš právní řád již vyhovuje požadavkům evropského práva, dosáhneme počtu celkem 357 plně transponovaných směrnic.

Podle analýz provedených jednotlivými resorty se předpokládá, že z celkového počtu 1 586 nařízení celkem 707, tj. zhruba jedna polovina, nebude vyžadovat změny v našem právním řádu, přičemž s ohledem na ty, které jsme již transponovali, je dnes už celkem dosažena 60procentní transpozice všech předpisů acquis communautaire ze screeningu pro nás vyplývající. Chtěl bych říci, že to neznamená jenom úspěšnou bilanci.

Chtěl bych z tohoto místa na jedné straně poděkovat Poslanecké sněmovně, že skutečně se snaží naplnit prohlášení jednotlivých poslaneckých klubů o tom, že je prioritou České republiky vstup České republiky do EU, splnění asociačních závazků a splnění podmínek pro vstup České republiky pokud možno v prvé uchazečské skupině. Na druhé straně tato prohlášení, byť jsou nepochybně míněna upřímně, se v některých konkrétních případech, jako byl např. návrh zákona o zbraních a střelivu a jak se zdá, tak možná i v současné době projednávaný návrh zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, poněkud míjí, poněkud odchylují od reality.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP