(15.30 hodin)

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, mí předřečníci z pravicové části spektra pronášeli velmi plamenné výroky a projevovali hlubokou neznalost situace. Pokud se v Evropě podařilo učinit nějakou důchodovou reformu - a v podstatě jediný úspěšný pokus, který byl skutečně úspěšný a byl dovršen, se odehrál ve Švédsku - odehrávala se vždy v úzké spolupráci mezi exekutivou a Parlamentem. Vzhledem k tomu, že se jedná o zásadní věc, nechal jsem si zpracovat studii, jakým způsobem se v důchodových systémech kdykoliv cokoliv dokázalo. Mohu vám jasně říci, že vždy byly vytvořeny parlamentní komise. Vždy se debatovalo i uvnitř sněmovny, uvnitř zákonodárného sboru. Důchodová reforma není záležitost trojčlenky, je to především záležitost politické vůle, a tato politická vůle se tvoří ve sněmovně.

Vláda je připravena předložit zákon o oddělení důchodového sytému od státního rozpočtu a s tím souvisí celá řada změn a důležitých rozhodnutí. Zákon je připraven ve svém paragrafovaném znění a bude předložen během několika týdnů, maximálně dvou měsíců.

Považuji za zcela přirozené, že si sněmovna vytvoří dočasný orgán, který se touto záležitostí bude mimořádně pečlivě zabývat, protože se jedná o rovnováhu sociálního systému, o rovnováhu celého finančního systému a koneckonců se jedná i o vyjádření politické vůle a vyjádření politických hodnot. Je to nepochybné, a proto mě zaráží omezený přístup zástupců pravice k tomuto problému. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Špidlovi. Pan poslanec Bendl stáhl svoji přihlášku. Slovo má pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové, já jsem přesvědčen o tom, že komise sněmovny sněmovna zřizuje v těch případech, kdy nemá zřízen výbor, který by danou problematiku řešil, anebo jde o problematiku průřezovou. Rozumím tím komisi pro sdělovací prostředky, ta pracuje průřezově ve všech oblastech, nebo komise pro práci Kanceláře PS. Ale my pro oblast sociální politiky máme zřízen v této sněmovně výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Mě překvapuje, že předseda tohoto výboru, který je shodou okolností také předsedou klubu ČSSD, předkládá návrh na zřízení dočasné komise, přičemž ten výbor má tyto otázky řešit! Od toho ho máme zřízen! Od toho ho sněmovna zřídila!

Já rozumím tomu, že výbor má dejme tomu pocit, že má malé síly. Já si ale myslím, že má možnost, aby si zřídil podvýbor speciálně pro tuto otázku, a do něj se mohou přihlásit i další členové Poslanecké sněmovny z dalších různých výborů. Já se totiž vůbec nedomnívám, tak jak je navrženo, že by dvanáct členů nějaké dočasné komise pro tuto problematiku mělo být moudřejších než celý výbor pro sociální politiku a zdravotnictví.

Já sám budu hlasovat proti zřízení této komise. Mně to skutečně připadá tak, že ústy předsedy výboru bylo tady prohlášeno: my, výbor, nejsme schopni tuto problematiku řešit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Slovo má místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, pan poslanec Vymětal zaujal názor, který se prostě nedá obhájit. Důchodová reforma a důchody obecně jsou průřezová záležitost. Není to pouhopouhá záležitost sociálního systému, i když hlavní výkon, který důchodový systém má dát, je výkonem sociálním, je to záležitost veřejných financí a rovnováhy veřejných financí. Je to záležitost celkové efektivity hospodářství, protože zdroje z tohoto systému mohou ovlivnit efektivitu hospodářství. Je to záležitost zatížení pracovní síly. Je to záležitost přímých a nepřímých daní. Je to prostě mnoho velmi složitých a průřezových otázek. Proto považuji za zcela přirozené, že k této strategicky zcela zásadní otázce, která má jasně průřezový charakter, je vytvořen zvláštní orgán. Je to normální metoda a je to metoda, která se v těchto případech ukazuje efektivní.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi Špidlovi. Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Nevím, jestli je to tím, že je pátek odpoledne, ale mně ta vyjádření nepřipadají příliš moudrá. Víte, svého času se dlouho hovořilo o tom, jaká je byrokratická zátěž a jak se chovají státní úředníci, jak dlouho trvá vyřízení jednoho dopisu. Nejmenovaná vedoucí politická strana udělala komisi protibyrokratickou, která nic nevyřídila. Proto předseda jejího poslaneckého klubu říká tady z tohoto místa, že když si někdo s něčím neví rady, tak zřídí komisi. Já si myslím, že tak to není. Tak to opravdu není! Nezjednodušujme to tak, neříkejme věci, které podle mého soudu nepatří do racionálního projednávání tak vážné věci, jako je důchodová reforma.

Já osobně jsem toho názoru, že spíš než obviňování by měla být ochota všech politických stran se vůbec na takovém modelu důchodové reformy podílet a také se zavázat, že takovou důchodovou reformu nebudou v konkrétní podobě torpédovat a dělat si na tom jakési laciné, populistické body. Jestliže se někdo nechce na tom podílet a chce to torpédovat, tak ať to řekne rovnou a nezakrývá to za to, že je to neschopnost vlády nebo vytváření jakýchsi komisí. Vážně debatujme o tom, jestli chceme nebo nechceme. Já osobně jsem přesvědčen, že je potřeba nést takovou politickou odpovědnost jako Poslanecká sněmovna, jako má tato vláda. Protože zákon budeme tvořit tady a budeme ho muset dodělávat. Nevěřím tomu, že by šel schválit podle novely jednacího řádu v prvním čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já děkuji panu poslanci Filipovi. Ptám se, zda se dále někdo hlásí do všeobecné rozpravy. Hlásí se spousta lidí. Nejdřív dávám slovo předsedovi poslaneckého klubu Unie svobody panu poslanci Kühnlovi.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já si myslím, že jsme se dostali do zbytečně dlouhého sporu v pátek odpoledne na téma, které nemůže ničemu moc pomoci, ale také ničemu ani zvlášť uškodit. To, že je odpovědností vlády připravovat aspoň technicky a legislativně technicky, a koneckonců i s návrhem na politická rozhodnutí, tak dalekosáhlé věci, jako je reforma důchodového systému, je zcela zjevné. Nemyslím si, že ta alibistická komise parlamentu tomu může pomoci. Nemyslím si ale zároveň, že ustavení takovéhoto de facto sociálního podvýboru by mohlo zvlášť nějak uškodit.

Zároveň si ale myslím, že nelze vyčítat současné vládě - nebo jenom současné vládě - že zjevně asi nebude schopna předložit do konce svého funkčního období nějakou zásadní reformu důchodového systému, když toho nebyly schopny ani vlády předchozí. Myslím si, že úplně správný postup by byl, aby si vláda na tuto velmi zásadní věc vytvořila vládní výbor, přizvala do něj případně zástupce všech politických stran, protože vláda má také ty technické a finanční prostředky. Domnívám se, že toto by byla serióznější, solidnější cesta. A protože k diskusi nad takovouto možností potřebujeme čas, dovolím si navrhnout přerušení projednávání tohoto bodu do úterka příštího týdne.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče navrhujete to před uzavřením obecné rozpravy, nebo po uzavření obecné rozpravy?

 

Poslanec Karel Kühnl: Mně to je upřímně řečeno jedno, ale kolegové mi navrhují, abych navrhl před ukončením obecné rozpravy. Navrhuji tedy před ukončením obecné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobře. O vašem návrhu se bude hlasovat poté, až budou vyčerpány všechny přihlášky do obecné rozpravy. Pan poslanec Škromach se hlásil. Potom pan poslanec Volák.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP