(15.40 hodin)

Poslanec Zdeněk Škromach: Chtěl jsem reagovat na vystoupení zástupců ODS. Myslím, že je celkem opodstatněná jejich nervozita, způsob vyjadřování ve velmi silných slovech, která zde zazněla. Protože cítí samozřejmě odpovědnost za nepovedenou reformu důchodového systému v roce 1995, kdy právě silovým způsobem v této sněmovně prosadili systém, který dnes kritizují a který skutečně funguje špatně a je třeba ho napravit. Myslím, že by naopak byla na místě pokora a snaha napravit to, co způsobili. Bohužel mám pocit, že toto není vlastnost, která by patřila obzvláště panu předsedovi ODS panu Klausovi.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslance Volák.

 

Poslanec Stanislav Volák: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, je mi líto, že v tuto pozdní hodinu v pátek zahajujeme debatu o tak nesmírně vážném problému.

Na jedné straně jsem velmi rád, že sociální demokracie a sociálně demokratická vláda si konečně uvědomuje, že důchodový systém je ve značných problémech. Jen pro vaši informaci: v roce 1997 byl deficit na samostatném důchodovém účtu 7 miliard, dneska je 20. Je absurdní, že pan předseda Škromach zde prohlásil, že selhala reforma z roku 1995. Neříkám, že tato reforma byla ideální, ale tato reforma v současné době selhává především proto, že to byla sociální demokracie, jejímiž hlasy prošel pozměňovací návrh, který výrazným způsobem snížil sankce na předčasné odchody do důchodu. O tom je řeč, prosím.

Dále bych chtěl říci, že pokud byla přijata rozsáhlá důchodová reforma ve Švédsku, tak tam nebyl parlamentní výbor, ale byl tam vládní výbor. Pokud chceme udělat skutečnou reformu, vláda musí zřídit vládní výbor, v jehož čele bude stát ministerský předseda, prvním a druhým místopředsedou budou ministr financí a ministr práce a sociálních věcí, v tomto vládním výboru budou zástupci všech parlamentních politických stran, musí tam sedět zástupci sociálních partnerů, tj. odborů a zaměstnavatelů. Jenom na této platformě jsme schopni se nějakým způsobem se dohodnout.

To, co zde navrhuje sociální demokracie, není nic jiného než úhybné a únikové chování, než snaha získat čas a alibi.

Upozorňuji ještě jednou, že situace v důchodovém systému se radikálně zhoršuje, a já jsem zvědav, jak naše smluvně opoziční strany sestaví rozpočet na příští rok s ohledem na deficit na samostatném důchodovém účtu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Volákovi. Hlásí se někdo dále do obecné rozpravy? Není tomu tak.

Proto můžeme přikročit k hlasování o návrhu, který přednesl pan poslanec Kühnl. Vzhledem ke značně změněnému počtu ve sněmovně vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 476 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem na přerušení projednávání tohoto bodu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 476 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 108 vyslovilo 73 a 28 bylo proti.

 

Konstatuji, že projednávání tohoto bodu bylo přerušeno, a to před uzavřením všeobecné rozpravy.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že se nedomnívám, že by tato sněmovna byla ještě schopna dnes cokoli projednávat, končím dnešní jednání.

Budeme pokračovat v úterý dne 30. 5. ve 14.00 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno v 15.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP