(17.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi Rychetskému. Faktická poznámka - pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vzhledem k poznámce kolegy Payna podotýkám - protože jsem byl jedním z vystupujících a nevím, na koho on to směroval - podotýkám, že nemám žádný střet zájmů. Že zfabrikované materiály, nevím kým, jestli to myslí takzvanou vyšetřovací komisí 17. listopadu nebo Státní bezpečností, kterými jsem byl označen za ideového pracovníka 1. správy, tedy československé rozvědky, bylo rozhodnutím soudu, proti kterému se Ministerstvo vnitra ani nikdo jiný neodvolal, ani nepodal žádný jiný opravný prostředek, rozhodnuto, že nic takového, co mi bylo sděleno, není pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní má konečně slovo řádně přihlášený pan poslanec Bubník. Připraví se pan poslanec Ouzký.

 

Poslanec Augustin Bubník: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane předsedo, vážený jediný zástupce vlády. Také jsem chtěl předtím připomenout, co řekl pan Krása, že asi vládu tento problém nezajímá a tento bod vůbec ne. Ale dostavil jste se, tak je to výborný. Aspoň jeden člověk.

Chtěl bych říci jednu věc. Dneska jsme tady schválili zákon hasičů. A samozřejmě, když je někde požár, hasiči to hasí, ale když je po požáru, tak to může být hned, anebo několik týdnů, měsíců i roků, tak vždycky tam ten jeden hasič, nebo dva nebo hlídka vostává, kdyby se to náhodou rozdmýchalo, aby ten požár zase nebyl. Myslím si, že je to totéž s tímto lustračním zákonem. To už dávno a dávno měla vláda na tomto pracovat. Ale já chci začít trošku jinak.

Protože jsem jedním z těch předkladatelů, a jako člen Konfederace politických vězňů, který sám zažil, co to byla léta komunismu, vás žádám, abyste se zamysleli nad vaším rozhodnutím, nenechali se ovlivnit těmi, kteří chtějí tento zákon zamítnout, a hlasovali pro vydání těchto zákonů o změně zákona č. 451/1991 a 279/1992.

Já bych vám chtěl jen přát, a dneska mluvím tady za všechny ty politický vězně, kteří ještě žijí, ale kteří už také jsou v hrobech, a ti určitě, jestliže znova tento takový malinký zákoníček, který je trošku postrachem těm, kteří se provinili, zamítneme a odsuneme pryč, se určitě budou obracet v hrobě. Já bych vám jen přál, abyste se někdy přišli podívat, třeba tuto sobotu, do Jáchymova na jáchymovský peklo a viděli jste tam ty lidi, viděli jste ty hroby, všechno, co tam je. Abyste se přišli podívat do Příbrami do muzea, kde vidíte veškeré ty spisy a ty podpisy těch ortelů smrti a všeho. Abyste se přišli podívat do Ďáblic na hroby vězňů, kteří tam jsou zakopaní, ani nevíme, kteří jsou to. A teď minulý týden jsme konečně měli možnost taktéž několik uren, které byly někde - nevím, jestli na Pankráci nebo jinde - konečně identifikovat, ale nikoliv jménem, ale číslama. A to bylo všechno. To byli vězni, kteří byli zastřeleni nebo pověšeni. Je to hrůza, když teprve teďka my nacházíme tyto lidi. Kdo to udělal? No samozřejmě doba, která tady tehdy byla.

Jsem tak starý jako pan Jičínský a myslím si, že on si velmi dobře pamatuje na tu dobu nacismu, kdy jsme byli nahnáni do Veletržního paláce a kde byla ta ruka, která tam byla, že zachvátí-li tě, zahyneš. Potom všechno to ostatní. A nikdy jsme tomu nevěřili, bojovali jsme proti tomu. Ale bohužel potom přišel rok 48 a víte, jak to všechno skončilo.

Slyšel jsem tady pana Štraita, který se tady oháněl všemi možnými lidskými právy. Možností, že to bude špatný, když někomu nepovolíme práci, protože na něho něco budeme mít. Ale kde byla tato lidská práva za celou tu dobu? Kde byly ty školy? Kde mohl kdo pracovat? Jako pomocný dělník támhle tahal nějaký špony. A taky měli vzdělání a taky měli mít možnost tato lidská práva mít.

Vážení poslanci a paní poslankyně, já vás jenom prosím a věřím ve vaše spravedlivé rozhodnutí, že tento zákon nám povolíte do dalšího kola, abychom mohli na něm dále pracovat. Děkuji vám. (Silný potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Bubníkovi. Slovo má pan poslanec Miroslav Ouzký. Připraví se pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji vám, paní předsedající. Mé vystoupení je někde na hranici faktické poznámky a bylo vyvoláno vystoupením kolegyně Štěpové, kde zazněla slova - řekl bych - až strašící Radou Evropy.

Musím přiznat, že je pravda, že Radě Evropy vadí lustrační zákon, to je pravda. Je pravda, že zvažuje tzv. postmonitorovací procedury, které by měly sledovat země tzv. té nové demokracie. Ale je také pravda, že se jedná o instituci, která se vydává za příklad demokracie a nevadí jí přijímat jakákoliv usnesení a rozhodnutí šesti hlasy. A paní kolegyně ví, o čem mluvím.

Je pravda, že se jedná o instituci, kde všichni jsou si rovni a někteří jsou si rovnější, takže se nikdo neodváží vyslovit výhrady k obdobnému zákonu ve Spolkové republice Německo, protože ta patří k tradičním zavedeným západním demokraciím. Ale velmi přísné normy se vztahují k tzv. postkomunistickým zemím.

A úplně na závěr k tomu lustračnímu zákonu. To, co kolegyně Štěpová zajisté ví, že zpravodaj monitorovacího výboru pro Českou republiku pan Jurij Synka prohlásil, že kdyby bylo v jeho moci, tak by povinně zavedl lustrační zákon ve všech postkomunistických zemích, a že ví, že to západní Evropa nechápe, jelikož - naštěstí pro ně - nezažila komunismus.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Ouzkému. Slovo má pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, nejdřív poznámku k tomu, co říkal kolega Payne. Pokud jste mě dobře poslouchal, řekl jsem "ano, je tu rozsudek Ústavního soudu, který je platný". Nezpochybňoval jsem tento rozsudek. Řekl jsem jen, že si nemyslím, že ten nález je dobrý. A kromě toho, pokud většina v této sněmovně se pro tento návrh zákona vysloví, nepochybně bude mít Ústavní soud příležitost znovu se věcí zabývat. A předpokládám, že v průběhu doby může změnit svůj názor, protože Ústavní soud v průběhu doby své názory mění, neb se mění situace. Takže to k této otázce.

Jinak když tu kolega Ouzký mluvil o Německu, že na Německo se bere jiný metr, myslím, že přesně to jsem říkal, protože Němci v tomto ohledu jsou - dejme tomu, řeknu to eufemisticky- lepší právníci než my a s některými problémy se po právní stránce nepochybně vypořádali lépe než my. I polský lustrační zákon z tohoto hlediska nemá ony vady, které má náš lustrační zákon. Už proto, že byl přijat podstatně později.

Takže když tady hovoříme o určitých obecných pojmech lustrační zákon, tak lustrační zákon může být koncipován velmi různě. Může být koncipován tak, že bude v souladu s Listinou základních práv a svobod.

Mluvil tady kolega Bubník a musím říct, že k tomu, co říkal, se nemluví snadno. Je samozřejmě těžké hovořit takovým racionálně právnickým způsobem ve věcech, které jsou emociálně velmi citlivé, vzrušující. A já nerad mluvím o sobě, protože dávám přednost argumentovat věcně, ale nemám žádných důvodů, abych starý režim hájil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP