(16.10 hodin)

(pokračuje Buzková)

Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Marie Machatá.

 

Poslankyně Marie Machatá: Vážená paní předsedající, v dané chvíli zvažuji, zda již jsem u kroku, kdy mohu navrhnout sloučení rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Můžete, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Marie Machatá: Požádala bych tedy o to, protože body 60 a 61 jsou věcně velice propojeny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pouze upozorňuji na to, že zpravodajská zpráva, stejně jako úvodní slovo musejí být předneseny ke každému z těchto bodů zvlášť. Společně lze konat pouze obecnou rozpravu.

 

Poslankyně Marie Machatá: A teď mi dovolte vyjádření k lustračnímu zákonu.

Na zahájení svého vystoupení chci říci, že naprosto rozumím předkladateli tohoto návrhu a naprosto jasně vnímám argumenty vyplývající z minulosti této země čítající 40 let a více. A právě proto, že je jasně vnímám, a právě proto, že vím, že mezi námi jsou lidé, kteří mají velice brutální zkušenosti ve svých vlastních rodinách, mi dovolte, abych okomentovala tisk.

Navrhovaná novela je v podstatě legislativně technickou úpravou, na první pohled velice jednoduchou. Nicméně téma, které řeší, je tématem zásadním, celospolečenským, pokud odmítneme tezi, že se jedná v rámci lustračních zákonů o pouhou hru na pravdu a lež, na spravedlivé a spravedlivější, na čestné a odsouzeníhodné.

To vše a další jsou motivy vážící se k tzv. lustračnímu zákonu, k zákonu č. 279/1992 Sb.

Tyto normy platí již osm let. Autoři novely v důvodové zprávě kupříkladu uvádějí: Účelem tisku 596 bylo a je chránit veřejný zájem.

A nyní mi dovolte řečnickou otázku: Co je zatím výsledkem lustračního zákona? Atmosféra nedůvěry, podvody s falešnými lustračními osvědčeními, podmínky pro lidské a politické vydírání, pracovní likvidaci řady profesionálů bez ohledu na jejich individuální politické názory a chování v minulosti. Zkrátka dost zlé krve a málo prospěchu, neboť jediné, co není výsledkem zatímního znění lustračního zákona, je zabránění exponentům komunistického režimu a Státní bezpečnosti ovlivňovat negativně dění v této zemi. To se naopak děje měrou velikou právě proto, že lustrační zákon se ukázal být geniálním dílem právě těchto lidí, sice cizíma rukama, ale jejich prací.

Ptám se dále: Není spíše efektivní překážkou dozvědět se pravdu o lidech a jejich chování před listopadem 1989?

Není divu, že je realizován, tak jak je. Není divu, protože i v této sněmovně sedí 24 členů komunistické strany. A právě jejich přítomnost v demokratickém parlamentu demokratického státu by měl býval správný lustrační zákon a další předpisy znemožnit. Stejně jako měl znemožnit kontinuitu polické a ekonomické moci funkcionářů komunistických stran všeho typu a jejich exponentů státního aparátu.

Zcela odpovídá tento zákon situaci v této zemi a kvalitě její politické scény, že dnes máme hlasovat de facto o prodloužení záruční doby pro novou komunistickou stranu, tedy o prodloužení platnosti tohoto zákona.

Dovolte mi ilustraci, smutnou ilustraci, a to příběhy těchto dnů. Ať už je to mediální podezření spolupráce místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu Petry Buzkové s StB nebo kniha o ministru Kavanovi či případ podezření z padělání lustračního osvědčení předsedy Fondu národního majetku, tyto případy jasně dokumentují nutnost změny postoje politiků demokratických stran a nutnost odvahy k zásadnímu řezu.

To je mé úvodní slovo.

Po otevření obecné rozpravy bych si dovolila předložit návrh na usnesení a ještě jednou žádám o sloučení obecné rozpravy k oběma projednávaným bodům.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: To jsme si všimli, paní zpravodajko, že je to vaše úvodní slovo.

 

Dám tedy nyní hlasovat o návrhu paní zpravodajky na sloučení rozpravy k oběma bodům. Pro jistotu vás všechny odhlásím a požádám o novou registraci. Hlasování pořadové číslo 225 zahájím, jakmile se zaregistruje 70 poslanců.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 225 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem na sloučení obecné rozpravy u těchto dvou bodů. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 225 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 143 pro vyslovilo 114 a 17 bylo proti.

 

Budeme tedy projednávat bod

 

61.
Návrh poslanců Václava Krásy, Josefa Janečka, Augustina Bubníka a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 279/1992 Sb., o některých dalších předpokladech pro výkon některých funkcí obsazovaných ustanovením
nebo jmenováním příslušníků Policie České republiky
a příslušníků Sboru nápravné výchovy České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 597/ - prvé čtení

 

Návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 597 a stanovisko vlády k němu jako tisk 597/1. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Václav Krása.

 

Poslanec Václav Krása: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, protože už jsem ve své první úvodní řeči k tisku 596 řekl, že moje vystoupení se vztahuje i k předloženému návrhu novely zákona č. 279/1992 Sb., který máte uveden v tisku 597, nehodlám dále tuto svoji úvodní řeč rozšiřovat a tím ji považuji k tomuto tisku za skončenou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Marie Machatá.

 

Poslankyně Marie Machatá: Dovoluji si v této chvíli také sdělit, že mé úvodní slovo by bylo velice obdobného charakteru jako předchozí, čili nemám dalšího komentáře.

Pokud tento bod mohu považovat za zahájení obecné rozpravy…

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ne, obecná rozprava ještě nebyla zahájena. To jsem se chystala učinit poté, co ukončíte své vystoupení jako zpravodajka.

 

Poslankyně Marie Machatá: Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V tuto chvíli otevírám sloučenou obecnou rozpravu k oběma uvedeným bodům.

Jako první se do ní přihlásil pan poslanec Zdeněk Jičínský, připraví se pan poslanec Jaroslav Štrait.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP