(18.00 hodin)

(pokračuje Havlíček)

Můj zájem o tuto problematiku má prosté odůvodnění. Dne 21. března t. r. se v Havlíčkově Brodě konala přednáška pana Doležala k drogové problematice. Přednáška se konala pod patronátem ředitele Havlíčkova gymnázia, který upozorňoval studenty na její konání, uvolnil je z vyučování a sám se jí s pedagogickým sborem zúčastnil. Přednáška nebyla určena pro veřejnost. Zúčastnili se jí pouze studenti tohoto gymnázia již od tercie. Konání přednášky nebylo předem konzultováno ani se školským úřadem, ani s okresní protidrogovou koordinátorkou. Na přednášce nebyli studenti upozorněni na rizika spojená s užíváním měkkých drog, ani nezazněl jiný názor na tuto problematiku. Pan Doležal prezentoval sám sebe jako uživatele drog, především marihuany - tvrdil, že měkké drogy se dají zvládnout, že jsou drogami mladé generace a že starší generace reprezentovaná jejich rodiči tomu prostě nemůže rozumět. Následná reakce studentů jednoznačně potvrzuje negativní dopad této přednášky. Část studentů se rozhodla - zatím jen slovně - pěstovat a užívat marihuanu, někteří aspoň poprvé v životě koupili cigarety.

Dopad přednášky vidím i ve zhoršení mezigenerační komunikace, což může mít dopad i v oblasti protidrogové prevence. Tato školní povinná akce byla nepochybně pouze jednostranně zaměřena. Nešlo o diskuse.

Obecně si myslím, že nejdůležitější část prevence je v dostatku informací o drogách podávaných co nejméně formální formou. Nepolemizuji zde o akademických schopnostech pana Doležala, ale myslím si, že není tím pravým člověkem, který je vhodným jednostranně podávat svým vlastním přesvědčením zkreslené informace. Z toho vyplývá i moje další otázka. Z jakých prostředků byla tato přednáška financována, kolik stála a jaký pan ministr vidí její smysl pro protidrogovou prevenci na školách.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Využil jste i prodlouženého času. Jako další v pořadí je pan poslanec Tomáš Kvapil, který interpeluje ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita - zde máme oba dva aktéry tohoto klání. Takže prosím, pane poslanče, máte slovo. Připraví se pan poslanec Štrait, který interpeluje pana ministra Jana Kavana.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Nevím, čemu vděčím za to štěstí, že zde je interpelovaný ministr, když ostatní členové vlády se chovají tak, jak jsme to viděli.

Vážený pane ministře. Pilotní program pro mikroregion Haná, respektive jeho druhá etapa, využívající bezmála 60 mil. Kč z prostředků Evropské unie, programu Phare, dosud nebyla otevřena. Příčinou je přepracovávání dokumentace a její konzultování s delegací Evropské komise.

Dnes je 18. května, přitom v odpovědi na mou interpelaci na ministra pro místní rozvoj podanou dne 26. ledna t. r. je uvedeno: "Lze očekávat, že bude možné program mikroregionu Haná otevřít nejpozději počátkem března roku 2000." Ptám se, kde lze hledat příčinu tohoto zpoždění. Návrh příslušné dokumentace se zapracovanými připomínkami byl předán na evropskou delegaci 31. března t. r. Ptám se, jak je dohlíženo ze strany ministerstva pro místní rozvoj na spolupráci s delegaturou ve věci rychlé odpovědi.

Dále. Ve státním rozpočtu pro letošní rok je na financování programu určena částka asi 25 mil. Kč. Opět se ptám, jak jsou zajištěny mechanismy pro využití těchto prostředků v souladu s cíli pilotního programu tak, aby se neopakovala situace z loňského roku, kdy tyto finance měly omezenou platnost a mohly být využity jen určitými subjekty díky rozpočtovým pravidlům. Pilotní program bude ukončen k 30. 6. roku 2001. Koncem tohoto období bude region disponovat určitou kapacitou odborníků v regionálních orgánech se znalostí mechanismů používaných při podpoře regionálního rozvoje v zemích Evropské unie.

Proto se ptám, jak bude zajištěno plynulé pokračování činnosti orgánů založených v rámci pilotního programu a využití jejich zkušeností pro ukončení programu. Obdobné otázky se vztahují i k pilotnímu programu mikroregionu Jeseníky.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Odpoví ministr pro místní rozvoj, pan ministr Petr Lachnit.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Petr Lachnit: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, pane poslanče. V mikroregionu Haná, zahrnujícím okresy Olomouc, Prostějov a Přerov, jsou realizovány pilotní programy jako příprava na budoucí využívání strukturálních fondů. Nebudu unavovat čísly, oba je známe, čísla těchto programů - ale jeden tento program je v podstatě sekretariát pro ověřování strukturálních fondů, který má být ukončen v listopadu r. 2000. Druhý program je investiční podpora pro mikroregion Haná v objemu 1 695 000 euro. Tento program, jak jste správně říkal, by měl být ukončen v červnu 2001.

První verze dokumentace byla předána delegaci Evropské komise k posouzení a potvrzení v říjnu 1999. Připomínky obdrželo ministerstvo počátkem ledna 2000. Předané připomínky se týkaly mimo jiné i koncepčního programu, tzn. například nebylo doporučeno využívat - nebo bylo doporučeno využívat stávajícího grantového schématu realizovaného v programu Phare CDC - …(?) Corporation - přeshraniční spolupráce, a nepoužívat tedy metodu přímých kontaktů mezi centrem regionálního rozvoje - investor. Neprodleně po obdržení těchto připomínek se začaly přepracovávat veškeré dokumenty tak, aby požadavkům odpovídaly a práce probíhaly v pracovním týmu, kde byli zástupci příslušného odboru Ministerstva pro místní rozvoj, Centra pro regionální rozvoj jako implementační agentury a pracovní skupiny při Ministerstvu pro místní rozvoj, která má zajímavý název Tas Fos(?). Tento přepracovaný materiál byl předán delegaci Evropské komise 31. 1.2000. Vyjádření delegace obdrželo ministerstvo 10. března 2000 a v tomto vyjádření nejsou obsaženy připomínky finančního manažera delegace Evropské komise.

Stejně jako v té předchozí etapě byly proto ihned započaty nezbytné práce na přepracování části dokumentace, kdy byly požadovány zejména větší specifikace jak kvalitativních, tak kvantitativních kritérií, podle kterých budou vybírány projekty v regionu. V této souvislosti je třeba si uvědomit, že některé připomínky delegace Evropské komise, resp. jejich zapracování do textu dokumentace programu vyžaduje schválení řídícím a monitorovacím výborem, což i při velmi vstřícném operativním přístupu členů těchto výborů vyžaduje určitý čas. Proto se podařilo další přepracovanou verzi dokumentace programu předat 31. 3. 2000 na delegaci Evropské komise. A poslední údaj mám z 11. května 2000, kdy pan Stephan Collins(?) z investiční sekce delegace EK potvrdil, že by neměly nastat větší problémy, které by neumožňovaly tuto dokumentaci schválit, a že smlouva s regionální agenturou pro rozvoj střední Moravy jako správcem grantu pro tento program a Centrem pro regionální rozvoj, tzn. implementační agenturou při Ministerstvu místního rozvoje, bude uzavřena nejpozději do 30. června 2000, což je konečný termín pro uzavření této smlouvy.

Co se týče dalších záležitostí, které jste vznesl, jako jak bude nakládáno po ukončení programu s odborníky, kteří snad v regionu jaksi budou pracovat a budou začleněni do oněch týdnů - na to já nedokáži v této chvíli odpovědět, protože žádný takovýto konkrétní program nelze zaručit. Nelze zaručit ani, že ti lidé třeba v tom regionu nějaké roky ještě zůstanou, ale rozhodně nehodláme zbytečně ztrácet odborníky, pokud budou vyškoleni, a zajisté přejdou na další a další programy, protože není to jen otázka předvstupních fondů Evropské unie, ale potom vlastně všechno přejde nebo většina těchto podpor přejde pod fond vlastně koheze(?) a přemění se ve fond vstupní, až jako budeme rovnoprávní členové přijati do Evropské unie. Pevně věříme a jistě i vy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Táži se, zda pan poslanec Kvapil hodlá vystoupit s doplňující otázkou. Prosím, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP