(16.20 hodin)

(pokračuje M. Zeman)

S tím Ministerstvo životního prostředí nemá co dělat.

Byla rovněž vyřešena problematika dálnice D8. I Ministerstvo životního prostředí opustilo takzvanou tunelovou variantu, kterou předtím vehementně prosazovalo. Ona by sice byla o tři kilometry kratší, ale nejenže by stála o tři miliardy více, ale díky naší byrokracii a nutnosti nových a nových povolení by se stavba této dálnice prodloužila zhruba o pět až šest let. I zde tedy došlo k dohodě a problémy byly odstraněny.

V rámci odpovědi na vaši čtvrtou otázku bych rovněž upoutal vaši pozornost na fakt, že pan ministr Kužvart se dostal do rozporu s ekologickými aktivisty právě ve věci kácení stromů zasažených kůrovcem v první zóně šumavského národního parku. Rozhodně to tedy není ministr, který by nekriticky podléhal všem ekologickým aktivitám. Z toho vyplývá, že pokud jde o vaši čtvrtou otázku - závěrem se ještě vrátím k té třetí -, chtěl bych konstatovat, že se domnívám, že pan ministr Kužvart nepůsobí České republice škody. Naopak, jak jsem uvedl některé konkrétní příklady, jí daleko spíše prospívá. Má samozřejmě jako racionálně uvažující ekolog právo na svůj názor, a jak říkal Voltaire - doufám, že jste i literární historik, pane poslanče - "i když s vaším názorem nesouhlasím, udělám vše pro to, abyste ho mohl zastávat". Tímto názorem se ve vládě řídím i já.

A nyní pokud jde o vaši třetí otázku - mohu vám dokonce předat, není to nic tajného, dopis pana ministra Kužvarta, který mě ujišťuje, že záležitosti, které se týkají EIA, ať jde o objekt pomocných provozů v Temelíně, nebo některé další záležitosti, tak pan ministr Kužvart v závěru svého podrobného dopisu říká, že zde nemůže vzniknout pro uvedení JETE do provozu žádné riziko, a protože se nechci pokoušet vnášet rozkol do vašich semknutých stranických řad, chtěl bych citovat stanovisko vašeho stranického kolegy pana poslance Beneše, který nedávno právě s touto podle platných zákonů prováděnou kontrolou, tedy kontrolou EIA, sám vyslovil souhlas. Pan poslanec Beneš není z Olomouce, ale je z Budějovic, takže má k Temelínu podstatně blíže, možná i tematicky.

Nechci vás zdržovat výčtem oněch změn, které tady mám před sebou a znovu opakuji - budete-li si přát, velice rád vám tento seznam sám ihned teď na místě předám.

Dovolte mi zcela závěrečnou poznámku. Každý, kdo hájí určité zájmy, má za sebou určitou strukturu organizací. To je normální, a pokud se ten člověk nejmenuje zrovna Don Quijote, bylo by podivné, kdyby taková struktura podpůrných organizací neexistovala, nehledě na to, že i Don Quijote měl svého Sancho Panzu. Nicméně srovnám-li vliv ekologických organizací například s vlivem různých nadnárodních společností - a já bych uvedl například zahraniční farmaceutické firmy, které tento stát podle vyjádření ředitelky VZP paní Musílkové připravují ročně o 5 miliard Kč jen proto, že bojují proti lékům s prošlou patentovou ochranou - srovnám-li tento vliv s dalšími majetkově silnými skupinami, nejrůznějšími mafiemi včetně ruských, tak si myslím, že z hlediska své finanční vybavenosti jsou ekologické organizace nesrovnatelně chudší a daleko méně materiálně vybavené, a o to větší musí být jejich přesvědčivost.

Byl jsem jedním z těch, na koho ekologické organizace nadávají, pane poslanče, nicméně pokud cenu Ropáka roku udělili bývalému primátorovi Liberce - rovněž z vaší strany - za geniální nápad výstavby spalovny toxických odpadů v tomto městě, pak si myslím, že i tyto ekologické organizace mají v naší společnosti své místo.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane předsedo vlády. Táži se pana místopředsedy, zda se hlásí s doplňující otázkou. Ano.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane premiére, děkuji za vaši vyčerpávající odpověď, nicméně považuji za potřebné jednu část vašeho vystoupení uvést na pravou míru. Nazval jste mě novým poslancem životního prostředí. Rád bych sdělil, že moje interpelace nebyla orientována směrem k životnímu prostředí v České republice. To bych interpeloval přímo pana Ministra Kužvarta. Šlo mi o to, zda vy jako předseda vlády víte, co dělají členové vaší vlády. Já nesdílím hodnocení práce, které jste prezentoval směrem k panu ministru Kužvartovi, a doporučuji, abyste si na něj dával větší pozor.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji za doplňující otázku. Pan premiér se hodlá vyjádřit.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče, každý řídí vládu svým stylem. Dovedu si představit vládu založenou na principu "one man show". Dokonce mám takové temné tušení, že taková vláda tady už kdysi byla. Je to vláda, kdy všichni ostatní jsou sluhové a všichni ostatní mimo tuto vládu jsou nepřátelé. Toto je vláda demokratická, kde si vážíme mínění druhých, i když spolu nesouhlasíme.

Nebudu si dávat pozor na své ministry, budu je nutit k vyšším a vyšším výkonům, nesrovnatelně vyšším, než byl výkon vašeho bývalého ministra životního prostředí, hluboce a trvale mlčícího Františka Bendy. Myslím, že kdybych měl ve vládě takového ministra životního prostředí, tak na něj bych si právě díky jeho totální nečinnosti opravdu musel dát pozor.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane premiére.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych přednesl jedno usnesení, které se týká jednání Poslanecké sněmovny, které jsme přijali na své 24. schůzi dne 5. dubna 2000: "Nebyly-li podány nebo jsou již projednány ústní interpelace určené předsedovi vlády i ústní interpelace určené ostatním členům vlády podle § 111 odstavce 1 zákona číslo 90/95 sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, může Poslanecká sněmovna projednávat ve zbývajícím čase další body schváleného pořadu schůze."

Vzhledem k tomu, že byly vyčerpány ústní interpelace na předsedu vlády, což se stalo poprvé za dobu osmi let, kdy já sedím v Poslanecké sněmovně, a nebylo to avizováno před vyhlášením ústních interpelací, chci na to pouze dnes upozornit, protože se může stát, že při příštím jednání sněmovny budeme pokračovat v projednávání schválených bodů.

Vzhledem k tomu, že nám zbývá půl hodiny a další pevně zařazený bod programu, který se týká voleb do Poslanecké sněmovny, je velice náročný, nezbývá mi nyní nic jiného než vyhlásit třicetiminutovou přestávku a přerušit projednávání do doby podávání ústních interpelací na ostatní členy vlády. Vyhlašuji přestávku do 17.00 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno v 16.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP