(12.20 hodin)

(pokračuje C. Svoboda)

Z tohoto důvodu lze uvítat tento návrh a samozřejmě v obecné poloze jej podpořit v naději, že budou potom přijaty pozměňovací návrhy, které budou předloženy v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Druhým přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, při projednávání této věci na ústavně právním výboru jsem navrhoval, aby tak, jak je to třeba zvykem ve Spolkové republice Německo, jedním ze zdrojů příjmů politických stran byly příspěvky jejich členů zvolených do určitých orgánů. Mám na mysli poslance, senátory, příp. další podobné funkcionáře. Požádal jsem tehdy zástupce Ministerstva vnitra, aby s tímto návrhem pracovali, aby se stal součástí konkrétního pozměňovacího návrhu. Z nějakých důvodů se tak nestalo, čili upozorňuji na tento problém teď v rámci obecné rozpravy.

Abyste viděli, že si nevymýšlím, cituji § 24 tzv. stranického zákona Spolkové republiky Německo, kde se uvádí, byť ten zákon má jinou koncepci, jiné členění, uvádí se tam, z čeho musí strana dávat vyúčtování. A tam se uvádějí členské příspěvky a za druhé příspěvky členů frakcí a podobné pravidelné příspěvky.

Dávám to v rámci obecné rozpravy k úvaze a v rámci podrobné rozpravy potom dám určitý pozměňovací návrh. Žádal bych ale oba zpravodaje o spolupráci, pokud by můj návrh nebyl přesně formulován, aby na něm pracovali, tak aby se dal hlasovat v rámci organického začlenění do pozměňovacích návrhů, které jsou předmětem tisku.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má kolega Dalibor Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, nebudu hovořit dlouho, neboť cítím, že politická dohoda především nejsilnějších politických stran nad tímto návrhem zákona je velmi pevná a způsob a výsledek projednávání v ústavně právním výboru mě o tom přesvědčuje.

Naděje, že tato novela zákona přispěje k čistším způsobům financování politických stran a k větší průhlednosti, podle mého přesvědčení tímto návrhem zákona naplněna není. Při projednávání v ÚPV jsme se pokoušeli předložit některé pozměňovací návrhy tak, aby způsob financování politických stran podle tohoto zákona byl poněkud - abych řekl slušné slovo - mravnější než doposud a mravnější než tak, jak je navrhováno v tomto návrhu zákona. Bohužel jsme úspěšní nebyli. Shoda zejména stran, které měly, případně ještě mají s čistotou financování svých politických stran (problémy?), byla jednoznačná. Přesila hlasovací také jednoznačná. Proto si nemyslím, že by měly mít šanci být úspěšné případné pozměňovací návrhy v podrobné rozpravě ve druhém čtení. Proto si myslím i nadále, že tak jak je novela navržena, tak jak prošla ústavně právním výborem, je pro nás nepřijatelná. Nebudu říkat všechny důvody, uvedu příkladmo jenom jeden - možnost financování politických stran právnickými osobami. Podle našeho názoru je to nemravné a nemorální. Takových věcí tam zůstalo daleko víc.

Prostě zakončím své slovo tím, že dávám návrh na zamítnutí, ačkoliv si dovedu spočítat, jak úspěšný bude při hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Další přihlášku do obecné rozpravy nemám, obecnou rozpravu proto končím.

V rozpravě zazněl návrh pana poslance Dalibora Matulky na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

O slovo požádal ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, chtěl bych využít této příležitosti před závěrečným hlasováním, protože v případě schválení návrhu na zamítnutí by to bylo závěrečné hlasování, k tomu, abych jenom krátce zareagoval pouze na vystoupení pana kolegy Dalibora Matulky. K ostatním diskusním příspěvkům myslím, že není zapotřebí, abych se vyjadřoval.

Byl bych rád, aby moje vystoupení bylo důkazem toho, že nechceme tento zákon pojímat jako něco, co pojmenoval pan kolega Matulka dohoda dvou nejsilnějších politických stran a snaha nějakých způsobem válcovat menšinu v Poslanecké sněmovně k přijetí zákona, který má nějaké pochybné účely, jak to bylo naznačováno, nebo alespoň, že jde o zákon, který nenaplňuje účel, ke kterému byl předestřen. Chtěl bych říci to, co tady zaznělo ve vystoupení pana kolegy Cyrila Svobody - ambicí tohoto vládního návrhu zákona není vyřešit všechny problémy, které jsou spojeny s financováním politických stran. Tuto ambici si ani nemůžeme dát, protože v tak krátké době, v jaké byl připravován jak poslanecký návrh, tak i vládní návrh, šlo postihnout jen některé problémové body financování politických stran, ale rozhodně nemůžeme říci, že zákonnou úpravou jsme schopni preventivně odstranit všechny možné problémy.

Byl bych rád, kdyby si toho byli všichni vědomi a přistupovali k tomuto návrhu jako k návrhu zákona, který nepochybně přispěje ke zprůhlednění financování a nepochybně přispěje k odstranění některých procesních nejasností. To je smysl tohoto zákona a tento smysl bude naplněn, pokud zákon bude přijat ve znění pozměňovacích návrhů, které byly schváleny ústavně právním výborem nebo rozpočtovým výborem. Ale v každém případě tento zákon směřuje ke zlepšení tohoto stavu. Musíme si být vědomi toho, že určité problémy zůstanou nepostiženy. (Ve sněmovně je velký hluk - volná zábava.) Musíme si být vědomi toho, že ne všechny problémy lze postihnout zákonem. V mnoha případech je to o etice, v mnoha případech je to o tom, kam až jsou ochotny politické strany zajít. Myslím si, že poslední vývoj v České republice přispěje nepochybně k tomu, aby i v tomto směru se chování politických subjektů postupně zlepšovalo.

Chtěl jsem původně zareagovat na připomínku o čistotě - nečistotě financování politických stran, ale asi bych rozvířil politickou diskusi na téma původu majetku Komunistické strany Čech a Moravy a myslím, že to by neprospělo příliš kultuře našeho jednání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře.

 

Vzhledem k tomu, že zjevně všichni, kteří se chtějí zúčastnit hlasování o tomto návrhu, jsou přítomni v Poslanecké sněmovně, zahajuji hlasování s pořadovým číslem 62 a ptám se, kdo je pro předložený návrh zamítnout, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 183 pro návrh 20, proti 148. Návrh nebyl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám tři písemné přihlášky - pana poslance Krásy, Bendy a Svobody. V tomto pořadí prvnímu jmenovanému uděluji slovo.

 

Poslanec Václav Krása: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, jako jeden z předkladatelů poslaneckého návrhu novely zákona o sdružování v politických stranách a hnutích si dovoluji předložit některé pozměňovací návrhy k předloženému a projednávanému vládnímu návrhu.

Pozměňovací návrh č. 1: Bod 3 zní: "V § 6 odst. 2 písm. b) se za bod 8 vkládá nový bod 9, který zní:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP