(17.10 hodin)

(pokračuje Buzková)

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 43, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 43 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 183 poslanců pro vyslovilo 66 a 83 bylo proti. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslance.

Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 79/1997 Sb., o léčivech a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů, zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu podle sněmovní tisku 407/4.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 44 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 44 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 182 vyslovilo 125 a 33 bylo proti. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Dalším bodem je

 

6.
Návrh zákona o okresních úřadech
/sněmovní tisk 424/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 424/4.

Vítám mezi námi senátora Jiřího Vyvadila.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové. Budu mít oproti mým kolegům poměrně jednodušší situaci, protože mé stanovisko bude kladné ve vztahu k pozměňovacím návrhům, které přijal Senát při projednávání návrhu zákona o okresních úřadech.

Změny, které Senát přijal, byly čtyři. Všechny čtyři podle názoru předkladatele jsou návrhy víceméně legislativně technického charakteru, které ale vedou ke zpřesnění textu zákona a budou znamenat kvalitativní posun k lepšímu v konečném znění zákona.

Pozměňovací návrhy, které přijal Senát, se vztahují ke třem tematickým okruhům, přestože jsou čtyři návrhy. Jeden se týká určitého zpřesnění § 11 písm. a), kde se vlastně hovoří o tom, jakými předpisy se okresní úřady řídí. Dikce, kterou schválila Poslanecká sněmovna, v tomto návrhu byla totožná jako u některých obdobných právních předpisů, nicméně návrh Senátu, který směřuje k nahrazení slov "právními předpisy vydanými na základě zákona" nahradit "jinými právními předpisy", směřuje k rozšíření, které je žádoucí v právním státě, a text, který navrhuje Senát, směřuje vlastně k naplnění účelu, který sledoval předkladatel.

Co se týče druhé změny, která se vztahuje k § 20 a k § 22, i tam doporučuji vyslovit souhlas, neboť se jedná o zpřesnění pojmu, kdy i v textu zákona, který schválila Poslanecká sněmovna, se užívá pojem "přerušení pracovního poměru", a tento pojem není znám z českého právního řádu, a že text, který předkládá Senát, je přesnější.

A třetí tematický okruh se týká oblasti účinnosti, resp. vyplnění jakéhosi hluchého prostoru pro právní rámec fungování okresních shromáždění v době od prvních voleb do krajských zastupitelstev do 1. 1. 2001, kdy nabude účinnosti tento zákon. Tam tedy směřuje pozměňovací návrh Senátu, který podle mého názoru směřuje k vylepšení situace, a i tento doporučuji.

Znamená to, že až se bude hlasovat o celku pozměňovacích návrhů, je - znovu opakuji - stanovisko předkladatele kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Stanislavu Grossovi.

Nyní se táži zpravodaje výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pana poslance Radko Martínka, zda se chce k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit. Je tomu tak, pan poslanec má slovo.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové. Připojuji se k tomu, co tady řekl ministr vnitra. Senát ve svých pozměňovacích návrzích v podstatě zpřesnil některou terminologii, která byla v zákoně uvedena. Zpřesnění slouží ku prospěchu tohoto zákona, a proto doporučuji, aby Poslanecká sněmovna schválila tento návrh zákona ve znění přijatém Senátem.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám rozpravu, ve které jako první vystoupí senátor Jiří Vyvadil, kterému udílím slovo.

 

Senátor Jiří Vyvadil: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové. Velice málokdy zde odůvodňuji senátní návrhy zákonů, ale musím říci, že vždycky mám to štěstí, že jak zpravodaj, tak ministr podpoří onen návrh, který chci předložit. Mám pocit, že je tedy nadbytečné, abych jej vysvětloval, snad alespoň jenom první pozměňovací návrh.

Pokud by zůstal text v té podobě, v jaké byl schválen v původním znění, nepochybně by se nemusely okresní úřady cítit vázány nařízeními vlády, což asi je zcela zjevně chyba. A tady už z tohoto důvodu by zřejmě celý komplex pozměňovacích návrhů měl být přijat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu senátorovi Jiřímu Vyvadilovi.

Ptám se, zda se dále někdo hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím. Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Není tomu tak. Ani pan zpravodaj si nepřeje přednést závěrečné slovo.

Přistoupíme tedy k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o okresních úřadech podle sněmovního tisku 424/3, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 424/4.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 45 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 45 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 185 poslanců vyslovilo 118 a 49 bylo proti. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP