(16.50 hodin)

(pokračuje Zapletal)

Bod 10, § 82. V odst. 8 se dává možnost uživateli, pokud obdrží enormní účet, za specifikovaných podmínek právo na odklad platby do vyřízení reklamace nebo ukončení správního řízení.

Bod 13, § 96. Nové znění určuje Úřad výkonu státní inspekce telekomunikací a výkon provádějí pověření pracovníci úřadu.

Bod 14, § 97. Senát zde doplňuje sankce za nesplnění lhůt služeb v § 76.

Bod 15, § 101. Poplatky za přidělené kmitočty Senát směřuje do státního rozpočtu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, věřím, že zvážíte snahu Senátu přiblížit znění tohoto zákona směrnici Evropské unie a pozměňovací návrhy budete akceptovat. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu senátoru Zapletalovi. Dále se přihlásil do rozpravy pan poslanec Vladimír Mlynář.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, vážený nepřítomný - již přítomný - pane ministře, přes ostentativní nezájem Poslanecké sněmovny o tento bod mi dovolte říci jen tři poznámky.

Senátní návrh udělal malý, nicméně krůček k liberalizaci českých telekomunikací. V tomto smyslu si myslím, že bychom měli podpořit návrh tak, jak nám ho vrátil Senát. Opakuji znovu - je to malý krůček, ale alespoň nějaký.

Pan ministr zde řekl, že Telecom, a že on v to věří, bude liberalizovat fakticky telekomunikační prostředí mnohem dříve, než mu to tento zákon nařizuje. Musím říci, že by to byl první monopol na světě, který by něco takového učinil, a myslím, že to vědí jak kolegové z levé části politického spektra, tak z pravé části politického spektra. Byl by blázen, kdyby umožnil konkurenci vstup na trh dříve, než mu to nakáže zákon.

Zákon, tak jak jsme ho schválili v Poslanecké sněmovně, je zákonem, který vychází vstříc jedině a pouze monopolu Českého Telecomu, nikoli našim voličům, nikoliv uživatelům telefonních stanic.

A poslední poznámka. Pan ministr zde řekl, že návrh zákona není v rozporu s Evropskou unií, resp. s její direktivou. Z formálního hlediska má pravdu. Nicméně před několika málo týdny se konal lisabonský summit Evropské unie, kde Evropská unie jednoznačně doporučila všem zemím liberalizovat telekomunikační prostředí co nejdříve.

Tento zákon možná není z formálního hlediska v rozporu s direktivou Evropské unie. Je však v rozporu se zájmy našich voličů. Je v rozporu se zájmy těch, kteří volí sociální demokracii a kteří mají zájem na tom, aby telekomunikační služby byly co nejlevnější a dostupné i pro sociálně slabé. Není v zájmu voličů Občanské demokratické strany ani stran čtyřkoalice, kteří mají zájem na tom, aby byly služby dostupné a levné. Je to zájem všeobecný a je škoda, že tato sněmovna bude hlasovat pro monopol, nikoli pro zájmy voličů v této zemi. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Mlynářovi. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím.

Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Je tomu tak. Slovo mu udílím.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové, má závěrečná řeč bude velmi stručná.

Chtěl bych říci, že ti, co požadují plnou liberalizaci, pokud možno od včerejška, nemluví v zájmu voličů, nemluví v zájmu uživatelů bytových stanic, kterými se ohánějí. Mluví v zájmu některých podnikatelských skupin a podnikatelských subjektů, které mají zájem především o velké zákazníky, od kterých mohou získat tržby, které je zajímají.

Proto se domnívám, že uvážlivý postup s určitou lhůtou, která je potřebná jak pro technickou přípravu, tak pro konstituování a získání určité praxe nově vznikajícího regulačního úřadu, je v zájmu voličů většiny z nás, která, jak doufám, se vysloví pro původní verzi zákona, tak jak již jednou byla sněmovnou odhlasována. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi. Ptám se pana zpravodaje, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Není tomu tak.

Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, podle sněmovního tisku 390/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 390/6.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 41, kterém zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 41 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 183 vyslovilo 33 a 123 bylo proti. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 42. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 42 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 183 pro vyslovilo 121 a 54 bylo proti. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Paní poslankyně, páni poslanci, vzhledem k tomu, že nám nebyl dosud rozdán schválený pořad schůze, možná by pro vás bylo zajímavé vědět nejbližších alespoň 10 bodů, které budeme projednávat, tedy tak, jak mi byly oznámeny Kanceláří Poslanecké sněmovny.

Nyní budeme projednávat bod 4 v navrženém pořadu schůze, poté bod 5 v navrženém pořadu schůze. Poté budu uvádět body, jak byly na pozvánce. Body 7, 9, 10, 14, 16 a 17.

 

Dalším bodem je

 

5.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 79/1997 Sb., o léčivech a o změnách a doplnění
některých souvisejících zákonů, zákon č. 20/1996 Sb., o péči o zdraví lidu,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 407/4/ - vrácený Senátem

 

Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 407/5.

Vítám mezi námi pana senátora Františka Jiravu.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil za omluveného ministra zdravotnictví Bohumila Fišera místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP