(14.20 hodin)

(pokračuje Václav Havel)

V té Unii skutečně v budoucnu bude muset být zřetelněji oddělena moc výkonná od moci zákonodárné, bude muset být zřetelnější, o čem rozhoduje kdo a jaké jsou přesuny rozhodování z jednoho tělesa na druhé, delegování určitých rozhodovacích pravomocí.

Já mám dojem, že pouze jakýmsi způsobem být nervózní z bruselské nadvlády nemá žádný smysl. Co má smysl, je věcně, klidně, s nadhledem přemýšlet o institucionální podobě Evropské unie a účastnit se všech debat o této podobě. A ty instituce se nezmění pouze teď, na té mezivládní konferenci, která teď probíhá. Tam se určité menší změny provedou, doufejme, že se provedou úspěšně, že otevřou cestu k dalšímu rozšiřování Evropské unie. Ale ty institucionální změny budou pokračovat dál a dál, neboť život bude přinášet nová a nová témata, celý svět se bude určitým způsobem měnit, vyvíjet a samozřejmě i tento bezprecedentní pokus jménem Evropská unie se bude různě dynamicky vyvíjet a vlastně se bude průběžně institucionálně proměňovat. Buďme sebevědomými a zároveň zdvořilými účastníky této diskuse.

To je alespoň můj pocit opřený o bezpočet zkušeností hlavně z mých zahraničních cest, ale i z různých setkání s evropskými státníky, kteří nás navštěvují.

Moje poslední poznámka: Zdá se mi, že k duchovním tradicím Evropy a k tomu velkému souboru hodnot, o nichž říkáme, že jsou vlastně tím společným, co tu Evropskou unii zakládá jakožto společenství hodnot, k těmto tradicím, jak se po staletí vyvíjely, patří i fenomén odpovědnosti. A co to dnes znamená?

Podle mého mínění to bude znamenat v nadcházejících desetiletích a hlavně v nadcházejícím století a v dlouhodobějším výhledu jakousi významnou odpovědnost či spoluodpovědnost za stav této země, této civilizace, této globální a globálně propojené civilizace. Tu odpovědnost Evropa kdysi na sebe brala v nedobré podobě. Chápala ji jako násilný vývoz své kultury, svého náboženství, svých civilizačních hodnot do zbytku světa. To byla cesta veskrze chybná.

Vstupujeme do éry multipolárního světa, multikulturního světa, a zdá se mi, že dnes by měla Evropa svou odpovědnost předvést tak, že začne daleko důrazněji, než tomu dosud je, reflektovat problémy tohoto světa, reflektovat jeho hrozby, různá nebezpečí, která se nad ním vznášejí, a pokoušet se jim sama čelit, sama v prostoru své vlastní existence. A způsobem svého bytí může eventuálně dobrým způsobem inspirovat i jiné.

To byla má poslední poznámka na adresu našeho přibližování Evropské unii.

Já přeji této Poslanecké sněmovně mnoho úspěchu v tom, aby ještě do parlamentních prázdnin stihla přijmout kvalitní a dobré zákony, které nás opět o krůček této Evropské unii přiblíží.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk sněmovny kromě klubu poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážená sněmovno, dovolte mi, abych jménem vás všech poděkoval panu prezidentovi za jeho slova. Chtěl bych jeho slova ocenit, chtěl bych ho ubezpečit, že Parlament velmi intenzivně pracuje, chtěl bych ho ubezpečit, že si je vědom svých úkolů, své zodpovědnosti. Chtěl bych ho ubezpečit, že se nedá zviklat tímto krásným počasím k tomu, aby nepracoval, chtěl bych ho ubezpečit, že i tato Poslanecká sněmovna má eminentní zájem dát Evropské unii jasný signál o kvalitě naší připravenosti na vstup do Evropské unie.

(K prezidentu republiky:) Slova, která jste zde pronesl, velmi často na schůzích této sněmovny znějí, a myslím, že jsme všichni pozorně poslouchali a můžeme říci, že se na mnoho z těchto věcí díváme velmi, velmi obdobným způsobem.

Vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, protože má pan prezident další neodkladný program, dovolte mi, abych se za vás za všechny s ním v tuto chvíli rozloučil, ještě jednou mu poděkoval a poprosil paní místopředsedkyni, aby pana prezidenta doprovodila z naší budovy. (Poslanecká sněmovna povstává a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny doprovází prezidenta republiky při jeho odchodu ze sněmovny.)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím, aby se hluk ve sněmovně nezvýšil neúnosným způsobem, protože budeme pokračovat v naší práci.

Především bych vás prosil, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, popřípadě mi oznámili, kdo žádá, aby obdržel náhradní kartu. Žádné zprávy tohoto typu zde zatím nemám.

Nejprve tedy přistoupíme k určení ověřovatelů, resp. jak vidím v tomto návrhu, ověřovatelek schůze. Navrhuji, abychom určili paní poslankyni Ludmilu Brynychovou a paní poslankyni Olgu Sehnalovou. Má prosím někdo ještě nějaký jiný návrh? Ne-li, pak zahajuji hlasování.

Ptám se, kdo je pro to, aby tyto dvě poslankyně byly ověřovatelkami naší schůze. - Nezlobte se, asi jsem nedostatečně poprvé zmáčkl, proto ještě jednou.

Zahajuji hlasování. - Nezahajuji hlasování. (Veselí v sále.) Může mi někdo poradit, jak manipulovat se zařízením?

Zkusím to ještě jednou s vaším odhlášením. Vidím, že to není úplně v pořádku - zkouška zahájení hlasování ukazuje, že zařízení nefunguje.

Nezlobte se, vážené kolegyně a kolegové, musím vyhlásit desetiminutovou přestávku, než se podaří toto zařízení zprovoznit.

 

(Jednání přerušeno ve 14.29 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP