(Jednání opět zahájeno ve 14.48 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, zahájím naši schůzi, resp. budeme v ní pokračovat. Moc bych vás prosil, abyste se všichni přihlásili svými kartami, abychom opravdu mohli přistoupit k určení ověřovatelů této schůze. Do našeho hlasovacího zařízení se dostala nějaká vlhkost či voda, tak nelijte žádnou vodu do svých hlasovacích knoflíků. (Hluk v sále.)

Znovu navrhuji - prosím o klid, i když rozumím, že toto bylo vhodným důvodem pro zahájení neklidu - abychom určili paní poslankyni Ludmilu Brynychovou a paní poslankyni Olgu Sehnalovou ověřovatelkami této schůze. Už předtím jsem slyšel, že nemá nikdo žádný jiný návrh, takže znovu zahájím hlasování.

 

Kdo je pro tyto ověřovatelky, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 153 poslanců 143 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že ověřovatelkami 25. schůze sněmovny jsme určili poslankyně Brynychovou a Sehnalovou. Prosím jmenované ověřovatelky, aby zkontrolovaly přihlášené poslance na ústní interpelace se seznamy v počítači, dohlédly na jejich losování s tím, že jako obvykle seznamy s vylosovaným pořadím nám budou dodány do lavic.

Sděluji za prvé dodatek, že pan poslanec Vejvoda má náhradní kartu č. 12. (Hluk v sále.) Prosím o klid.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci. Kvůli zahraničním cestám poslanci Payne, Titz, Exner, Němec, Ransdorf, Svoboda, Štěpová, Turek, Karel Vymětal a Zahradil. Z důvodu nemoci či lázeňské péče poslanci Grulich a Pleva. Z vlády jsou v zahraničí ministři Fišer a Vetchý.

Paní poslankyně, páni poslanci, chtěl jsem konstatovat, že jak všichni víte, prezident republiky jmenoval dne 26. dubna pana Petra Lachnita ministrem pro místní rozvoj - pana ministra zde vidím - a pana Jaromíra Schlinga ministrem dopravy a spojů. Bohužel ho zde v tuto chvíli nevidím. Dovolte mi jménem svým - pan ministr přichází - a jistě i jménem vás všech, abych oba nové členy vlády mezi námi uvítal a abych jim popřál v jejich práci mnoho úspěchů. (Potlesk.)

Chci vás v úvodu informovat, že jsme se na mé poradě s místopředsedy sněmovny a předsedy poslaneckých klubů dohodli ohledně pátku, že v pátek odpoledne 19. května budeme projednávat zákony ve druhém čtení až do 16 hodin, přičemž v odpoledních hodinách bude respektována každá žádost klubu o odložení hlasování.

Přistoupíme ke stanovení pořadu 25. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Chci vás informovat o usnesení organizačního výboru č. 281, jímž byl stanoven termín a pořad schůze. V bodu B tohoto usnesení organizační výbor doporučuje Poslanecké sněmovně zařadit na pořad schůze vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/95 Sb., o volbách do Parlamentu ČR, ve druhém a třetím čtení v okamžiku, kdy bude splněna zákonná lhůta pro projednání ve výborech. Protože lhůta uplyne dnes, avizuji toto doporučení sněmovně, protože očekávám, že s tímto návrhem některý z poslanců zítra vystoupí.

Ještě bych chtěl sdělit, že jsem obdržel mimořádně obsáhlý dopis ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, který z řady různých proměnlivých důvodů žádá, aby jeho body byly projednány v podstatě ve dvou dnech, a to takto: aby body 25, 26, 50 a 125 byly projednány ve středu 17. 5. jako prvé čtyři body po polední přestávce a body 95, 96 a 120 ve středu 24. 5. jako prvé body programu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP