(18.00 hodin)

(pokračuje Fencl)

Z toho bylo vypořádáno naturálně, tedy bezplatným převodem jiných pozemků z vlastnictví státu do vlastnictví oprávněných osob, 27 914 ha a poskytnutím finančních náhrad bylo sanováno 9 364 ha.

Ta dobrá zpráva je o tom, že od počátku činnosti Pozemkového fondu ČR byl převeden do vlastnictví oprávněných osob největší objem pozemků v roce 1999, kdy byly uzavřeny smlouvy o převodu pozemků o objemu 8 409 ha, z toho bylo do Katastru nemovitostí ke konci roku vloženo 7 352 ha a v rozsahu 1 137 ha byla poskytnuta finanční náhrada. Celkem tedy bylo v roce 1999 převedeno 9 546 ha za nároky na náhradní pozemky. Vedle toho bylo v tomto roce převedeno dalších 1 379 ha pozemků k vypořádání nároků oprávněných osob za ostatní náhrady. Snad je to důkaz toho, že eminentním zájmem resortu i mne jako předsedy prezidia Pozemkového fondu je urychlit restituční proces tam, kde nemůže být realizován v původním majetku a kde musí být řešen náhradními pozemky.

K vašim otázkám: Za prvé jste se ptal, pokud jsem to stačil zachytit, na to, že došlo ke konfliktu dvou zákonů, zákona 95 a 229. Ptáte se, kdy vydáme metodický pokyn, v němž budou upřesněny restituce. Já vám mohu sdělit radostnou informaci, že už jsme to dávno udělali. Metodický pokyn, který je k dispozici, říká, že nejdříve veškeré státní pozemky musí být nabídnuty neuspokojeným restituentům, a teprve ty, které nebudou vyžádány, budou následně přeceněny a budou nabídnuty k prodeji. To znamená, když to vezmeme v absolutním teoretickém množném čísle, jestliže je k dispozici 800 000 ha půdy, teoreticky všechna tato půda bude nabídnuta pro náhradní restituce do jejich vypořádání, které se dnes točí někde kolem - jak jsem říkal před chvílí - čísla, které vznikne z čísla 92 193 po vydání 40,4 %, a připusťme, že tam může dojít ještě k určitému náběhu restitučních nároků u nerozsouzených případů, ale nebude to v žádném případě významná částka. Tedy to, po čem voláte, je v tuto chvíli realizováno a bude ještě realizováno.

Poněkud složitější situace je ve vaší otázce, která směřuje k tomu, proč jsme možná omezili v tomto pokynu vydávání 25 procenty řádně pronajaté a obhospodařované půdy a kdy zrušíme toto rozhodnutí. Protože chci být velmi korektní, obecně konstatuji, že každé omezení bránící volnému pohybu kapitálu, resp. v daném případě trhu s půdou jako základního výrobního prostředku v zemědělské prvovýrobě, je jakousi překážkou volného trhu a omezuje konkurenceschopnost subjektu v této ekonomické aktivitě. Nicméně je nezbytné podle mého názoru vzít v úvahu, že aplikace omezení 25 procent byla vedena snahou po vytvoření alespoň přechodné podnikatelské jistoty pro jednotlivé subjekty, které provozují zemědělskou výrobu a které privatizovaly zemědělský majetek a splácejí jej v převážné míře v průběhu do 20 let dle stanoveného splátkového kalendáře.

V privatizačním procesu administrovaném Pozemkovým fondem ČR ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR a Ministerstvem financí ČR je zhruba 70 až 80 % subjektů, které privatizovaly zemědělský majetek k provozování zemědělské výroby. Jejich splátkový kalendář končí převážně kolem roku 2015 a v současné době mají splaceno řekněme velmi hrubým odhadem 30 % z kupní ceny tohoto majetku. Odejmutí uživatelského práva k půdě v případě převodu jinému subjektu u podstatného podílu pronajaté půdy může - a já říkám, že musí - zásadním způsobem ohrozit zejména z ekonomického hlediska existenci subjektu, který má půdu pronajatu, a tím v logice věci i znemožnit splácení majetku privatizovaného tímto subjektem.

Navíc lze uvést, že 25procentní omezení u pronajaté půdy, kterou lze veřejně nabídnout, platí jen pro ty subjekty, které nejsou dlužníky Pozemkového fondu ČR, to znamená, že nebrání - a to zdůrazňuji - v selekci, resp. ve vyřazení z hospodářské soutěže těch subjektů, které své závazky vůči Pozemkovému fondu ČR neplní. Pozemkový fond ČR má v současné době ve správě zhruba 850 000 ha státní zemědělské půdy. Počítejme spolu: to znamená, že 25 % půdy, kterou lze nabídnout, představuje zhruba 210 000 ha. Tato výměra je tedy řekněme přes palec čtyřnásobná v porovnání s dosud nevypořádanými nároky oprávněných osob na náhradní pozemky, řekněme ve výši 54 000 ha. Jestliže uvažujeme s postupným uvolněním předmětných 25 %, toto omezení, nejedná se v současné době o zásadní překážku, která by bránila v restituci náhradních pozemků. Nicméně toto omezení nepovažuji za nic jiného než za aktuální rozhodnutí, které budeme pečlivě sledovat, a kdybychom zjistili, že naše úvahy brání vydávání, resp. uspokojení náhradních restitucí, jistě se touto záležitostí bude výkonný výbor i prezidium Pozemkového fondu zabývat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Táži se, jestli je doplňková otázka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Pane ministře, právě jste odpověděl na obrazovku televizí, že popíráte vlastnické právo oprávněných osob a nadřazujete nad něj nájemní smlouvy s uživateli státního majetku. Ve vydávání pozemků oprávněným osobám po malých, malinkatých částech, k čemuž vede v praxi omezení těch 25 % pronajmuté půdy, je pro oprávněné osoby značně nevýhodné a vlastně jim tak účelově bráníte v rozvoji soukromého hospodaření. Já se vás ptám, proč to tak činíte. A na rozdíl od vás, když jste zde říkal radostnou zprávu, že již 9,5 tisíce ha bylo vyrovnáno, já si myslím, že je to právě přesně důkaz toho, že bráníte vydávání náhradních pozemků oprávněným osobám; a z toho rozsahu celkové půdy že jste doposud nenašel odvahu, chuť a vůli vydat pozemky všechny, je právě toto číslo tristní a je důkazem vašich postojů.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan ministr jistě odpoví.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Pane předsedo, pane poslanče Kučero Miloslave mladší, je mi velmi líto, že nemáte ani tolik trpělivosti, abyste si poznamenal čísla, která jsem si vám dovolil sdělit. Je mi velmi líto, že nemůžete sdílet moji radost, protože se stále pokoušíte hledat problémy tam, kde nejsou. Já znovu zdůrazňuji, že z aktuální poptávky 92 193 ha bylo vydáno 37 276 ha, což je 40,4 %. To je první informace.

Druhá informace je velmi prostá. Já jsem spolu s vámi počítal, že Pozemkový fond ČR má v současné době ve správě 850 000 ha státní zemědělské půdy. To znamená, že 25 % půdy, kterou lze nabídnout, představuje 210 000 ha na poptávku, která je tedy tímto kryta čtyřnásobně, tedy 54 000 ha je reálná poptávka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP