(17.20 hodin)

Ministr dopravy a spojů ČR Antonín Peltrám: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolím si polemizovat s některými tvrzeními, která jsou velmi vzdálena záměrům.

Především - nikdo se nepasuje na rozhodujícího v otázkách výdajů ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Předpokládáme nesmírně malý orgán, který bude koordinovat nejrůznější prostředky.

Pevnost postojů - nemyslím si, že je takový klad, pokud tyto postoje zastávají zcela nesprávné názory. To je normální střetnutí v Evropské unii mezi těmi, kdož chtějí státní rozpočet jako velký chuchvalec, a těmi, kdož chtějí bližší určení, a jsem hluboce přesvědčen, že se prosadí ta druhá myšlenka, poněvadž je to transparentní.

Ale to základní je, že jestliže Evropská komise, Evropská unie má připraven prováděcí plán - někomu se to nelíbí -, tak tedy záměry rozvoje dopravní infrastruktury do roku 2006, tak můžeme těžko na nějaké závazky přistoupit s tím, že se možná dohodne v příštím roce, že Parlament dá podle potřeb stejnou částku, nebo ji také nedá. To by byla úplná negace toho, jak se postupuje v Evropské unii, a já bych moc prosil, aby ti, kteří byli u tohoto ortodoxního postoje, aby toho nechali, protože se domnívám, že tím vzniknou velmi slušné škody pro možnosti dotace naší infrastruktury, která bohužel - ať chceme, nebo nechceme - bude trpět zvýšeným opotřebením integračního procesu v Evropě; nebudeme mít na to úhrady. Nemyslím si tedy, že setrvávání na některých stanoviscích je příliš zdravé.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi Peltrámovi. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím.

Předseda Poslaneckého klubu KDU-ČSL má právo vystoupit.

 

Poslanec Jan Kasal: Paní místopředsedkyně, žádám přestávku na schůzi poslaneckého klubu KDU-ČSL do 17.35 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vyhlašuji tedy přestávku do 17.35 hodin Upozorňuji, že v 17.35 hodin budeme hlasovat.

 

(Jednání přerušeno v 17.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP