(15.50 hodin)

(pokračuje Dostál)

Velice typickým příkladem jsou to připomínky pana kolegy Langera a kolegy Plevy. Jinými slovy: pokud tento zákon vrátíte k přepracování, prosím s jasným, jednotným zadáním, neboť by se mohlo opět stát, že bych vyhověl pouze určité části sněmovny. Jde o to, že bych při příštím projednávání tohoto návrhu zákona byl postaven do zcela stejné situace, to jest, že bych při respektování požadavků jedněch nevyhověl požadavkům druhých. To se ostatně ukázalo při přípravě zákona.

Kolega Pleva korektně uvedl ve své řeči na začátku skutečnost, že se ministr Dostál snažil maximálně naplnit politické zadání oné pracovní skupiny, která se scházela na ministerstvu. Samozřejmě, že kolega Pleva nebyl informován o tom, že kromě této pracovní skupiny, která dávala dohromady celý zákon, musel být návrh zákona po částech projednáván prostřednictvím našich vyjednávačů v Evropské unii. Jak správně řekl pan místopředseda Langer, toto je jeden ze zákonů sledovaných Evropskou unií. Mediální zákony mají být s Evropskou unií harmonizovány samozřejmě plně. Jinak se jedná ministrům kultury v zemích, které -

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nevím, koho mám nejvíce napomenout.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál: Děkuji vám. Protože říkám záležitosti, na které se mě poslanci ptali, byl bych rád, aby tomu poslanci, kteří se ptali, věnovali pozornost.

Je snadnější být navrhovatelem tohoto zákona v zemi, která je členem Evropské unie, než v zemi, která se uchází o členství. O tom jsme se přesvědčili během screeningových jednání.

V souvislosti s návrhem na přepracování upozorňuji pouze na jedno: Opakuji, že jakékoliv předělání tohoto návrhu zákona musí být kompatibilní s direktivou evropské směrnice a usnesení Rady Evropy, neboť Evropská unie, pokud nestanovuje věci související s mediálním právem ve svých směrnicích, zásadně se odvolává na usnesení Rady Evropy. Jinými slovy - jakákoliv naše poslanecké tvořivost musí chtě nechtě respektovat požadavky Evropské unie, jako jsem - říkám to velice zřetelně - chtě nechtě, vážení kolegové, musel požadavky respektovat já, resp. zaměstnanci Ministerstva kultury z legislativního oddělení a z věcného odboru, kteří tento zákon dávali dohromady.

Opakuji, že tento zákon patří k oněm základním zákonům, které mají své mantinely v evropském mediálním právu, o nichž s námi - a to bych chtěl adresovat panu poslanci Zahradilovi, než mu odpovím na jeho otázku - nikdo nebyl ochoten diskutovat. Opakuji: Jsou mantinely, které Evropská unie dala a evropský komisař tyto mantinely ve prospěch České republiky nehodlal posunout ani o milimetr. To je záležitost, kterou byste v této souvislosti měli vědět. Je to sice tvrdé, ale je to tak. Jsem přesvědčen o tom, že kdyby tento zákon předkládal za týden kolega Langer, kolega Zahradil nebo kolega Pleva a musel absolvovat ona screeningová jednání, zřejmě by nepředložili zákon, který by se v mnohém podstatně lišil od návrhu zákona, který jsem předložil já.

Zdůraznil bych také to, co řekl kolega Kučera, a myslím si, že podtržení jeho myšlenky červenou čarou je velice důležité. Je dlužno říci, že se tento návrh zákona snažil poučit z chyb, které umožnily, že mediální scéna v České republice vypadá tak, jak vypadá, a že Českou republiku ve své době ovládli v médiích lidé, kteří možná způsobili, že Česká republika v nejbližší době stane před mezinárodním soudem, a že v současné chvíli jde o to, zda Česká republika zaplatí, nebo nezaplatí několik desítek miliard.

Chtěli jsme se poučit z těchto chyb, a proto jsme se snažili v tomto návrhu zákona zbavit veškerých rizik, která má současný mediální zákon. Pokud se tento zákon předělá podle vznesených požadavků, z nichž například většina požadavků pana kolegy Langra je v rozporu s výsledky našich jednání, s výsledky vyjednávačů v Evropské unii, tedy myslím s výsledky jednání s příslušným komisařem Evropské komise, a vznikne předloha jiná, bude nepochybně poté vznesen ze strany Evropské komise požadavek, aby zákon byl znovu harmonizován s evropským právem. Tak se dostaneme do kolotoče, který zřejmě nebude končit. Jedno je jisté. V tom případě následující zpráva Evropské komise bude konstatovat, že ministr kultury České republiky nebyl schopen zajistit kompatibilní normu o rozhlasovém a televizním vysílání. Doufám, že potom vysvětlíte mému premiérovi, že já na tuto normu jsem měl stejný vliv asi tak jako mám na vliv paprsků gama na měsíčky zahradní. Pokud budu nucen splnit zadání, která jsou v rozporu s Evropskou unií, nebudu moci tento zákon asi vůbec předložit.

Stručně k jednotlivým připomínkám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP