(16.00 hodin)

(pokračuje Dostál)

Zásadní nedůvěra některých poslanců k radě. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má být orgánem úctyhodným a reprezentativním. Má to být kolektiv, který vykonává státní správu v oblasti médií.

Nemohu do zákona předjímat, zda členové této rady budou zloději. Nemohu zákonem zabránit, aby členové rady byli lidé, kteří budou brát úplatky. Mám povinnost předložit zákon, který bude v souladu s evropským mediálním právem. Vaše odpovědnost je, jaké lidi do rady zvolíte. Zadání bylo, aby rada měla větší kompetence, aby rada měla možnost udílet ještě jiné sankce, než jsou v zákoně, který dnes platí. Aby jedinou sankcí nebylo odebrání licence. To vše jsme se snažili do zákona dát. Dnes se dozvídám, že by to mělo být jinak. Rada bude taková, jak ji zvolí parlament. Zákon nemůže zajistit nezkorumpovatelnost rady.

Pokud se týká volby rady, má pravdu pan poslanec Kučera, že experti Rady Evropy doporučili, aby to nebyla Poslanecká sněmovna, která volí a zároveň odvolává tuto radu, protože pokud tomu tak bude, nedá se mluvit o nezávislosti rady. Mohl bych vám citovat přesně z expertního posudku, který tady mám. Pravdu má pan poslanec Kučera, že se jedná o doporučení, které respektovat můžeme, nebo nemusíme. Jelikož se ale volá neustále po větší nezávislosti rady a žádá to i široká veřejnost, snažil jsem se tuto situaci řešit.

Pokud ovšem bude podán pozměňovací návrh, že radu bude volit opět pouze Poslanecká sněmovna, pak si vás dovoluji upozornit, že tento zákon bude v rozporu s Ústavou ČR, protože již nynější existence rady, která je volena sněmovnou a přitom vykonává funkci státní správy, je podle odborníků na ústavní právo v rozporu s Ústavou ČR. Mohu zde zase citovat - ale nebudu vás zdržovat. Kdo bude mít zájem, velice rád vám tento posudek dám. Jinými slovy, pokud se rozhodnete, aby radu volila pouze sněmovna, pak je nutno v rámci novelizace ústavy provést změnu, tj., že Rada pro televizní a rozhlasové vysílání bude zařazena např. vedle NKÚ jako orgán, který přestože vykonává státní správu, tak se nezodpovídá ze své činnosti exekutivě, ale Poslanecké sněmovně.

Kolega Langer řekl, že v České republice existuje poměrně liberální prostředí v oblasti médií. Domnívám se, že v České republice v oblasti mediální bohužel zatím spíše existuje prostředí, které by se dalo nazvat naprosto chaotickým a nepřehledným. Proto přichází tento zákon.

Dostáváme se k připomínkám kvót. Kvóty kritizoval jak kolega Langer, tak kolega Zahradil, tak paní poslankyně Dostálová a ostatní. Dámy a pánové, jak řekl pan poslanec Zahradil, kvóty jsou dány směrnicí, která se jmenuje zjednodušeně řečeno Televize bez hranic. O kvótách je řečeno, že evropská produkce má mít majoritní podíl na vysílání rozhlasu a televize. Pan Zahradil zde vznesl otázku na mne, proč necitujeme v našem zákoně přesně tuto směrnici, pokud se týká oné věty, "pokud je to možné". Dále vznesl otázku, jak je možné, že jsme tuto skutečnost respektovali v návrhu zákona z 9. dubna 1998, když se to neobjevuje v návrhu, který máte před sebou.

K otázce kvót a k otázce poslance Zahradila bych řekl, že tato jeho otázka jako stínového ministra zahraničí patří především našemu vyjednávači panu Teličkovi, protože otázka kvót byla největším dilematem při jednání, a ze strany Ministerstva zahraničí bylo velice nekompromisně zdůrazňováno, že nestačí zapracovat do zákona směrnici, protože je naprosto neobvyklé, aby jakýkoliv zákon byl nahrazován citací směrnice. Na screeningovém jednání jsme se dozvěděli, že tuto směrnici máme upravit pro vnitřní podmínky České republiky a s touto úpravou přijít na další jednání. Proto ten rozdíl mezi 9. dubnem 1998 a 10. únorem 1999. Směrnici jsme museli zapracovat způsobem, jakým je zapracovaná, a až do dnešního dne jsem do domníval, že je to naše vítězství.

Podařilo se nám při jednání prosadit přechodná opatření. To znamená, že např. i kvóty, když se podíváte na § 171, mají svá přechodná období. Dále pokud se týká kvót, je to rada, která posuzuje, zda ten či onen vysílatel je vůbec schopen naplnit tuto směrnici, a rozhoduje o tom, v jaké výši kvóty budou zavedeny. Pro pana poslance Zahradila bych rád zdůraznil, že podle posledního hodnocení, které mám nyní k dispozici, ČT 1 naplňuje kvóty na 87 %, ČT 2 naplňuje kvóty na 90 %, televize Nova nenaplňuje kvóty o 1 %, neboť naplňuje požadavek na podíl evropské produkce ve výši 49 %, Prima plní požadavek na podíl evropské produkce ve výši 51 %, Galaxie splnila požadavek na podíl evropské produkce ve výši 90 %.

Vlastně kvóty už nejsou zdaleka takovou příčinou. Souhlasím s tím, že s rozvojem digitálního vysílání asi kvóty přestanou mít smysl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP