(11.40 hodin)

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji paní kolegyni Jirousové. Nyní bude hovořit pan kolega Ivan David. Další přihlášku nemám. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ivan David: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já pokládám za velmi nekorektní, jestliže se někdo snaží nás tady dojímat tvrzením, že se jedná především o děti a o jejich zdraví. Jistě, ale domnívám se, že v tom případě by bylo třeba učinit kroky k tomu, aby tyto pobyty byly obecně dostupné na základě kritérií, která jsou korektní. Taková možnost ovšem v současné době není, protože zákon č. 48/1997 Sb. ji nedává. Přesto si myslím, že by bylo dobré tady připomenout, že do značné míry jde především a na prvním místě o peníze. Jedná se o peníze těch firem, které z toho mají velmi dobrou a dlouhodobou zakázku, jak o tom již hovořila paní poslankyně Fischerová.

Současně bych chtěl připomenout, že jestliže tady předřečník pan poslanec Čevela hovořil o cennostech, které si máme chránit, pak bychom měli připomenout, čí to jsou cennosti, komu patří, jestli jsou to cennosti obecné, jestli patří Všeobecné zdravotní pojišťovně, nebo jestli patří správní radě VZP, protože pan poslanec zapomněl připomenout, že on je členem správní rady VZP, která rozděluje zhruba 3 miliardy na nejrůznější projekty. To je věc, která by také měla být brána v úvahu. Je třeba to tady říci, aby to bylo obecně známo.

Připojuji se k návrhu, který přednesla paní poslankyně Fischerová, jako k východisku, které je v tuto chvíli nejpřijatelnější.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, kdo se dále hlásí do obecné rozpravy. Paní kolegyně Müllerová, předtím ale ještě pan kolega Čevela s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Rostislav Čevela: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, já nejsem dosti připraven ke slovní půtce se svým stranickým kolegou, ale na jeho otázku bych mu odpověděl snadno. Je to samozřejmě cennost našich dětí a cennost našich potřebných spoluobčanů.

Nepřipomínal jsem skutečnost, že jsem členem správní rady VZP, protože se mi to zdálo docela zbytečné. Takováto slova z úst kolegy se mi zdají až poťouchlá, poněvadž jako člen parlamentu ví, že jsem tímto parlamentem bych schválen členem správní rady VZP. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Paní kolegyně Müllerová má slovo.

 

Poslankyně Ludmila Müllerová: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já bych jen velmi krátce chtěla reagovat na slova mých předřečníků.

Ve stanovisku vlády, které je k tomuto poslaneckému návrhu negativní, se uvádí, že v prvním kvartále roku 2000 bude do parlamentu předložen nový návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění, který bude nově koncipován a který bude mít jednotnou úpravu zásad hospodaření všech zdravotních pojišťoven, a také zde bude jednotná tvorba tzv. fondů zdravotních pojišťoven. Já předpokládám, že skutečně se naplní slova, která jsou uvedena ve stanovisku vlády, a že tato novela zákona č. 48/1997 Sb. skutečně do parlamentu v daném období předložena bude.

V návrhu této poslanecké novely je patrné, že se nesledovala urychlená náprava odlišných a myšleno i nerovných podmínek pro tvorbu fondu prevence, která je uvedena v zákoně 155/1991 Sb. a následně i zákona 280/1992. Tuto nerovnost pravidel předpokládá odstranit vládní novela zákona č. 48. Návrh této poslanecké novely skutečně není koncipován z dlouhodobého hlediska. Chci říci, že z dlouhodobého hlediska bych proti tomuto návrhu byla také. Tato novela má skutečně za úkol překlenout období zejména roku 2000 a mít možnost účastnit se preventivních programů tak, jak tomu bylo dosud, aby nebyla přerušena kontinuita. Já jsem přesvědčena, že preventivní programy přerušit nechceme, a doufám, že z tohoto pohledu bude takto tato novela chápána. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Dávám slovo zpravodajce paní poslankyni Emmerové. Předtím ještě faktická poznámka paní poslankyně Fischerové.

 

Poslankyně Eva Fischerová: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěla bych jen několik technických maličkostí ve své faktické poznámce uvést na pravou míru.

Nejedná se o zákon 151/1991 Sb., ale jedná se o zákon 551 o Všeobecné zdravotní pojišťovně. Pokud jde o sjednocení existence fondů, jedná se o vyhlášku Ministerstva financí 227/1998 Sb. Tato vyhláška založila jednotné přístupy a bohužel při projednávání poslední novelizace zákona č. 48/1997 Sb., ve znění zákona 127/1998 Sb., nerovnost svým nedoceněným pozměňovacím návrhem založil Senát, který velmi pravděpodobně podlehl lobbování zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

Jinak žádný problém se zde nezakládá a je zde nerovnost v důsledku tohoto senátního návrhu pouze ve vztahu k naplňování těchto fondů. Jinak v zákonné existenci fondu, doplněné vyhláškou na podkladě zmocnění, je naprostá jednota, která je základem transparentnosti, a to - znovu zdůrazňuji - je zvláště v současné situaci nezbytné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má paní zpravodajka poslankyně Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení přítomní, nemohu jinak než jako zpravodajka a současně diskutující po předpokládaném ukončení obecné rozpravy se k některým příspěvkům zde proneseným vyjádřit. Především bych chtěla poděkovat dr. Čevelovi, zdravotníkovi v pravém slova smyslu, který zdravotní péči provozoval a zná všechny její finesy, že tady tento svůj projev přednesl.

Chtěla bych říci, že - měla jsem to připraveno už při prvním čtení, ale řeknu to dnes - úspory ve zdravotnictví se musí hledat úplně jinde. Zdravotnictví především musí mít organizaci, tedy především zákon o zdravotní péči. Já musím vědět, co chci zaplatit, a pak se budu starat v zákonu o pojištění, jakým způsobem to budu platit. Nedovedu si představit, že by v zákoně o pojištění byly definovány jednotlivé formy prevence. To je naprosto scestný názor.

Stejně tak bych chtěla říci, že tentýž den, kdy byl projednáván tento poslanecký návrh v našem výboru, tam bylo projednáváno i hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny a bylo toto doporučeno ke schválení, neboli všechna podezření, a mezi řádky čtené pochybnosti, jak to vůbec s VZP je, měla být řečena tehdy a nemělo se to zpochybnit a probírat tady.

Co se týká určování těchto dětí, mám to zcela jasně prověřené. Samozřejmě může něco uniknout, ale rozhodně to není většina případů. Toto indikuje pediatr, který podobné dítě, např. trpící astmatem, dispenzarizuje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP