(19.00 hodin)

(pokračuje Grulich)

Já se do té míry v žádném případě o jednotlivé případy nezajímám, protože bych mohl být vámi obviňován, že jednotlivé případy ovlivňuji. Není to náplní práce ministra, je to v náplni práce jiných úředníků a jiných funkcionářů. Má starost je o to, abych vytvořil podmínky pro tento úřad, aby mohl plnohodnotně pracovat.

Chtěl bych vám říci, že po přestěhování, které trvalo minimum a kde jsme si dali záležet, aby to nic neohrozilo, i když to nebylo z mého původního rozhodnutí, se vytvořily zejména pro vyšetřovatele, ale i dokumentaristy vyloženě lepší pracovní podmínky. Vyšetřovatelé seděli po dvou, dokonce po třech, a když vyšetřovali, musel druhý odejít na chodbu nebo někam jinam, protože nemohl být přítomen. Dnes mají podmínky, že sedí po jednom, tím se práce zprogresivnila, zrychlila a také samozřejmě pro pracovníky se vytvořily pracovní podmínky nesrovnatelně lepší.

Tím není řečeno, že celý ÚDV je na jednom místě. Pokud jste se o to zajímali, tak jedna místnost byla ponechána v ulici Na Perštýně, spíše z důvodů eticko-morálních, protože mnozí lidé, kteří byli postihováni komunismem, cítí jako zadostiučinění, že dnes mohou vypovídat tam, kde dříve byli zatýkáni, kde byli vyslýcháni jako zločinci apod. Nedotklo se to samozřejmě Brna atd. Jinak sami dokumentaristé i vyšetřovatelé hodnotí situaci a podmínky pro práci jako nesrovnatelně lepší.

Hovořilo se tady minule také o mezinárodních vztazích. Je to v dodatku, který dostal branný a bezpečnostní výbor. Mohl bych vám vyjmenovat, jak se rozvětvila a rozšířila mezinárodní součinnost nejenom s bavorským a německými úřady, ale s celou řadou dalších institucí, a spolupráce dnes je velice dobrá, je hodnocena pozitivně a obohacuje nejenom činnost ÚDV, ale čerpají z naší činnosti ÚDV i tyto instituce, které se zabývají stejnou problematikou.

O kolegiu jako poradním orgánu ředitele tady byla řeč. Paní poslankyně Páralová byla pozvána, ať buď přijde, navštíví ÚDV, že bude seznámena se vším, oč bude žádat, nebo se může zúčastnit jako host tohoto poradního orgánu. Pozvání platí pro každého z vás, kdo se doopravdy zajímá o skutečný stav na ÚDV a o jeho práci. Jste poslanci tak jako já, máte právo na informace, žádné informace před vámi nebudou utajovány.

Jestliže jsem nařídil plošné buď odtajnění, nebo výrazné snížení utajení až na úroveň archivních předpisů a spisů apod., samozřejmě, že před vámi nebude nic skrýváno, vám samozřejmě nepůjde o to, abyste pronikali do jednotlivých spisů, ale půjde vám o způsob práce, o styl, o to, jestli je dostatečně využíváno materiálů, jak je s nimi nakládáno, jací dokumentaristé k nim mají přístup atd. Je vám to všem k dispozici. Jste srdečně zváni.

Státní zastupitelství a součinnost. Začalo to tím, že jsem osobně jednal nejprve s nejvyšší státní zástupkyní o zprogresivnění součinnosti mezi ÚDV a státním zastupitelstvím. Vy dobře víte, že v minulých dobách to existovalo jako tichá pošta, kdy šly materiály z ÚDV do státního zastupitelství, vracely se s připomínkami, vracely se s žádostmi o přepracování, doplnění a nevracely se, bohužel, velmi často pouze jednou. Při tomto způsobu práce pochopitelně došlo ke zpomalování, rozptylování. Jedná se velmi často nebo většinou už o starší a staré lidi a tam je nebezpečí, že než se tyto věci prošetří, tak příslušní svědci prostě už nebudou.

Po jednání s nejvyšší státní zástupkyní došlo k dohodě s paní Benešovou. Nejenomže okamžitě provedla opatření - a je potřeba jí za to poděkovat - aby státní zástupci v rámci svého dozorování od začátku spolupracovali s vyšetřovateli ÚDV tak, aby k nějakým pochybením nedošlo, a když k nim dojde, aby tato pochybení byla odstraněna už v průběhu sestavování trestního podání.

Dále byla svolána pracovní porada, na které už byl ředitel ÚDV, další pracovníci a pracovníci státního zastupitelství, kde si přesně už stanovili program, kde si přesně stanovili i konkrétní případy, které jsou rozpracovány, které budou sledovány a jak budou dokončeny, právě s tím cílem, a to je i to, na co se ptala paní poslankyně Dundáčková, aby nedošlo k promeškání, k promlčení, aby tyto věci do konce tohoto kalendářního roku byly zrealizovány tak, aby promlčeny nemohly být. Bez této intenzivní součinnosti se státním zastupitelstvím, pokud bychom to dělali tak, jak se to bohužel na tomto úřadu dělávalo dříve, samozřejmě by k těmto výsledkům nemohlo dojít.

Je dohodnuto, a také se to tak realizuje, že tyto věci budou pravidelně vyhodnocovány, tzn. tyto pracovní schůzky budou opakovány, ne proto, aby se společensky sešli vyšetřovatelé a státní zástupci, ale aby jednotlivé věci, tak jak jsou zpracovány a rozpracovány, byly urychleně dotahovány do fáze konečné, o které jsem hovořil.

Má-li někdo z vás a bude-li někdo z vás poslanců mít lepší nápad, jak tyto věci urychlit, rádi ho vyslechneme a rádi ho budeme realizovat.

Koncepce činnosti v další době. Nemusím vám připomínat, protože je to poslanecký návrh, že tu padl návrh o nepromlčení, o prodloužení lhůt promlčení některých zločinů. Já jsem už dávno předtím rozhodl, že ÚDV bude ve své činnosti pokračovat. Jsou zločiny, které nejsou promlčené a promlčitelné, ale je zejména dokumentaristika, o které jsem řekl, že musí být dotažena dál, i kdyby promlčené zločiny byly, už proto, že je třeba celou tuto dobu důkladně zdokumentovat. Tady řekl myslím pan poslanec Nečas, že mohou být odpuštěny, nebo takový nějaký termín, ale musí být zdokumentovány. Já s tím souhlasím, proto jsem dávno předtím, než se projednávala tato interpelace, toto rozhodnutí učinil.

Dnes připravujeme činnost ÚDV ve dvou variantách. Zmínil jsem se tady o tom už při projednávání prvního čtení návrhu zákona. Ve variantě plné, tzn. projde-li navrhovaný zákon touto sněmovnou, nebude stávající činnost ÚDV žádným způsobem omezována ani personálně, ani jinak, protože pro to nebude důvod, a bude se naplno pokračovat v jeho činnosti. Pokud by tento návrh zákona neprošel, pak samozřejmě dojde k určitému zúžení činnosti ÚDV, ale předpokládáme, že zúžení by bylo jen ve vyšetřovací části, protože by byl menší počet zločinů, které by byly vyšetřovány, to jsou těžké zločiny, nemusím je vyjmenovávat, ale dokumentaristika by měla pokračovat, dokud nebude celá tato záležitost důkladně zmapována.

Je to pro nás samozřejmě složitější, protože to nemá důsledky jen personální, ale samozřejmě i ekonomické spojené s prostory, technickým vybavením atd., ale nicméně se nechceme dostat do situace, kdy bude přijat zákon a my bychom nebyli připraveni na jeho stoprocentní realizaci.

Myslím, že se zlepšila i situace ve spolupráci se sdělovacími prostředky, i když, bohužel, velmi často se uplatňuje pořekadlo, že dobrá zpráva žádná zpráva. Takže samozřejmě spíše je zájem o prezentaci lidí, kteří v ÚDV nepracují nebo kteří už tam nepracují, kteří současný stav neznají a kteří mají zájem na tom, aby současné vedení a současnou práci spíše pomlouvali, než aby ji objektivně hodnotili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP