(16.30 hodin)

(pokračuje Exner)

Tam se mj. zúčastnil jako přihlížející toho také náš bývalý kolega člen ODS Václav Trojan a spolu s některými dalšími o tom podal svědectví:

"Na náměstí vyřvávali příslušníci Národní aliance hesla "Nic než národ", se zdviženou pravicí křičeli "Vítězství zdar", což je česká forma nacistického hesla "Sieg heil", velká část z nich měla vyholené lebky. V projevech na povoleném shromáždění na rakovnickém náměstní popírali historická fakta o nacistické genocidě."

A nyní se tady píše. "Když jsem vkročil do restaurace na náměstí, pokřikovali na mne a na Michala Horáka, že tady se mluví česky a ne jidiš a hebrejsky. Mluvili jsme česky."

Analogicky se podivuje náš bývalý kolega nad tím, že nechápe, jak může starosta nečinně přihlížet, když se o vládním zmocněnci mluví jako o individuu nečeského původu, které hájí zájmy přistěhovalců. Jde o vládního zmocněnce, kterého jmenovala vaše vláda. Nechápeme, že při tom asistuje policie, která preventivně zmlátí ty, kteří přišli proti takové akci protestovat.

A je tady takovéto shrnutí: "Je pozoruhodné, že skoro vždycky to odnesou "anarchisté" a pak "skini" slaví svá vítězství. Je také těžko pochopitelné, že nám sdělovací prostředky podaly obraz, podle nějž "anarchisté" - to je označení, které tisk obecně užívá pro skupinu mladých lidí, kteří protestují proti projevům rasismu a neofašismu - napadli v Rakovníku příznivce Národní aliance." Atd., atd.

Myslím si, že je možné pokračovat např. akcí, která se stala v Praze, kdy tentýž policista plukovník Fedorko naopak přivedl neonacisty na Staroměstské náměstí, kde je ovšem tentokrát napomenul, že rozvinuté prapory si nedohodli.

Myslím, že je také možné už velmi stručně se zmínit o situaci, která nastala 28. října t. r. opět tady v Praze. Zatímco demonstraci skinheadů a jejich pochodu policie zpočátku jen přihlížela, odpůrce fašismu několikrát obklíčila a nakonec jich několik desítek za použití násilí zadržela na Tylově náměstí.

Policisté obvinili z trestných činů také tři, nyní už snad deset a možná více skinheadů.

Ale opět tady jsou svědectví přímých účastníků. Tentýž člen Helsinského výboru Václav Trojan, který pochod sledoval, podle svých slov uvažuje o tom, že podá na Skoupého, který přednesl ona známá slova o zpochybnění holocaustu, trestní oznámení. Byl přítomen také senátor Petr Pithart, jenž skinheady rovněž sledoval a domnívá se, že úřad měl další pochod zakázat.

Ale na druhé straně je potřeba konstatovat, že zástupkyně radnice 3. obvodu Eva Cihelková předtím, než v Praze 3 byla tato demonstrace skinheadů povolena, učinila dotaz na Ministerstvu vnitra, jestli je takové povolení možné a zda pořádající Vlastenecká fronta je řádně registrována. Dostala ujištění, a dokonce kopii registrace, že všechno v tomto směru je v pořádku.

O tom, že na Tylově náměstí byli demonstrující radikálové, jak je nazývá tisk, sevřeni a postupně z davu za použití násilí vytahováni, pod ranami obušků a pěstí odváděni do přistavených antonů, a celkem bylo zadrženo nejméně 30 osob tímto způsobem, je již dneska celá řada svědectví.

Myslím, že tato svědectví není nyní už nutné znovu opakovat. Snad se česká vláda rozhodne změnit své stanovisko k chování policie na základě dnes zveřejněných údajů, týkajících se švýcarského novináře Heinze Molla, který byl také mezi těmi ztlučenými.

Zde si dovolím ještě ocitovat: "Skončil jsem spolu s mladými Čechy v policejní cele. Úplně jiná je má zkušenost, když jsem se nyní jako akreditovaný novinář seznámil s českou policií. Při čtvrteční anarchistické demonstraci jsem byl se surovostmi zatčen, ponižován a okraden o film. Nejdříve mi mlátili hlavou o auto, pak mě okradli o svobodu na více než 8 hodin, nakonec mě ještě vyhostili. Do 4. 11. t. r. mám opustit vaší zemi. To vše se kupodivu stalo v mladé demokracii zvané Česká republika," jak konstatuje.

K věci se vyjádřil také pan místopředseda vlády Rychetský, a jistě vám je známo vyjádření jeho syna.

Pane předsedo vlády, myslím, že je vhodná příležitost, abychom si vyjasnili, jestli vaše vláda bude dál postupovat tím způsobem, jak postupuje, a jestli i vy teď trváte na tom, po všech těchto událostech, že důvodem postupu Policie ČR během bezpečnostního opatření k zajištění klidu a veřejného pořádku v souvislosti s konáním letošních prvomájových oslav v hlavním městě Praze byla snaha zabránit již dříve avizovanému střetu mezi skupinami účastníků ohlášených akcí ze strany hnutí skinhead a anarchistů.

Nejsem pro to, aby lidé byli trestání za své verbální projevy, ale to, co jsem interpeloval, a to, co mně vadí, je dvojí přístup policie v této situaci, a to přístup, který zcela jednoznačně nahrává silám, které by se mohly stát skutečným nebezpečím pro celou naši zem, nejen pro její demokracii. Z tohoto důvodu navrhuji, aby sněmovna nesouhlasila s odpovědí předsedy vlády na mou písemnou interpelaci.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Exnerovi a udílím slovo přihlášenému předsedovi vlády České republiky Miloši Zemanovi.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážená paní místopředsedkyně, vážený kolego Exnere, vážené kolegyně a vážení kolegové. Nebudu vyčítat kolegovi Exnerovi, že poněkud rozšířil obsah své původní interpelace na události, které se mezitím a poté staly, protože hodlám učinit totéž.

Souhlasím se základním principem, kde bychom měli popřít černobílé vidění. A jestliže 90 % interpelace kolegy Exnera se týkalo problematiky pražské - zdůrazňuji pražské - policie, tak v rámci objektivity je zapotřebí uvést, že policie v jiných regionech, a zde bych jako naprosto konkrétní příklad uvedl Plzeňsko, dokázala rozbít skinheadské organizace. A také jsem byl jeden z těch, kdo spolu s ministrem vnitra právě tyto policisty vyznamenal, protože si myslím, že plnili a odvedli dobrou práci. To tedy za prvé.

Za druhé by bylo slušné vědět, že u dvou organizací, a sice u Vlastenecké fronty a u Národní aliance, vláda již před několika měsíci uložila ministru vnitra, aby podnikl nezbytné zákonné kroky spočívající v případném postavení těchto organizací mimo zákon. Pravidla totiž přikazují, aby tyto organizace byly varovány, že zákon porušují, což se také stalo, a pokud do 30 dnů nedojde k nápravě, teprve pak je možné je rozpustit.

Za třetí. Jsem sice potěšen tím, že i občanští aktivisté hodlají podat trestní oznámení na ty, kdo se domnívají, že neexistovaly plynové komory ani holocaust, ale že již to učinilo samo Ministerstvo vnitra, a to nejenom trestním oznámením na pana - tuším, že se jmenuje Skoupý - ale na celou řadu dalších skinheadů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP