(16.40 hodin)

(pokračuje Zeman M.)

Nebudu se zde vyznávat ze svého bytostného odporu vůči skinheadům, který není dán neláskou k nedostatku vlasového porostu, ale neláskou k faktu, že právě tato organizace se dopustila zhruba 30 rasově motivovaných vražd, včetně vraždy súdánského studenta, na kterou si doufám všichni ještě vzpomínáme - tehdy před Vysokou školou ekonomickou.

Chtěl bych tedy konstatovat, že i když sdílím své původní tvrzení, že anarchisté nejsou žádná neviňátka, jejich inteligence je nesporně vyšší než inteligence skinheadů, ale to není zásluha. Nedovedu si představit jakoukoli sociální skupinu, jejíž inteligence by mohla být nižší než inteligence skinheadů. Nicméně pravda je, že tito lidé se evidentně vyzbrojují zápalnými lahvemi či Molotovovými koktejly. Představte si, pane poslanče, co by se stalo, kdyby policie tyto dvě skupiny neoddělila, kdyby se dostaly do sebe a kdyby na pražských ulicích byli mrtví nebo těžce zranění. Prosím, zamyslete se nad tím, jak právě vy a vaši další poslanečtí kolegové byste zcela právem obviňovali pražskou policii, resp. Policii České republiky.

Jsem rád, že k tomu nedošlo. Upřímně bych si přál, aby se při podobných akcích mohla policie velmi aktivně soustřeďovat právě na skinheady, protože na kontě anarchistů žádných 30 rasově motivovaných vražd není. A to je ten základní rozdíl.

Jsem někdy napadán za to, když cituji své ministerské kolegy. Nicméně dovolte mi, abych s tvrdohlavostí sobě vlastní v těchto citacích pokračoval. Byl jsem potěšen tím, že mi ministr vnitra včera sdělil, že velitel pražské policie pan plukovník Fedorko bude mít ukončenu svoji činnost k 31. 12. tohoto roku, protože stejně tak jako vy ani já nevidím rád v čele pražské policie člověka, který rád a dobře vyjednává se skiny. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji předsedovi vlády České republiky Miloši Zemanovi. Ptám se, zda se dále někdo hlásí do rozpravy. Pan poslanec Exner, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo vlády, jenom jednu poznámku. Také souhlasím s tím, že je potřeba podobné skupiny oddělovat. Ale vy neustále obhajujete to oddělování, které je naprosto jinak se projevující vůči jedné skupině a jinak vůči druhé skupině. Zatímco jedna skupina je opakovaně ochraňována při nepovoleném průběhu jejich demonstrací, druhá skupina je opakovaně mlácena a vytlačována. Je to záležitost, která je jednoznačně ideologicky motivována. Je přece již dnes mnoho vyjádření, včetně Rady vlády a jejího představitele, včetně pana Uhla, včetně mnoha novinářů, že policie postupuje v těchto případech jednostranně, a to tím způsobem, že se staví na stranu neofašistů.

Prosím vás, abyste modifikoval také v této věci svou představu. Není nic proti tomu, když policie zasahuje na ochranu zdraví a života. Ale je proti tomu, jestliže to dělá na straně fašistů v jejich prospěch.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Nyní udílím slovo přihlášenému ministru vnitra panu Václavu Grulichovi.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan poslanec Exner bezpochyby nepatří mezi poslance, kterým by dělalo problémy nejen si přečíst zákon, ale také mu porozumět. Proto mě udivuje, že se drží pouze nějakých očitých svědectví, novinových článků apod.

Nebudu pochybovat o tom, že tzv. shromažďovací zákon má chyby, nedostatky. Mohu vám také sdělit, že se na Ministerstvu vnitra intenzivně pracuje na jeho novele, kterou hodlám předložit vládě do konce tohoto kalendářního roku. I tak je třeba říci, že stávající zákon přesto není dobře a důkladně využíván. K tomu také ještě před 1. májem, o kterém zde pan poslanec Exner hovořil, jsem měl svolánu poradu na Ministerstvu vnitra, které se zúčastnil nejen primátor hlavního města Prahy, ale i starostové městských částí, kde se obvykle tato shromáždění konají a kde se předpokládala, s tím, že závěry vyzněly v tom smyslu, že starostové a jejich úředníci se budou snažit výrazněji využívat svých pravomocí při povolování či nepovolování jak shromáždění, tak průvodů po Praze, protože docházelo k poškozování majetku občanů, omezování osobní svobody.

Také víte, že před rokem na událostech pražské Street party, která byla v květnu nebo v červnu 1998, došlo k mnoha zraněním. To je za prvé.

Za druhé. Pan poslanec Exner, který jistě zákon zná, ví, že policie je povinna ochránit tu skupinu nebo tu organizaci, která má povoleno shromáždění či akci zastupitelstvem městské části či magistrátem, před útoky těch, kteří povolenu akci nemají, kteří přijdou za účelem střetu, a velmi často ozbrojeného střetu.

Při akcích 1. máje, o kterých pan poslanec Exner hovořil, byly zabaveny těm tzv. radikálům - jak o nich hovořil - nejen zápalné láhve, nejen řetězy, nejen kovové tyče, ale i např. dlaždice, které si v ruksacích a batůžcích na tato shromáždění donesli. Určitě to nebylo proto, aby si zvyšovali fyzickou zdatnost tím, že si navěsili na záda určitou zátěž.

O tom, že bude skupiny potřeba oddělit, se zmínil pan premiér. Je to pravda. Kdyby došlo k masakru, samozřejmě by policie byla obviněna, že tomuto masakru nezabránila. Nedovedu si představit, kdyby několik zápalných lahví bylo v osobních útocích použito, jaké by to mělo důsledky a co by z toho bylo vyvozováno.

Nechci tvrdit a také netvrdím, že může při těchto akcích, kde jde o zdraví a často o život, kde již mnozí policisté byli zraněni a někteří vážně, že nemůže dojít k tomu, že se v nervní situaci, stresové situaci nedodrží vždy všechna pravidla, která se dodržet nejen mají, ale musí. Všechny tyto akce jsou monitorovány. Při posledních událostech je cca 20 záznamů, které se v těchto dnech vyhodnocují. Podle těchto záznamů jsou identifikováni jednotliví pachatelé ať přestupků, nebo trestných činů, pokud nebyli zadrženi hned, a jsou dodatečně předvoláni, vyslýcháni a případně obviněni.

Při poslední akci bylo zadrženo 139 lidí - jak anarchistů, tak skinů. Přitom ve všech případech u anarchistů jsou obvinění z přestupků. Prozatím je asi deset skinů obviněno z trestných činů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP