(10.00 hodin)

(pokračuje Špidla)

Avšak konstituovat tento orgán a začít naplňovat jeho funkci je nezbytné.

Ještě mi na závěr dovolte poznámku ke srovnání s obdobnými úřady dohledu v zemích Evropské unie. Zde je třeba si uvědomit, že tyto úřady vznikly dávno před účinností směrnice; jednotlivé státy musejí tedy uvést svou legislativu do harmonizovaného stavu se směrnicí. Prakticky všechny státy kvůli tomu musí svůj právní řád o ochraně osobních údajů přepracovat. Byl zde uveden příklad Holandska. I když se jejich úřad pro dohled jmenuje Registrierkammer, přesto nevykonává pouze registrační činnost, ale řadu dalších činností. Jeho nezávislost je zajištěna jinými právními normami a jeho rozhodnutí jsou vykonatelná. Přesto Holandsko nesplňuje podmínky měrnice pro legislativu a jeho legislativa tudíž není považována za harmonizovanou.

Je tedy nutno říci, že návrh nového zákona o ochraně osobních dat je nezbytnou podmínkou pro další jednání s Evropskou unií o našem vstupu a je také naléhavou potřebou denního života spolupráce s evropskými zeměmi. Pokud se Česká republika dostane na černou listinu států s neharmonizovanou legislativou, bude to mít pro nás všechny velice negativní důsledky. Kamkoliv bude třeba přenášet osobní údaje v mezinárodní spolupráci, tam budeme mít problémy, překážky a těžkosti. Celý schengenský informační systém nám bude uzavřen, a nejen on. Mohou být pro nás blokovány mezinárodní rezervační systémy, bankovní převody, spolupráce ve vědě, výzkumu atd. Toto je nutné si uvědomit, než budeme o tomto návrhu hlasovat. Dámy a pánové, nabízíme také diskusní seminář o této složité, ale naléhavé problematice, pokud o něj budou mít jednotlivé poslanecké kluby zájem. Nabízíme rovněž, pokud návrh zákona propustíte do druhého čtení, předložení předběžné expertizy Rady Evropy k tomuto návrhu zákona.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych se vrátil ke klíčovému problému: Toto není zákon, který má otevřít osobní sféru člověka k nějakému dalšímu přístupu, naopak, je to zákon, který má na základě zkušeností získaných z informační společnosti občana - jednotlivé individuum - chránit. To je jeho hlavní obsah. Že to je zákon závažný a komplikovaný, je zřejmé, a proto si myslím, že je vhodné jej propustit do druhého čtení a zde se mu věnovat s plnou pozorností a vehemencí. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Táži se, zda zpravodaj chce pronést nějaké závěrečné slovo. Ne-li, pak dám hlasovat o návrzích.

První byl návrh na zamítnutí tohoto návrhu, druhý bude návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Nemusím se tázat pana místopředsedy vlády na stanovisko, on se zamítnutím vyjadřuje jistě nesouhlas, jestli tomu rozumím. A pan zpravodaj? Zpravodaj též vyjadřuje nesouhlas, dobře.

 

Dovolte, abych zahájil hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto vládního návrhu, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 415 z přítomných 185 poslanců 61 hlasovalo pro, 119 hlasovalo proti. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o navrácení návrhu k dopracování. Táži se pana místopředsedy vlády na stanovisko. Záporné. Zpravodaje? Také záporné.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 416. Kdo je pro vrácení návrhu k dopracování, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 416 z přítomných 186 poslanců 60 hlasovalo pro, 119 proti. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem k přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání petičnímu výboru. Má někdo ještě jiný návrh? Ne-li, přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí, aby předložený návrh byl dán k projednání petičnímu výboru, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 417 z přítomných 186 poslanců 170 bylo pro, jeden byl proti. Přikázali jsme zákon k projednání petičnímu výboru.

 

Tím jsme ukončili projednávání bodu 68.

 

Než otevřu bod č. 70, táži se předsedy vlády, zda již zde je místopředseda vlády Mertlík či nikoliv. Je, dobře. Pane místopředsedo, já vám opravdu musím sdělit, že jste nejčastějším případem pohrdání parlamentem mezi vašimi vládními kolegy. Téměř nikdy jste zde nebyl ve chvíli, kdy se měl projednávat váš bod programu. Já vám to opakovaně sděluji.

Dalším bodem našeho jednání je

70.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 388/ - první čtení

 

Skončila obecná rozprava. Prosím navrhovatele o závěrečné slovo. Současně prosím zpravodaje poslance Libora Ježka, aby se dostavil ke stolku navrhovatelů a zpravodajů.

Prosím o klid v sále, zejména pana poslance Pilipa a další napravo ode mne.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, rozprava včera byla velmi krátká. Prosím vás proto o podporu zákona a propuštění do druhého čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, ve včerejší rozpravě nepadl žádný návrh, o kterém bychom museli hlasovat. Domnívám se, že můžeme přistoupit k hlasování o přikázání výboru a zkrácení lhůty projednávání.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu zpravodajovi, dám o tom neprodleně hlasovat.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru a já navrhuji zkrátit lhůtu pro jeho projednávání o 20 dnů, vyhovět žádosti předsedy vlády. Má někdo nějaký jiný návrh? Ne-li zahájil jsem hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 418 z přítomných 186 poslanců 178 hlasovalo pro, nikdo nebyl proti.

Přikázali jsme návrh k projednání rozpočtovému výboru.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby byla zkrácena lhůta na projednání ve výborech o 20 dnů, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 419 z přítomných 186 poslanců 162 hlasovalo pro, 7 proti. I tento návrh byl přijat, neboli jsme zkrátili lhůtu projednání.

 

Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministrovi i zpravodaji a dostáváme se nyní k bodu

 

104.
Vládní návrh zákona o zdravotnických prostředcích
a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 386/ - prvé čtení

 

Skončila obecná rozprava a táži se ministra zdravotnictví, zda chce pronést závěrečné slovo. Ano, prosím. Prosím poslance Janečka, aby usedl ke stolku zpravodajů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP